Aki lisztérzékenysége miatt kerüli a glutént tartalmazó ételeket, pontosan tudja, hogy mit szabad és mit tilos megennie vagy meginnia. Akik nem érintettek a problémával, sokszor nincsenek tisztában azzal, egy általuk apróságnak vélt „kihágás” milyen kellemetlen és fájdalmas tüneteket okozhat annak, aki gluténérzékeny. Pedig a hétköznapoknak számos olyan csapdája van, melybe egyetlen gluténérzékeny sem szeretne belesétálni.
A svédasztalról mindig a mentes étel fogy el először
A legtöbb kellemetlen szituáció az étkezéssel kapcsolatos eseményekhez kötődik. Kezdődik mindjárt azzal, hogy sok étteremben még mindig nem készültek fel a gluténérzékenységben szenvedők, vagy az egyéb ételintoleranciával élők fogadására, kiszolgálására. Sokszor nemcsak az étlapon nem tüntetik fel az ételekben lévő allergéneket, de a felszolgálók sincsenek tisztában azzal, mi számít gluténnek, és mi nem.
Az pedig mindig Murphy törvénye szerint érvényesül, hogy egy svédasztalos fogadáson, ahol a gluténérzékenyekre is gondolnak, biztos, hogy a mentes finomságok fogynak el előbb, mert azok is ezeket eszik, akiknek nem is kellene diétázniuk.
De, hogy a svédasztalnál maradjuk, az is igen gyakran megesik, amikor a mentesen készült finomságokat nem különítik el a lisztet tartalmazó ételektől. Hogy ezzel mi a probléma?
Óhatatlan ugyanis, hogy a gluténtartalmú morzsa ne potyogjon a gluténmentes ételbe, amit onnantól fogva csak éppen az nem tud elfogyasztani, akinek nagy gondossággal elkészítették.
Gyakran megesik az is, hogy a közösen használt munkahelyi vagy kollégiumi hűtőből lába kél a mentes ételnek. Ez pedig nagyon kellemetlen tud lenni annak a farkaséhesnek, aki autoimmun betegsége miatt nem ehet meg akármit.
Csak óvatosan a szülinapi zsúrokkal
A barátokkal töltött bulizások, valamint a munkahelyi, iskolai születésnapozások is számos „meglepetést” tartogatnak a gluténérzékenyeknek.
Sokszor nincs kellemetlenebb érzés annál, amikor az óvodában vagy a suliban egy közös ünneplésen egy gyermek nem fogadhat el másoktól egy szelet tortát vagy aprósüteményt…
Ezek a gyerekek jó esetben csak akkor lehetnek részesei a felhőtlen ünneplésnek, ha visznek magukkal olyan finomságot, amit biztonsággal megehetnek.
Vannak, akiknek az ételallergia túl sok macerával jár, ezért inkább elutasítják a táborozni vágyó gluténérzékeny gyerekek jelentkezését, vagy meg sem próbálják teljesíteni a speciális étkezési idényeket. Így az érintett diákok kimaradnak a klasszikus, ottalvós táborozás élményéből.
A sör, a vodka és a gyümölcslé sem mindig mentes
A gluténérzékenyeknek nemcsak az egész estés szórakozást követő hajnali gyrosozásról kell lemondaniuk, de az sem mindegy, hogy a buliban milyen italt fogyasztanak. Azt gondolnánk, hogy a gyümölcslevek semmilyen problémát nem jelentenek a lisztérzékenyeknek. Azonban ezt a tévhitet is el kell oszlatnunk, ugyanis megesik, hogy a gyártók a búza szárából készült gabonarosttal rostosítják az italokat. Éppen ezért fontos, hogy csak 100 százalékos gyümölcslét fogyasszanak a gluténérzékenyek.
A sörrajongóknak el kell fogadniuk, hogy a gabonából készült alkoholos italok is tiltólistára kerülnek, ha lisztérzékenységet diagnosztizálnak náluk. Jó hír azonban, hogy már lehet kapni gluténmentes söröket.
De koktélozgatni sem lehet csak úgy, meggondolatlanul, mert a legtöbb mixelt ital alapanyaga a gabonából erjesztett, semleges ízű vodka.
Vodkát tartalmaz egyebek között a Martini, a bloody Mary, a Cosmopolitan és a Kamikaze.
Abban az esetben, ha az ital burgonyából erjesztett vodkából készült, a gluténérzékenyek is nyugodtan koktélozhatnak.
Ha a párunknak nem okoz gondot a sörözés vagy a koktélozás, akkor is legyünk résen, egy sebtében váltott csók is okozhat problémát. Lehetőleg az első randit, csókjelenetet se egy ilyen estére időzítsük…
Mindig el kell olvasni az összetevőket
Vannak olyan élelmiszerek, melyekről nem is gondolnánk, hogy az összetevőik közt is előfordulhat glutén. Ilyenek a felvágottak, a májkrémek, az ízesített joghurtok, a zabszeletek, a zabkásák és a fagyasztott burgonya. A biztonság kedvéért mindig olvassuk el figyelmesen az összetevőket, mielőtt egy terméket megvásárolnánk.
Rutinból se vegyünk meg semmit, mert az élelmiszerek összetevői időnként változhatnak, és megeshet, hogy a korábban mentes termék az új összetételben már tartalmazza a számunkra problémás alapanyagot is.
A faeszközöket érdemes lecserélni
A konyhában is legyünk figyelmesek! A legtöbb berendezés és konyhai eszköz egy alapos átmosás után nyugodtan használható, azonban a faeszközöket érdemes lecserélni, ha korábban gluténtartalmú ételeknél is alkalmaztuk.
Ha a háztartásban nem csak mentesen étkezők vannak, akkor célszerű a kenyérpirítóból, a gofri- és szenvicssütőből kettőt beszerezni. Ez a szabály érvényes a munkahelyen lévő konyhai felszerelésekre is, melyeket érdemes felcímkézve külön tárolni.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés