Így kellene aludnod ahhoz, hogy elkerüld a nyakfájást

Ha rendszeresen fáj a nyakad, annak számos oka lehet, ezek közül az egyik, hogy nem a megfelelő pozícióban, nem a megfelelő párnán alszol. Hogy kellene jól csinálni? Erről szól a cikkünk.

A pihentető alvás létfontosságú szervezetünk regenerációja szempontjából. Szinte minden szervrendszerünk jótékonyan profitál a minőségi alvásból, nem kivétel ezalól mozgatórendszerünk sem. Izomzatunk számára elsődleges fontosságú, hogy terhelésmentes helyzetben tudjon ellazulni és pihenni az éjszaka során – ehhez korábbi cikkünkben adtunk már segítséget az egyes alváspozíciók kapcsán is. 

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

Az egyik leggyakoribb panasz manapság a nyaki görcs, nyakfájdalom. Mindennapi életünkben ez több okból is kialakulhat: helytelen testtartás, text neck, stressz – ha minden más kialakult vagy kialakulófélben levő degeneratív betegségtől eltekintünk, a modern életmód ezen folyományai épp elegendő káros terhelést tesznek gerincünk nyaki csigolyaszakaszára, annak kisízületeire, tartószalagjaira, izmaira. Alapvető cél lenne tehát, hogy alvás során minél inkább tehermentesítsük, semleges helyzetbe igazítva ezt a területet. A párnák feladata, hogy olyan helyzetet biztosítsanak nyakunknak, mely a fekvő gerinc pozíciójához igazodik, semlegesen lekövetve azt, bármilyen irányú vagy erejű terheléstől mentesen. A nyaki szakasz görbületei nem fokozódhatnak, sem túlzott flexió (előrehajlítás), sem extenzió (hátrafeszítés) nem érheti, az ideális helyzetben füleink egy vonalba kerülnek vállainkkal. Amennyiben ennek az igen kényes területnek még éjszaka sem biztosítjuk a szükséges pihenést, napi panaszaink is csak fokozódni fognak. 

Sokat számít a párna

A különböző alváspózok különféleképp terhelik gerincünket, ez alól a cervicalis szakasz sem kivétel. Az alváspózunknak megfelelő párna kiválasztásával elősegíthetjük, hogy a megtámasztás révén a lehető legkevésbé legyen feszült a tónus, és az izmok tónusának helyrehozása megtörténjen.

Háton fekvésben igazán nincs nagy szükség vaskos párnára, hiszen a tömött párna csupán szükségtelenül előrefeszítené a fej pozícióját. Ilyenkor egy alacsony párna is elég a fej alá, illetve kényelmes lehet a nyak vagy vállvonal alá egy plusztámaszték – ezzel megelőzhető a fej előrebiccenése. Léteznek előre kialakított „fejlenyomatos” párnák is hanyatt fekvéshez. 

Nem mindegy, hogy min és hogyan fekszel.
Nem mindegy, hogy min és hogyan fekszel.fizkes / Getty Images Hungary

Oldalfekvésben az lenne a cél, hogy a váll és fülek pozícióját egy szintbe hozzuk, azaz kissé vastagabb párnával emeljük meg a fejet. A nyaki szakasznak semlegesen kell követnie a gerinc vonalát, így párna nélkül kellemetlenül lefelé bicsaklik – természetesen a túl magasra polcolás itt sem kívánatos. 

Hason fekvésben a legnagyobb a terhelés a nyakunkon, hiszen mindenképp el kell fordítani fejünket egyik avagy másik irányba, így a csigolyák jelentős csavarásba kerülnek. Ha már mindenképpen hason akarunk aludni, akkor vagy ne is használjunk párnát a fej alá, vagy csak egy igen vékonyat. 

Ha valamiért ülő vagy feltámasztott helyzetben alszunk, mindenképp érdemes a klasszikus hajlított formájú nyakpárnával megtámasztani ezt a területet. Utazáskor, előrehaladott várandósságnál vagy kórházi tartózkodáskor javasolt számolni ezzel a kiegészítővel. 

Persze legtöbbünk nem fekszik mozdulatlanul egész éjszaka, így nem épp reális egy determinált pózra berendezkedni. Az ortopéd párnák vagy memóriahabos párnák jók lehetnek a stabil helyzetben alvóknak, a forgolódóknak azonban inkább olyan darabok valók, melyek könnyen formára alakíthatók, változtathatók, mint például a tolltöltetű párnák. Persze ezek minőségére folyamatosan oda kell figyelni, ha szükséges, akkor időben cseréljük vagy frissítsük őket.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Ezért kellene jól aludni

A minőségi alvás már csak azért is fontos, mert kutatások szerint nagyobb az izomfájdalom kialakulásának valószínűsége azoknál, akik nem jó alvók. A nehezen elalvás, gyakori ébredés, rövid éjszakák nem kedveznek a szervezet regenerációs folyamatainak, így valószínűleg a napközben elgyötört izmok pihenésének sem. Minél rosszabb állapotba kerülnek az izmaink, annál nagyobb a fájdalom megjelenésének valószínűsége, azonban a fájdalmak megint csak akadályozzák a pihentető alvást, így hamar 22-es csapdája alakul ki. Ezt az ördögi kört mihamarabb érdemes megszakítani az okok feltárásával, a megfelelő alváskörnyezet biztosításával. Gondoskodjunk nyaki gerincszakaszunk lágyszöveteinek és izmainak megfelelő regenerációjáról, normál tónusuk helyreállításáról, hogy elkerüljük a degeneratív gerincbetegségek kialakulását, keringési problémákat. Kiindulópontnak ajánljuk a nyakfájdalom enyhítésére vonatkozó tippjeinket, de ha a prevenció már nem elegendő, panaszainkkal forduljunk mihamarabb szakemberhez! 

Oszd meg másokkal is!
Mustra