Hátizomgyakorlatok toplistája szakértőktől, hatékonyság szerinti sorrendben

A hátizmok edzése a gerinc stabilizálása, a sérülések megelőzése, a hátfájdalmak csökkentése, valamint az erőnövelés szempontjából egyaránt fontos, mindemellett a megfelelő edzésmódszerrel és gyakorlatokkal deltás felsőtestre is szert lehet tenni. De vajon melyek a leghatékonyabb hátizom-erősítő gyakorlatok?

Miután megvizsgálták, melyek a lehető legjobb és legrosszabb hasizomgyakorlatok, a Calisthenicmovement videóblog készítői a hátizmot fejlesztő módszereket is jól kivesézték – és rangsorolták is őket az alapján, hogy mennyire hatékonyak.  

Hatékonyság alatt azt kell érteni, hogy egy adott gyakorlat a hátizmok közül egyszerre hány izmot és mennyire intenzíven dolgoztat meg. Fontos megjegyezni, hogy a rangsorolásban alacsonyabb pontszámot kapott gyakorlatok sem hatástalanok, tehát nyugodtan végezheted őket az edzéseid során, de érdemes tisztában lenni azzal, hogy egymáshoz viszonyítva mit tudnak a legnépszerűbb gyakorlatok.  

Egy kis gyorstalpaló a hátizmokról

Testünk második legnagyobb izomcsoportja a hátizomzat, mely összesen mintegy 40 izomból áll. Ezek közül egyesek a felső végtagot mozgatják, míg más izmoknak a testtartás kialakításában van szerepük: a törzs függőleges helyzetben tartását, hátrafeszítését és a fej hátrahajtását végzik.

Felületes hátizmok:

  • trapézizom vagy csuklyásizom (felső, középső, alsó trapézizom)
  • széles hátizom
  • kis rombuszizom
  • nagy rombuszizom
  • lapockaemelő izom
  • hátsó felső fűrészizom
  • hátsó alsó fűrészizom

mély hátizmok két rétegben helyezkednek el:

  • a felületes rétegben húzódik a gerincfeszítő izomcsoportból a tövisizom és a leghosszabb izom, továbbá egymás folytatásaként a  mellkasi, nyaki-csípőbordai izmok;
  • a mély rétegben pedig a féltövises izom, a sokbahasadt izom, valamint – közvetlenül a csigolyák mentén – a forgató izmok találhatók.

Most pedig nézzük a 22 gyakorlatot a legkevésbé hatékonyaktól a lehető leghatékonyabbakig. 

Legkevésbé hatékony 

Plankevezés

Ez a gyakorlat az alsó hasizmokat és a váll izmait célozza, mintsem a hátat. Bár az evezőmozdulat felső pozíciójában a trapézizom középső része, a rombuszizom és a széles hátizom is bekapcsolódik, ám csak nagyon alacsony intenzitással. Kézi súlyzók bevonásával jóval nagyobb terhelés érné ezeket az izmokat, ezért a pluszsúllyal végzett variáció nem ide, hanem a „Nagyszerű” csoportba sorolható. 

Macska-tehén nyújtás

Akik jógáztak már életükben, vagy rendszeresen végeznek nyújtó gyakorlatokat, azok bizonyára jól tudják, mennyire remekül növeli a macska-tehén a gerinc és a lapockák mobilitását és koordinációját. Kezdők számára nagyon jó low impact gyakorlat, de arra ne számíts, hogy ezzel különösebben növelheted az izomerőd – vagy -tömeged –, még ha a nehezített variációt (levegőben tartott térdek) végzed is. 

Csípőtolás (glute bridge)

A talajon végzett csípőtolás elsősorban a farizmokat és a hamstringizmokat erősíti, de a gerinc stabilizálása érdekében a gerincfeszítő izomcsoport alsó háti részén elhelyezkedő izmokat is aktivizálja.

Egylábas román felhúzás

Ez egy remek térd- és gerincstabilizáló gyakorlat, mellyel erősíthetjük a farizmokat és növelhetjük a hamstringizmok rugalmasságát, ráadásul az egyensúlyunkat is fejleszthetjük. A mozdulat során az alsó háti mélyizmok stabilizálják a gerincet. Ahhoz, hogy intenzívebben dolgozzanak, érdemes súlyzót használni, de még ebben az esetben is a far- és hamstringizmok, valamint a térd stabilizáló funkciója jelenti a fő hajtóerőt. Nehezíthetünk a gyakorlaton, illetve intenzívebb munkára foghatjuk az alsó háti mélyizmokat azzal is, ha a karokat végig a magasban tartjuk, úgy, hogy a törzzsel egy egyenest írjanak le.

Elmegy

Muscle-up, avagy őrszemhúzódzkodás

A híres muscle-up tulajdonképpen egy robbanékony húzódzkodásnak és a rúdon tolódzkodásnak a kombinációja, ám a gyakorlat jóval összetettebb, mint amilyennek hangzik: komoly erőnlétet és sok gyakorlást igényel a technika elsajátítása és a szabályos kivitelezés. Ha tehát valaki csak néhány ismétlést tud végezni a gyakorlatból, és azokat is helytelenül, akkor nem sok értelme van erőltetni, először az egyes részmozdulatokat kell begyakorolni ahhoz, hogy a muscle-up jól menjen.

A húzódzkodáshoz képest a muscle-up esetében akkor a dolgoznak a legkeményebben a hátizmok, amikor a rúd fölé toljuk magunkat, ennek a szintnek az eléréséhez pedig kitartásra és sok-sok gyakorlásra van szükség.

Felfelé néző kutya fekvőtámasz

Ennél az erőnlétet és mobilitást egyaránt fejlesztő gyakorlatnál arra kell ügyelni, hogy ne tricepszből, mellkasból és vállból toljuk fel a felsőtestünket, hanem a gerincfeszítő izmok aktivizálása és a trapézizom alsó része révén a lapockák lefelé húzása legyen az alapja a mozdulatnak. Ha a teljes test megtartása nehézséget okoz, akkor a térdeket a talajra helyezve könnyíthetünk a gyakorlaton – ez a variáció a kobrafekvőtámasz.

Saját testsúlyos lehúzás

A széles hátizmot célzó lehúzást többnyire csigás gép segítségével végzik, de eszköz nélkül, a talajon is kivitelezhető a gyakorlat. Magas szintű koordinációt és izomfeszülést feltételez, máskülönben könnyen sérülhet a gerinc alsó háti szakasza, a könyök vagy a vállak.

A gyakorlat azért került ebbe csoportba, mert igen összetett: a széles hátizom, az alsó háti mélyizmok a trapézizom felső része mellett a hasizmokat, a mellizmot és a tricepsz (háromfejű karizom) hosszú fejét is terheli. Csúszós padló híján haskerékkel vagy gyűrűk segítségével is végezhetjük a gyakorlatot – ez esetben nem a lábakat, hanem a karokat mozgatjuk előre-hátra. (A hasizom-erősítő gyakorlatok rangsorában ezt a gyakorlatot a „Jó” kategóriába sorolta a Calisthenicmovement.)

„Falhoz ragadt angyal”

Ennél a mozdulatsornál a rotátorköpeny és a vállak mellett a trapézizom középső és alsó része, valamint a gerincfeszítő izmok dolgoznak, feltéve, hogy szabályosan csináljuk. 

Kellő vállmobilitás nélkül nehéz végrehajtani a gyakorlatot, a cél ugyanis az, hogy a karok fel-le mozgatása közben a felkar, az alkar, a csukló és a kézfej is folyamatosan érintkezzen a fallal, emellett a hát és a fal között sem szabad, hogy rés keletkezzen, vagyis teljes testtel a falhoz kell tapadni. Márpedig minél gyengébb a rotátorköpeny, valamint a vállak mobilitása, annál nehezebb a hát alsó részét a falon tartani. 

Hídtartás

A hídtartás sokkal inkább egy gerinc- és vállmobilizáló gyakorlat, de emellett erősíti a trapézizom felső részét, továbbá a gerincfeszítőket, a farizmokat, a hamstringizmokat, a vállizmokat és a tricepszet. Ha a karok teljes kinyújtásával nem megy a gyakorlat, akkor a fejet a talajon tartva, behajlított karokkal is megcélozhatjuk a gerincfeszítőket.

Madár-kutya 

Csakúgy, mint a macska-tehén nyújtás, az ellentétes kar-láb emeléseken alapuló madár-kutya is könnyedén kivitelezhető kezdők számára. Arra kell ügyelni, hogy a kart és a lábat csak addig emeljük, amíg egy egyenest alkotnak a torzóval, azaz a vízszintes helyzetnél tovább ne feszítsük a törzset – különben az előrebillenő medence homorú helyzetbe kényszeríti a gerincet –, valamint arra, hogy a felsőtest ne forduljon oldalirányba. A madár-kutya a gerincfeszítő és stabilizáló izmokat erősíti, és emellett az egyensúlyt is fejleszti.

Asztaltartás

A könnyített hídtartás, más néven asztaltartás kiváló gyakorlat a teljes hátsó izomlánc fejlesztésére, valamint a bicepsz, a mellizmok és a vállak egyidejű nyújtására. A cél az, hogy olyan magasra emeljük fel a testet a talajról, amennyire csak tudjuk, miközben a vállakat hátrafelé húzzuk, a lapockákat egymáshoz közelítjük, a gerincet pedig semleges helyzetben tartjuk. Elsősorban a trapézizom középső részét, a gerincfeszítő izmokat, a rombuszizmokat, valamint a farizmokat és a hamstringizmokat erősíti.

Nagyszerű

Mellső függőmérleg

A mellső függőmérleg tulajdonképpen olyan, mint a nyújtott karral végzett lehúzás, és ahhoz hasonlóan a széles hátizmot, a gerincfeszítő izmokat, valamint a tricepsz hosszú fejét célozza. A legfontosabb, hogy a gerincet egyenes helyzetben tartsuk, és hogy a karok is végig nyújtva maradjanak. Edzőállvány hiányában két szék segítségével is gyakorolhatjuk a mozdulatot (ez a verzió is az említett izmokat dolgoztatja meg), ez esetben ráadásul egy jóval könnyebb, kezdők számára kiváló rávezető gyakorlat is végezhető, ha a lábakat a talajon tartva mozgatjuk a testünket fel-le irányban. Maga a mellső függőmérleg komoly erőnlétet és mobilitást igénylő, haladó szintű gyakorlat. 

Mellső függőmérlegből felhúzás – és annak variációi

Ez a haladó gyakorlat hasonló az evezéshez, de sokkal fejlettebb széles hátizmokra van szükség a sikeres kivitelezéséhez, pontosabban már ahhoz is, hogy felvegyük a kiindulópózt. A széles hátizom mellett a bicepszet, valamint a bicepsz és tricepsz között húzódó felkari izmot (musculus brachialis) erősíti.

„Ice cream maker”

Az előzőhöz hasonló háterősítő gyakorlat az úgynevezett fagylaltgép (még nem jöttem rá, miért ezt a fantázianevet kapta), amelynek lényege, hogy felhúzzuk magunkat a rúdon a húzódzkodás felső pontjára, majd beleereszkedünk dinamikusan a függőmérlegbe, végül visszatérünk a kiindulóhelyzetbe. A testtartás variálásával (zsugortartás, zsugortartás egy lábbal, terpesz) könnyíthetünk és nehezíthetünk is a gyakorlaton.

Hátsó deltából nyomás

Mint az a nevéből is sejthető, ez a gyakorlat a hátsó deltaizmot célozza, de emellett a trapézizom középső részét, a rombuszizmokat és a gerincfeszítőket is megdolgoztatja. Ha nem tudod feltolni magad deltából, akkor csak nyomd a karokat a talajba, hogy a lapockák közelítsenek egymáshoz – rávezető gyakorlatnak teljesen megfelel. 

Törzsemelés hiperhajlítással

Ez az egyik legjobb gyakorlat a gerincfeszítő izmok fejlesztésére. Kétféle módon is végezhetjük: ha a gerincmobilitás és -erősítés a cél, akkor az alsó pozícióban hajlítjuk a gerincet, a felső pozícióban pedig megnyújtjuk.

Ha pedig a cél a stabilizálás és/vagy az alsó háti fájdalmak enyhítése, akkor a gerinc semleges vagy enyhén túlfeszített helyzetben tartására érdemes törekedni az izmok folyamatos feszítése mellett. Ha a karokat is bevonjuk, akkor a „falhoz ragadt angyal” gyakorlatnál látott tartást érdemes alkalmazni, ekkor ugyanis a trapézizom középső része, valamint a rombuszizmok és a rotátorköpeny is nagyobb terhelést kap.

Aktív függeszkedés

Ennek a húzódzkodásra rávezető gyakorlatnak a lényege, hogy passzív függeszkedésből süllyesztjük és zárjuk a lapockákat, miközben a karokat nyújtva tartjuk. (Könyökhajlítás esetén bekapcsolódik a bicepsz és a karizom is, így jóval kisebb teher hárul a hátizmokra.) A munka oroszlánrészét a trapézizom alsó része végzi, de ha aktívan nyújtjuk a gerincet, akkor a gerincfeszítő izmok is bekapcsolódnak. 

A lehető legjobb  

Úszás a talajon

Ez az egyik legjobb alapgyakorlat a hátizmok edzésére, amihez nincs szükség pluszsúlyra – igaz, kézi súlyzóval sokkal hatékonyabb, de nehezíteni csak az alapok elsajátítása után érdemes. Elsősorban a gerincfeszítőket, a trapézizom középső és alsó részét, a rombuszizmokat, valamint a rotátorköpenyt erősíti a gyakorlat. Egyetlen hátránya, hogy a széles hátizmot nem igazán dolgoztatja meg, de erősítő gumikötél használatával a széles hátizmot is bevonhatjuk munkába – ez esetben a lehúzáshoz hasonló mozdulatokat végzünk.

Fordított tárogatás gyűrűn

Ez az álló helyzetben végzett tárogató mozdulat a trapézizom középső részét, a rombuszizmokat, valamint a hátsó deltaizmot célozza. Helyes kivitelezéséhez a könyököket enyhén be kell hajlítani, a lapockákat pedig egymáshoz közelíteni annyira, amennyire csak tudjuk.

Húzódzkodás

Ennek a klasszikus hátizom-erősítő gyakorlatnak is számtalan variációja van, ilyen például az íjászhúzódzkodás, az írógép-húzódzkodás vagy az egykezes húzódzkodás, és a fogásokat is variálhatjuk (a fogásvariációkról itt olvashatsz), de függetlenül attól, hogy melyiket is végezzük, ugyanazokat az izmokat célozzuk meg, nevezetesen a széles hátizmot és a trapézizom alsó részét, emellett a bicepszet, az alkart és a mellizmokat is fejleszti. Az, hogy a hátizmok közül melyik kapja a legnagyobb terhelést, a gerinc helyzetén múlik, és itt jön a képbe a következő gyakorlatunk.

Húzódzkodás homorított háttal 

A klasszikus húzódzkodáshoz képest valamivel nagyobb erőnlétet és ügyességet igényel ez a variáció, mely tulajdonképpen a sima húzódzkodásnak és az evezésnek a kombinációja. A vlog készítői azért is részesítik előnyben a homorított háttal végzett felhúzást, mert ez a testtartás – szemben az egyenes háttal végzett felhúzással – minimális terhelést jelent a gerinc alsó szakasza számára. 

Evezés/vízszintes felhúzás párhuzamos korláton 

Ez a vízszintes testhelyzetben végzendő mozdulatsor más szögből terheli a hátizmokat, mint az előzőekben taglalt, álló helyzetből indított függőleges húzódzkodások. Természetesen az eltérés mértéke attól is függ, hogy melyik variációval vetjük össze az evezést.

A homorított háttal végzett húzódzkodáshoz hasonlóan az evezés hatékonyabban aktiválja a rombuszizmokat, a trapézizom középső részét, a hátsó deltaizmot, valamint a gerincfeszítő izmokat, míg a domborított háttal végzett húzódzkodás inkább a széles hátizmot célozza. 

Az evezésnél is lehet kísérletezni a karok és a vállak helyzetével: minél szélesebb a kéztartás, annál nagyobb terhelést kap a trapézizom középső része és a hátsó deltaizom, és annál kisebb terhelést a széles hátizom.

Nagy előnye a gyakorlatnak, hogy teljesen testreszabható, így a kezdőktől a gyakorlott sportolókig mindenki megtalálhatja az edzettségi állapotának legmegfelelőbb opciót. Kondipark-sorozatunk egyik részében három különböző nehézségű evezésvariációt is találsz: 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra