A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, a legtöbbet hangsúlyozott és emlegetett vitaminok közé tartozik. Szinte nincs is olyan ember, aki ne hallott volna arról, hogy a C-vitamin megfelelő (esetenként emelt) bevitele mennyire fontos főleg megfázásos, immunrendszert gyengítő időszakokban. Ugyanakkor egyéb létfontosságú hatásai is vannak, többek között:
- Rendkívül jó antioxidáns, emiatt megvédi a testünket az oxidatív stressz miatt kialakuló betegségektől.
- Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.
- Részt vesz a bennünk lévő kollagén előállításában, emiatt kulcsszerepe van az erek rugalmasságának kialakításában, a csontozatunk és a fogazatunk normál állapotának fenntartásában és a szép fiatal bőr megtartásában is.
- Segíti egyéb anyagok, így például a vas felszívódását, minek következtében hozzájárul a fáradtság csökkenéséhez és a kifáradás megelőzéséhez is.
A napi C-vitamin beviteli érték felnőttek esetében minimum 100-110 mg. Az elfogadott maximálisan fogyasztható napi mennyiség 2000 mg. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a felesleg vizelettel kiválasztódik, így ugyan nem kell tartani attól, hogy nagy mennyiséget raktározunk el belőle, ám pont emiatt a tulajdonsága miatt szükséges kiemelt figyelmet fordítanunk a napi bevitelére.
Fontos! A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős C-vitamin-vesztéssel jár, ezért a magas aszkorbinsavtartalommal rendelkező zöldségeket és gyümölcsöket érdemes leggyakrabban nyersen fogyasztani, esetleg 30 foknál alacsonyabb hőmérsékleten áztatni, annak érdekében, hogy az összes értékes C-vitamint hasznosítani tudjuk a szervezetünk számára.
Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea