Így étkezz, ha gond van az epéddel

GettyImages-1139105471

Az emésztőrendszeri betegségek közül az epebetegség (gyulladás, epekő) az egyik leggyakrabban előforduló kórkép, melyet megfelelő táplálkozási szokásokkal megelőzhetünk, ám ha már kialakult a probléma, jól és okosan összeállított étrenddel javíthatunk az állapoton, sőt az epegondok enyhébb formáit akár teljes mértékben meg is szüntethetjük. Mire figyelj, és hogyan alakítsd át a táplálkozásod epeproblémák, epebetegség esetén?

A hagyományos hazai táplálkozás nem kedvez a különböző emésztési problémák elkerülésének, ugyanis fő jellemzője a nagymértékű állati eredetű zsiradék fogyasztása és használata főzéshez, sütéshez. Emellett nagyon gyakran előnyben részesítjük a zsiradékban gazdagabb húsféleségeket, állati részeket, melyeket úgy sózunk, borsozunk, paprikázunk, mintha az életünk múlna rajta. Így egy rendkívül nehezen emészthető, állati és telített zsírsavakban gazdag ételcsodát állítunk elő, amelyet hajlamosak vagyunk vacsorára elfogyasztani, hogy utána csodálatos és mély álomba szenderüljünk, ezzel még inkább akadályozva az emésztőrendszerünk működését. Néhány évtized múlva aztán szembesülünk a magas koleszterinszintet mutató laboreredményeinkkel, és érezzük, hogy az epénk is vacakol, az orvos epegyulladást, esetleg epekövet diagnosztizál és már kapjuk is a szigorú utasítást: zsír- és fűszerszegény diéta tartása javasolt. Ez első hallásra nagyon szigorú és lemondásokkal járó étrendnek tűnik, azonban ez nincs így. 

Ha néhány dologra odafigyelünk és megfelelő módon, a jól megválasztott alapanyagokból főzünk, a fájdalmas állapotokat csökkenthetjük, az epegyulladást megszüntethetjük és az emésztésünket is a jó irányba mozdítva maximálisan támogathatjuk.

Epe, epehólyag

Az epét – amely tulajdonképpen az epefolyadék, nem pedig a hólyag – nagyrészt a máj termeli. Az epefolyadéknak elsősorban emésztési funkciója van, ugyanis legfontosabb feladata, hogy a benne lévő epesavas sók révén részt vesz a zsírok lebontásában, illetve elősegíti a felszívódásukat is. Az epesavak vízoldékonnyá teszik az elfogyasztott táplálék zsíralkotórészeit, így segítik azok megemésztését, illetve a zsíroldékony vitaminok bélből történő felszívódását.

Az emésztési szünetekben, azaz amikor hosszabb ideig nem eszünk, az epefolyadék az epehólyagban tárolódik és várja, hogy újra szükség legyen rá. Az epehólyagunk a máj alsó felszínén, a jobb bordaív alatt helyezkedik el, ezért problémák, gyulladás esetén a diagnózis könnyedén felállítható. Amikor újra ételt veszünk magunkhoz, az epehólyag összehúzódik és a bélbe üríti a tartalmát, ahol az epe megkezdi a munkát. Normál esetben ez egy teljesen természetes és észrevétlen folyamat, azonban ha gyulladás, rosszabb esetben epekövek nehezítik az összehúzódást, az bizony nagyon erős és ijesztő görcsökkel és fájdalommal járhat.

Az epeproblémák nagyon komoly fájdalmakkal járnak
Az epeproblémák nagyon komoly fájdalmakkal járnakShidlovski / Getty Images Hungary

Az epefolyadék vízből, koleszterinből, különböző zsírsavakból, lecitinből, epefestékből (bilirubin), epesavas és ásványi sókból áll össze. Azt, hogy az összetevők közül miből mennyi és milyen arányban fordul elő az epefolyadékban, a táplálkozásunk nagyban meghatározza, éppen ezért az epebetegségek megelőzésében döntő szerepe van a megfelelő étrendnek és életmódnak.

Az epeproblémák kialakulásának okai

  • rossz táplálkozási szokások miatti magas zsírbevitel, magas koleszterinszint
  • túlsúly, mozgásszegény életmód
  • túl magas cukorbevitel
  • alacsony napi rostfogyasztás
  • túl fűszeres, csípős, nehéz ételek gyakori fogyasztása
  • túl szigorú diéta/étrend miatti nagy táplálkozási szünetek, minek hatására az epefolyadék nem ürül olyan gyakran, mint kellene
  • stresszes állapotok miatti emésztőrendszeri egyensúly felborulása

Az epeproblémák és epebetegségek étrendje

A helyesen összeállított, emésztést könnyítő és zsírszegény új táplálkozási szokások segítségével az epeproblémák, a fájdalom és a kellemetlenségek nagy része megszüntethető. Az étrend tulajdonképpen megfelel az egészséges táplálkozás irányelveinek, ugyanakkor a fogyasztható nyersanyagok nagymértékben az egyéni toleranciától függenek. 

Általánosságban elmondható, hogy az epebetegeknek nem okoznak gondot:

a zsírszegény húsfélék (csirkemell, pulykamell, sertéscomb/karaj stb.), felvágottak (csirke- és pulykamellsonka, szeletelt sertéskaraj stb.), a nem friss kenyerek és pékáruk (az emésztés könnyítése érdekében akár pirítva), a rizs, burgonya, alma, sárgarépa és tök (ezekből főzelékfélék, levesek és rakott ételek is készíthetők). 

Egyéni tolerancia függvényében, de gondot okozhatnak:

a friss kelt tésztafélék, hajtogatott-leveles péksütemények, a puffasztó zöldségek és száraz hüvelyesek (brokkoli, kelbimbó, káposzta, bab, borsó, lencse), a sajtok és tejtermékek (még a zsírszegény változatuk is gyakran fájdalmat és görcsöt válthat ki), a füstölt és intenzíven fűszerezett húsok, a túl nehéz és zsíros ennivalók, illetve problémát okozhat a tojás (főleg a sárgája), a tartósítószerrel és ízfokozókkal teli készételek, mártások, salátaöntetek.

Az új étrend kialakításakor egyrészt figyelnünk kell a megfelelő nyersanyagok kiválasztására és zsírszegény elkészítési módjára, emellett azonban szükség van az eddigi táplálkozási szokások felülvizsgálatára és átalakítására is.

Egyéb táplálkozási tényezők, amelyekre figyelnünk kell epeproblémák esetén

  • Törekedjünk a gyakori, napi ötszöri étkezés betartására: ezzel segítjük az emésztést, illetve az epefolyadék gyakoribb ürítésével kíméljük az epehólyagot is.
  • Együnk kisebb mennyiségeket, inkább szinte egész nap csipegessünk, mintsem egy-egy nagy étkezéssel gátoljuk az amúgy is sérült emésztési folyamatokat.
  • Törekedjünk a rostfogyasztás növelésére hosszú távon. Kezdetben, a gyulladás fennállásakor a rostokat főleg zöldségekkel és gyümölcsökkel vigyük be a szervezetünkbe. Később választhatunk rostokban gazdagabb kenyérféléket, köreteket, de ezeket is apránként vezessük be az étrendünkbe, és figyeljünk, hogy nem okoznak-e gondot.
  • Az első időszakban a nyers gyümölcsök is panaszt okozhatnak, kísérletezzünk azok meghámozásával, esetleg főzzünk belőlük kompótot. Az epeproblémák csökkenésével ezek a gondok általában megszűnnek.
  • Használjunk fűszereket, hiszen a fűszerek önmagukban növelik egy étel emészthetőségét, ugyanakkor tartózkodjunk a csípős, intenzív, erős fűszerektől. 
  • Egy ideig kerüljük a szénsavas italok fogyasztását. A szénsav sok egészséges embernek is puffadást, kellemetlen hasfeszülést okoz, epegondok esetén ez hatványozottan előfordulhat.
  • Kerüljük a túl meleg vagy túl hideg ételeket.
  • Minden esetben távolítsuk el a húsokról a látható zsírréteget.
  • Ne használjunk állati eredetű zsiradékot.
  • Ne igyunk éhgyomorra kávét, próbáljuk étkezések közben elkortyolni, esetleg időzítsük közvetlenül étkezések utánra.
  • Kerüljük a túlzott cukorfogyasztást, mert emésztési nehezítettséghez, elhízáshoz és magas koleszterinszinthez vezethet.

(A cikk információi általános jellegűek, nem helyettesítik az egyéni dietetikai tanácsadást.)

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek