Ezért nem a görögdinnye a legjobb választás vacsorára

GettyImages-1394366992

Mivel a görögdinnye kiváló táplálékforrás, hajlamosak vagyunk vacsorára fogyasztani, közvetlenül lefekvés előtt. Ez nem feltétlenül jó ötlet, mert a görögdinnye esti fogyasztásának több egészségügyi buktatója is lehet.

Nehéz lenne olyan embert találni, aki nem szereti a görögdinnyét. Bár az édes és lédús nyári gyümölcs nemcsak finom, hanem kiváló szomjoltó is, megzavarhatja az emésztést, és bélirritációt is okozhat az arra érzékenyeknél. 

Egy mítosz is kapcsolódik a görögdinnyéhez

Sokan arról számolnak be, hogy az esti görögdinnyeevésnek számos kellemetlen mellékhatása van. Közülük többen például emésztési zavarra panaszkodtak. Ez azonban ellentétben áll mindazzal, amit a dietetikusok állítanak, miszerint a nap bármely szakaszában fogyasztható ez az ízletes nyári csemege. 

Ha szeretjük a görögdinnyét, jobban tesszük, ha a nap első szakaszában fogyasztjuk
Ha szeretjük a görögdinnyét, jobban tesszük, ha a nap első szakaszában fogyasztjukKevin Reid / Getty Images Hungary

Egy adag görögdinnye egy forró nyári napon felülmúlhatatlan frissességet ad, hiszen tartalmának 90 százaléka víz. Sokan mégis megfosztják magukat ettől a finomságtól, mert legyen bármilyen finom és egészséges ez a gyümölcs, vannak, akiknek kellemetlenséget okozhat. 

Az egyéni tapasztalatok mellett létezik egy mítosz, miszerint az esti alvás előtt nem tanácsos görögdinnyét enni. A mítosz eredetének megértéséhez vissza kell nyúlnunk az ókorba, amikor az ivóvízellátás a folyók és kutak vízellátásától függött. Ezek vízhozama ugyanis a nyár közepén megcsappant, vagyis éppen akkor volt kevés az ivóvíz, amikor a nyári hőségben megnövekedett a víz iránti igény. Emiatt sokan fogyasztottak a lédús gyümölcsből, hogy vizet juttassanak a szervezetükbe. Emellett a dinnye hűsítő hatása éjszaka garantálta a pihentető alvást a magas hőség ellenére.

A túl sok görögdinnye-fogyasztás mellékhatásokkal jár

Az olyan gyümölcs, mint a görögdinnye, az egészséges táplálkozás elengedhetetlen része, mivel tele van vitaminokkal, ásványi anyagokkal és egészséges antioxidánsokkal. 

A görögdinnye nagyszerű forrása az A- és C-vitaminnak, valamint az antioxidáns likopinnak, amely rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik, valamint jó hatással van a szív- és érrendszer egészségére.

Emésztési problémát okoz

A sok előnyös hatás ellenére óvakodnunk kell a gyümölcs túlzott fogyasztásától, ugyanis nemkívánatos mellékhatással járhat. Ilyenek például a puffadással, gázképződéssel és hasmenéssel járó emésztési problémák a dinnye magas FODMAP-tartalma miatt. 

A vacsorára fogyasztott görögdinnye éjszaka többször a mosdóba küldhet bennünket
A vacsorára fogyasztott görögdinnye éjszaka többször a mosdóba küldhet bennünketPeter Cade / Getty Images Hungary

A FODMAP egy mozaikszó, amely fermentálható, rövid szénláncú szénhidrátok csoportjára utal, amelyek vagy nem emészthetők, vagy lassan szívódnak fel a vékonybélben. Emiatt a táplálkozási szakértők általában alacsony FODMAP-tartalmú étrendet írnak elő az irritábilisbél-szindrómában (IBS) szenvedő betegeknek. 

Emellett a magas FODMAP-bevitel IBS-szerű tüneteket is okozhat, és súlyosbíthatja a refluxot.

Emelheti a vércukorszintet

A görögdinnye magas FODMAP-tartalma mellett magas glikémiás indexszel (GI) is rendelkezik. Ezért ha túl sok görögdinnyét eszünk, az megemelheti a vércukorszintet, ám mértékkel fogyasztva nem okoz kellemetlen tüneteket. A vércukorszint figyelése különösen fontos cukorbetegség esetén.

Elszínezi bőrt

Egy tanulmány kimutatta, hogy a túlzott görögdinnye-fogyasztás összefüggésbe hozható a bőr narancssárga elszíneződésével, az úgynevezett likopenémiával, amely a karotinémia egy változata.
A likopin egy olyan antioxidáns és pigment, amely felelős a görögdinnye és más gyümölcsök, illetve zöldségek vörös színéért. 

Túlzott fogyasztás esetén a likopin felhalmozódhat a bőr külső rétegeiben, és megváltoztathatja a bőr pigmentációját.

Szerencsére a likopenémia ritka állapot, amely teljesen visszafordítható a likopinban gazdag élelmiszerek, például a görögdinnye nagy mennyiségű fogyasztásának csökkentésével.

Vannak azonban tévhitek is

A túlzott görögdinnye-fogyasztás előre nem látható mellékhatásokkal járhat. Néhány közülük azonban teljesen megalapozatlan. Ilyen például, hogy a túl sok görögdinnye szívproblémákhoz és túlzott folyadékbevitelhez vezethet. Egyik állítást sem támasztja alá a tudomány.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra