A világ kedvenc csemegéje csökkenti a koleszterinszintet és a magas vérnyomást

GettyImages-1453482756

Az új hazai táplálkozási ajánlás, az Okostányér szerint hetente két-három alkalommal kellene fogyasztanunk kis maréknyi diófélét és olajos magvakat. Ezek nemcsak ízletesek, hanem igen hasznos rágcsálnivalók is, hiszen jelentős szerepük van az egészségünk megőrzésében.

A diófélék közül különösen igaz ez a mandulára, melynek magas antioxidáns-, E-vitamin-, fehérje- és rosttartalma van, így egyebek között támogatja a szív egészségét, és csökkenti a vérnyomást is. Nem véletlen, hogy a mandula a legnépszerűbb diófélék közé tartozik szerte a világon, hiszen ízével egyaránt feldobja az édes és a sós ételeket is, ráadásul nagyon tápláló. 

Csak az édes mandula ehető

A mandula mandulafán terem, mely gyönyörű rózsaszín virágaival hazánkban elsőként jelzi a tavaszt. A mandula kemény magja a fán termő sárga gyümölcsben fejlődik ki. Közép- és Délnyugat-Ázsiában őshonos, de ma már a Földközi-tenger környéki területeken és a hasonló éghajlatú országokban is termesztik. Jelenleg az Egyesült Államok a legnagyobb mandulatermelő a világon, és a napsütötte Kaliforniában terem a legtöbb ebből a dióféléből. 

Sokan a mandulafa virágzásához kötik a valódi tavasz beköszöntét
Sokan a mandulafa virágzásához kötik a valódi tavasz beköszöntétEuropa Press News / Getty Images Hungary

A mandulának több fajtája is van. A boltokban kapható édes mandula fogyasztásra alkalmas, ellentétben a keserű mandulával, amely olyan amygdalint tartalmaz, amiből mérgező hidrogén-cianid képződik. A héjastól vagy héj nélkül, a pörkölve vagy natúr formában elérhető édes mandulának azonban számos egészségügyi előnye van. 

Kiváló tápanyagforrás

A mandulához nem csak egészséges rágcsálnivaló formájában juthatunk hozzá, különféle termékeket, például mandulatejet, -olajat, -vajat, -lisztet, -pasztát vagy marcipánt is készítenek belőle. A mandula tápanyagban gazdag, bővelkedik rostban, fehérjében, zsírban, E-vitaminban, van benne mangán, magnézium, réz, B2-vitamin és foszfor.

A mandulának számos olyan tulajdonsága van, amely védi az egészségünket
A mandulának számos olyan tulajdonsága van, amely védi az egészségünketElizaveta Antropova / Getty Images Hungary

Jó tudni, hogy a szervezetünk nem hasznosítja a mandulában található zsírok egy részét, mivel ezt a zsírt az emésztőenzimek nem tudják felszívni. A mandulának igen magas a fitinsavtartalma is, amely megköt bizonyos ásványi anyagokat, így megakadályozza azok felszívódását. 

Egyebek között enyhén csökkenti a vas, a cink és a kalcium mennyiségét, melyhez a mandulából juthatna hozzá a szervezetünk.

Antioxidánsban gazdag

A mandulának magas az antioxidáns-tartalma, ez pedig megvédheti a sejteket az oxidatív károsodástól, ami öregedéshez és számos betegséghez, például gyulladásokhoz vagy daganatos elváltozáshoz vezet.

A mandulából számos élelmiszer, egyebek között mandulatej is készül
A mandulából számos élelmiszer, egyebek között mandulatej is készülSanda Funar / 500px / Getty Images Hungary

A mandulában található antioxidánsok nagyrészt a mandulaszemet beborító barna réteg alatt koncentrálódnak, emiatt a blansírozott mandulák, melyekről eltávolították ezt a hártyavékony bőrt, kisebb antioxidáns-kapacitással rendelkeznek, így nem biztos, hogy ugyanazokkal a gyulladásgátló képességeket bírnak.

Sok benne az E-vitamin

A zsírban oldódó E-vitamin az antioxidánsok családja tartozik, és hatékony védelmet nyújt a sejtek oxidatív károsodása ellen. Például a magasabb E-vitamin-bevitel csökkenti a szívbetegségek, a rák és az Alzheimer-kór kockázatát. 

Jó hatással van a keringésre

A mandulának rendkívül magas a magnéziumtartalma, ami nem csupán megelőzi, hanem javít is a már kialakult metabolikus szindróma és a 2-es típusú cukorbetegség állapotán, hiszen a mandula kevés szénhidrátot tartalmaz, de sok benne az egészséges zsír, a fehérje és a rost, ezáltal tökéletes választás a cukorbetegek számára. 

A mandula kiváló őre a keringési rendszerünknek
A mandula kiváló őre a keringési rendszerünknekJohn Rensten / Getty Images Hungary

De a benne lévő magnézium is segít a vércukorszint szabályozásában.

Sőt, a magnézium jótékony hatással van a vérnyomás egészséges szinten tartására is, hiszen csökkenti a magas vérnyomást, ami szívinfarktushoz, a stroke-hoz vagy veseelégtelenséghez vezethetne.

Mindemellett csökkentheti a koleszterinszintet. Napi egy vagy két marék mandula elfogyasztása az LDL (rossz) koleszterin enyhe csökkenéséhez vezethet, ami potenciálisan csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

Elűzi az éhségérzetet

A mandula magas fehérje- és rosttartalmának köszönhetően növelheti a teltségérzetet, így segít megelőzni a túlevést, ezért hatásos lehet fogyókúra idején is. Nem mellesleg a szervezetünk nem szívja fel a mandulában található kalóriák jó részét. Továbbá kutatások igazolják, hogy a mandula fogyasztása enyhén fokozhatja az anyagcserét is.

Érdemes figyelni a szervezetünk jelzéseire, mert ahogyan azt már egy korábbi cikkünkben megírtuk, ha folyton cukros nassolnivalóra vágyunk, akkor ez a dietetikusok szerint azt üzeni, hogy egy bizonyos tápanyagot hiányol a szervezetünk.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek