Legjobb C-vitamin-forrásaink – miért olyan fontos, és mennyire van szükségünk belőle?

Tudjuk, hogy a C-vitamin a megfelelően működő immunrendszer elengedhetetlen alkotóeleme. De nem csak emiatt fontos a számunkra. Talán nem is gondolnánk, de a C-vitamin a szervezetünkben zajló egyéb jelentős folyamatokhoz és a különböző alapvető molekulák képződéséhez is szükséges. Most megmutatjuk, mely élelmiszerek tartalmazzák a legtöbb C-vitamint.

A C-vitamin, vagy más néven aszkorbinsav, a legtöbbet hangsúlyozott és emlegetett vitaminok közé tartozik. Szinte nincs is olyan ember, aki ne hallott volna arról, hogy a C-vitamin megfelelő (esetenként emelt) bevitele mennyire fontos főleg megfázásos, immunrendszert gyengítő időszakokban. Ugyanakkor egyéb létfontosságú hatásai is vannak, többek között:

  • Rendkívül jó antioxidáns, emiatt megvédi a testünket az oxidatív stressz miatt kialakuló betegségektől.
  • Hozzájárul az idegrendszer megfelelő működéséhez.
  • Részt vesz a bennünk lévő kollagén előállításában, emiatt kulcsszerepe van az erek rugalmasságának kialakításában, a csontozatunk és a fogazatunk normál állapotának fenntartásában és a szép fiatal bőr megtartásában is.
  • Segíti egyéb anyagok, így például a vas felszívódását, minek következtében hozzájárul a fáradtság csökkenéséhez és a kifáradás megelőzéséhez is.

A napi C-vitamin beviteli érték felnőttek esetében minimum 100-110 mg. Az elfogadott maximálisan fogyasztható napi mennyiség 2000 mg. Mivel vízben oldódó vitaminról van szó, a felesleg vizelettel kiválasztódik, így ugyan nem kell tartani attól, hogy nagy mennyiséget raktározunk el belőle, ám pont emiatt a tulajdonsága miatt szükséges kiemelt figyelmet fordítanunk a napi bevitelére.

Fontos! A főzés, a sütés, a tartós áztatás, a főzővíz leöntése, az ételek ismételt melegítése jelentős C-vitamin-vesztéssel jár, ezért a magas aszkorbinsavtartalommal rendelkező zöldségeket és gyümölcsöket érdemes leggyakrabban nyersen fogyasztani, esetleg 30 foknál alacsonyabb hőmérsékleten áztatni, annak érdekében, hogy az összes értékes C-vitamint hasznosítani tudjuk a szervezetünk számára.

C-vitamin

Tartalom: Werb Tímea dietetikus, Infografika: Horváth Andrea

Oszd meg másokkal is!
Mustra