Az A-, E- és K-vitamin mellett a D-vitamin is nélkülözhetetlen az egészségünk érdekében. Ez a zsírban oldódó vitamin támogatja az idegrendszert, az izmokat, az immunrendszert és segíti a kalcium felszívódását, amely a csontok egyik fő építőköve. Ahhoz, hogy szervezetünk elegendő D-vitamint tudjon termelni a napfény hatására, a kutatók szerint naponta vagy legalább hetente 5-30 percnyi fényvédőszer nélküli napozásra lenne szükségünk. A fényvédő nélküli napozás azonban a bőr öregedéséhez vezet, és növeli a bőrrák kockázatát.
Magas D-vitamin-tartalmú ételek
Jó hír azonban, hogy egyes élelmiszerek természetes módon tartalmaznak D-vitamint. Ezek között van számos állati és növényi eredetű élelmiszer. A kettő közti különbség az, hogy az előbbiek nagyobb, míg az utóbbiak korlátozott mennyiségben rendelkeznek D-vitaminnal. Nézzük, melyek ezek az ételek!
A lazac és a tonhal is kiváló D-vitamin-forrás
Minden zsíros hal kiváló D-vitamin-forrás. A halban lévő D-vitamin mennyisége az állat étrendjétől függően változhat. Jó választás lehet a pisztráng, a lazac, a szardínia és a tonhal is.
A gomba D-vitamin-tartalma főzés vagy sütés hatására csökkenhet
A gomba önmagában tartalmaz D-vitamint, ám a napsugárzásnak vagy UV-lámpa fényének kitett gombák még több D-vitamint tartalmaznak, ám a vitamin mértéke tárolás és főzés vagy sütés hatására csökkenhet. Egyes vadon termő gombák kiváló D2-vitamin-források, mivel nagy mennyiségű UV-fényt kapnak.
A tejtermékeket különböző mértékben dúsíthatják D-vitaminnal
A tejtermékeket, beleértve a növényi alapú tejeket is, gyakran D-vitaminnal dúsítják. A dúsítás mértéke azonban termékenként változik. A termékek megvásárlásakor ellenőrizzük le a tápértékcímkén az adagonkénti napi értéket.
A tojás sárgája tartalmazza a vitamint
A tojásnak a sárgájában található a D-vitamin. A tojásban lévő D-vitamin szintjét több tényező is befolyásolhatja. Ilyen például, hogy mennyi időt tölt a napfényen a csirke, vagy hogy mekkora volt a takarmány D-vitamin-tartalma, amit a szárnyas elfogyasztott.
A máj is kiváló D-vitamin-forrás
A belsőségek közül a máj kifejezetten sok D-vitamint tartalmaz, ezek közül is kiváló forrás lehet a főtt marha- vagy csirkemáj. A tőkehalmájnak is kifejezetten magas a D-vitamin-tartalma. A csukamájolaj is nagyon jó választás, hiszen rendszeres fogyasztásával elkerülhető a csontritkulás, és javul az agyi aktivitás.
Olvasd el cikkünket, ha szeretnéd tudni, hogy mikor kell bevenni az étrend-kiegészítőket , azok mikor fejtik ki hatásukat, és hogyan szívódnak fel a vitaminok.