A maják által az istenek eledelének nevezett kakaóbabból a csokoládé és kakaó gyártása során erjesztéssel vagy pörköléssel nyerik ki a kakaóvajat, amit elsősorban kozmetikumok és édességek gyártásához használnak fel. A kakaóvaj gasztronómiai jelentőségéhez nagyban hozzájárul, hogy csokoládészerű íze és aromája van, ráadásul kellemes, krémes állagot kölcsönöz az édességeknek. Van azonban egy másik, kevésbé ismert ok, ami miatt megéri fogyasztani: kutatások szerint tele van egészséges, szívbarát tápanyagokkal.
Milyen tápanyagokat tartalmaz a kakaóvaj?
1. Polifenolok
A kakaóbab az egyik leggazdagabb forrása a polifenoloknak és flavonoidoknak, amelyek antioxidáns tulajdonságaik révén jótékony hatással lehetnek a szív egészségére. Mivel a polifenoltartalom a feldolgozott kakaóbab zsírmentes részeiben a legmagasabb, a magas zsírtartalmú részekben pedig alacsonyabb, a potenciális egészségügyi előnyök maximalizálása érdekében felhasználásakor a kakaóvajhoz érdemes kakaóport adni.

2. Egészséges zsírsavak
A kakaóvaj lényegében egy egészséges zsír (pontosabban triglicerid), ami telített és telítetlen zsírsavak kombinációjából áll.
3. Egyéb tápanyagok
A kakaóvaj gazdag forrása a D2-vitaminnak, amely a D-vitamin aktív formájának előfutárának tekinthető, de megtalálhatók benne a következő, a szervezet számára nélkülözhetetlen ásványi anyagok is:
- Kálium: vérnyomáscsökkentő hatású.
- Foszfor: támogatja a csontok egészségét.
- Réz: támogatja az agy egészségét
- Vas: serkenti a vörösvértestek aktivitását.
- Cink: erősíti az immunrendszert.
- Magnézium: támogatja az izmok és az idegek egészségét.
Hogyan segíti a szív egészségét?
A kakaóvajban lévő D-vitamin fokozza a kalcium felszívódását a bélben, ami erősíti a csontokat, javítja az immunitást, és hozzájárul a szív egészségéhez. Az utóbbi hatást erősítik a polifenolok is, amelyek csökkentik a vérnyomást, és javítják az erek egészségét, ilyen módon is mérsékelve a szívbetegségek ismert kockázati tényezőit.
Más bizonyítékok arra utalnak, hogy a kakaóalapú termékek, például az étcsokoládé fogyasztása, csökkenti a zsírlerakódásokat és a gyulladásos markereket, amelyek érelmeszesedéshez és szívbetegséghez vezethetnek.

Kutatások szerint a kakaó fogyasztása az inzulinrezisztenciát is csökkenti, ami segíthet a cukorbetegség, a szívbetegségek és néhány bőrbetegség megelőzésében.
Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy a kakaóvaj flavonoidokat tartalmaz, amelyek hozzájárulnak a vércukorszint szabályozásához, illetve csökkentik az oxidatív stresszt, amely az inzulinrezisztencián túl a rákos megbetegedések kialakulásában is közrejátszhat.
Hogyan lehet felhasználni?
A kakaóvaj finomítatlan, tömb formában is beszerezhető, ami megkönnyíti otthoni felhasználását. Ha szeretnéd kipróbálni, akkor csupán annyi a teendőd, hogy előbb felmelegíted, majd az adott receptben szerepelő vaj- és olajmennyiséget kiváltva hozzáadod az ételhez. Ez nemcsak a süteményeknél és a fagylaltoknál működik, akár más édes vagy sós ételeket, valamint a forró csokoládédat is krémesebbé (és egészségesebbé) teheted vele.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!
Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.
MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!
Tekintsd meg ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés