A diófélék közül különösen igaz ez a mandulára, melynek magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalma van, így egyebek között támogatja a szív egészségét, és csökkenti a vérnyomást is. Nem véletlen, hogy a mandula a legnépszerűbb diófélék közé tartozik szerte a világon, hiszen ízével egyaránt feldobja az édes és a sós ételeket is, ráadásul nagyon tápláló.
Csak az édes mandula ehető
A mandula mandulafán terem, mely gyönyörű rózsaszín virágaival hazánkban elsőként jelzi a tavaszt. A mandula kemény magja a fán termő sárga gyümölcsben fejlődik ki. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, de ma már a Földközi-tenger környéki területeken és a hasonló éghajlatú országokban is termesztik. Jelenleg az Egyesült Államok a legnagyobb mandulatermelő a világon, és a napsütötte Kaliforniában terem a legtöbb ebből a dióféléből.
![Sokan a mandulafa virágzásához kötik a valódi tavasz beköszöntét](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5418/54183/541837/54183773_84652869619cd40fa6461706a276f80d_wm.jpg)
A mandulának több fajtája is van. A boltokban kapható édes mandula fogyasztásra alkalmas, ellentétben a keserű mandulával, amely olyan amygdalint tartalmaz, amiből mérgező hidrogén-cianid képződik. A héjastól vagy héj nélkül, a pörkölve vagy natúr formában elérhető édes mandulának azonban számos egészségügyi előnye van.
Kiváló tápanyagforrás
A mandulához nem csak egészséges rágcsálnivaló formájában juthatunk hozzá, különféle termékeket, például mandulatejet, -olajat, -vajat, -lisztet, -pasztát vagy marcipánt is készítenek belőle. A mandula tápanyagban gazdag, bővelkedik rostban, fehérjében, zsírban, E-vitaminban, van benne mangán, magnézium, réz, B2-vitamin és foszfor.
![A mandulának számos olyan tulajdonsága van, amely védi az egészségünket](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5418/54183/541837/54183775_92b5156494043c24c4e86902f0eebb14_wm.jpg)
Jó tudni, hogy a szervezetünk nem hasznosítja a mandulában található zsírok egy részét, mivel ezt a zsírt az emésztőenzimek nem tudják felszívni. A mandulának igen magas a fitinsavtartalma is, amely megköt bizonyos ásványi anyagokat, így megakadályozza azok felszívódását.
Egyebek között enyhén csökkenti a vas, a cink és a kalcium mennyiségét, melyhez a mandulából juthatna hozzá a szervezetünk.
Antioxidánsban gazdag
A mandulának magas az antioxidáns-tartalma, ez pedig megvédheti a sejteket az oxidatív károsodástól, ami öregedéshez és számos betegséghez, például gyulladásokhoz vagy daganatos elváltozáshoz vezet.
![A mandulából számos élelmiszer, egyebek között mandulatej is készül](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5418/54183/541837/54183777_30212eea633aada4d57de8d50a1d926e_wm.jpg)
A mandulában található antioxidánsok nagyrészt a mandulaszemet beborító barna réteg alatt koncentrálódnak, emiatt a blansírozott mandulák, melyekről eltávolították ezt a hártyavékony bőrt, kisebb antioxidáns-kapacitással rendelkeznek, így nem biztos, hogy ugyanazokkal a gyulladásgátló képességeket bírnak.
Sok benne az E-vitamin
A zsírban oldódó E-vitamin az antioxidánsok családja tartozik, és hatékony védelmet nyújt a sejtek oxidatív károsodása ellen. Például a magasabb E-vitamin-bevitel csökkenti a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kór kockázatát.
Jó hatással van a keringésre
A mandulának rendkívül magas a magnéziumtartalma, ami nem csupán megelőzi, hanem javít is a már kialakult metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség állapotán, hiszen a mandula kevés szénhidrátot tartalmaz, de sok benne az egészséges zsír, a fehérje és a rost, ezáltal tökéletes választás a cukorbetegek számára.
![A mandula kiváló őre a keringési rendszerünknek](http://kep.cdn.indexvas.hu/1/0/5418/54183/541837/54183779_49fd72ba2674b127631ecad9b92a956a_wm.jpg)
De a benne lévő magnézium is segít a vércukorszint szabályozásában.
Sőt, a magnézium jótékony hatással van a vérnyomás egészséges szinten tartására is, hiszen csökkenti a magas vérnyomást, ami szívinfarktushoz, a stroke-hoz vagy veseelégtelenséghez vezethetne.
Mindemellett csökkentheti a koleszterinszintet. Napi egy vagy két marék mandula elfogyasztása az LDL (rossz) koleszterin enyhe csökkenéséhez vezethet, ami potenciálisan csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
Elűzi az éhségérzetet
A mandula magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően növelheti a teltségérzetet, így segít megelőzni a túlevést, ezért hatásos lehet fogyókúra idején is. Nem mellesleg a szervezetünk nem szívja fel a mandulában található kalóriák jó részét. Továbbá kutatások igazolják, hogy a mandula fogyasztása enyhén fokozhatja az anyagcserét is.
Érdemes figyelni a szervezetünk jelzéseire, mert ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk, ha folyton cukros nassolnivalóra vágyunk, akkor ez a dietetikusok szerint azt üzeni, hogy egy bizonyos tápanyagot hiányol a szervezetünk.
![](https://kep.index.hu/1/0/5675/56754/567541/56754123_4196521_c1081e19375a795551fac72d7521131d_wm.jpg)
DOGZ Fesztivál a Városligetben!
Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.
Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!
hirdetés