Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a kalóriamentes vagy kalóriaszegény élelmiszerek éppen ellenkező hatást váltanak ki, mint amit remélnek tőlük, és súlygyarapodást okoznak. Most egy új kutatás világított rá arra, hogy a szukralóz nevű mesterséges édesítőszer növeli az étvágyat.
Növeli az étvágyat, súlygyarapodást okozhat az édesítőszer
A vizsgálatban 75 felnőtt vett részt, és miután szukralózt tartalmazó italt fogyasztottak, fokozott véráramlás jelentkezett a hipotalamuszban, az agy azon területén, amely az étvágy és a sóvárgás szabályozásában játszik szerepet.

Ám amikor répacukor (szacharóz) volt az italban, éhségcsillapító hatást tapasztaltak, megemelkedett a vércukorszint, ami a hipotalamusz véráramának csökkenésével járt.
Két órával a cukros ital elfogyasztása után a résztvevők jelentősen alacsonyabb éhségérzetről számoltak be, mint amikor szukralózt fogyasztottak.
Az alanyok minden esetben cseresznye ízesítésű italt kaptak a kísérletben, így nem tudták, hogy éppen melyikből isznak, valamint kontrollként víz is szerepelt a folyadékok között. A kutatók minden esetben képalkotó eljárással vizsgálták az agyműködést, vért vettek, valamint azt is figyelembe vették, hogy a résztvevők szubjektíven mennyire érzik éhesnek magukat. Mindenkit saját magához hasonlítottak, és a különböző italok elfogyasztása között legalább két nap, de akár két hónap is eltelt.
A szukralóz 600-szor édesebb mint a kristálycukor (szacharóz), és mivel az emberi test nem hasznosítja, nem biztosít energiát. Élelmiszer-adalékanyagként E955 a kódja, és gyakorlatilag minden termékben előfordulhat, de értelemszerűen leginkább a diétás italokban és kalóriaszegény élelmiszerekben, édességekben használják.
A vérvizsgálatok azt mutatták, hogy a szukralóz nem volt hatással azokra a hormonokra, amelyekkel az agy megmondja a testünknek, hogy mikor nem vagyunk már éhesek. Mivel a természet úgy tervezte meg az agyunkat, hogy a természetes cukrokra reagáljon,
az édes íz alapján a szervezetünk kalóriát vár, de nem kapja meg, emiatt beindulhat a sóvárgás.
A tudósok azt feltételezik, hogy a mesterséges édesítőszerek összezavarhatják az agyat, és amikor a várt kalóriák nem érkeznek meg, az agy jelzést küldhet, hogy többet kell enni.
A WHO eddig sem javasolta a mesterséges édesítőszereket
A mostani kutatás eredménye egy újabb adalék ahhoz, hogy a kalóriamentes cukorpótlók káros hatást gyakorolhatnak az egészségre, és nem segítenek a fogyásban. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2023-ban már kiadott egy ajánlást, amelyben nem javasolja az energiamentes édesítőszerek használatát a testömegkontroll és a betegségek rizikójának csökkentése céljából.

Az irányelv megfogalmazza: nincs bizonyíték arra, hogy az energiamentes édesítőszerek hosszú távon csökkentik a testzsírt, sem felnőttek, sem gyerekek esetében. A hivatkozott tanulmányok szerint rövid távon, legfeljebb 3 hónap alatt lehetséges ilyen hatás, ám
huzamosabb idő elteltével (6-18 hónap) a nullkalóriás édesítők használata emelkedett BMI-értékkel, és az elhízás kialakulásának kockázatával jár.
Sőt, felnőttek esetében megnő a 2-es cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek kockázata, valamint az ezek okozta halálozás esélye. A friss tanulmányban szereplő szukralózról ráadásul korábban kimutatták, hogy gyengíti a szervezet immunválaszát és a belek falát, valamint az anyag egyik bomlásterméke akár a DNS-t is károsíthatja.
Egészséges embereknek nem ajánlott az édesítőszer
„Egészséges embereknél nem feltétlen szoktunk ajánlani mesterséges édesítőszereket, cukoralkoholokat” – mondta el a szakmai álláspontját Márfi Kinga dietetikus a Díványnak. – Ha fogyás a cél, azonban diabétesz nem áll még fenn, az egyszerű, gyorsan felszívódó szénhidrátok beviteli mennyiségét szoktuk elsődlegesen csökkenteni.” Hozzátette, hogy a cukorhelyettesítő édesítőszerek leginkább akkor ajánlottak, amikor egy betegség miatt meghatározott szintre kell mérsékelni a szénhidrát napi beviteli mennyiségét.
Az édesítők legfőbb előnye a kevesebb kalória, valamint hogy kisebb mennyiség is elég belőlük – utóbbi nagyban függ az édesítőképességtől. A cukorhelyettesítők hátránya – a fenti tanulmányban kifejtett egészségügyi aggályok mellett –, hogy bizonyos termékeknél mellékíz, kellemetlen utóíz jelentkezhet, a nem hőálló fajtáktól pedig a tészta „szappanos” állagú lehet. Ha mindenképpen választani kell az édesítőszerek közül, akkor a dietetikus a hőrezisztens fajtákat javasolja, leginkább sütéshez, ilyen például az eritrit és a xilit.
Tudtad? Bizonyos ételek lehűtése segíthet csökkenteni a kalóriabevitelt, és jót tesz a bélflórának.

Múzsák a csók után irodalmi est
Egy különleges estére számíthat, aki velünk tart, amely során életutak, művészet és anyaság fonódik össze a színpadon. Hernádi Judit és Tarján Zsófia őszintén mesélnek anya-lánya kapcsolatukról: hogyan élte meg a művésznő a gyermekvállalást, milyen érzés volt Zsófinak híres édesanya mellett felnőni.A könyvben szereplő nők történeteiről Bálint Lilla szerző mesél, míg Hernádi Judit egy-egy megrázó vagy felemelő könyvrészletet olvas fel.
hirdetés