Ha a kockahas mellett combot és feneket is akarsz formálni

Ha nem tudod, mi köze egymáshoz a békának és a hasprésnek, akkor még bizonyára nem próbáltad ezt a szokatlan hasizomgyakorlatot! Videón mutatjuk be, hogyan tudsz a kockahas mellé combot és feneket is formálni.

A klasszikus hasprések kedvelőinek ajánljuk mai videónkat, a Dívány-edzésben ugyanis egy egészen szokatlan hasizomgyakorlatot mutatunk be.

Szerzőnkről

Dávid Enikő pilatesoktató, személyi edző, fő profilja a pilatesalapú funkcionális edzések gerinc- és ízületi problémák esetén; valamint a várandóstorna és a szülés utáni regeneráló edzések. Oktatóképzések vezető tanáraként osztja meg tudását a leendő edzőkkel. 

A frog crunch, azaz béka érdekes variáció a hasprésre. Mielőtt kipróbálnánk, érdemes mindenképp újranézni és újraolvasni a szabályos hasprést bemutató anyagunkat, és felidézni a hasizomgyakorlatok alapvetéseit, hogy egészen biztosan helyesen kivitelezzük ezt is. 

Végrehajtás

Hanyatt fekvésben helyezkedünk el, a talpakat összeillesztjük, térdünket szétnyitjuk, amennyire a csípőízületünk flexibilitása engedi. Habár a terpeszhelyzettel a medencénk billentése miatt adná magát, hogy íveljük a gerincünk ágyéki szakaszát, ügyeljünk rá, hogy ne homorítsunk, hanem kapcsoljuk be a törzsünk stabilizálóit, simítsuk le a derekunkat a matracba, aktívan tartva a hasizmokat.

Core-izomfűző-erőközpont

A gerincünket körülvevő és azt stabilizáló izomcsoportok alkotják a törzsünk „magját”, azaz a core-t, a központot. Szemléletes kifejezéssel ezeket izomfűzőnek is hívjuk, hiszen aktívan bekapcsolva ez tartja stabilan a gerincoszlopunkat: felel a helyes testtartásért, illetve a gerincünk többirányú és megfelelő mértékű mozgásáért egyaránt. A pilates módszere ugyanezt „erőközpontnak” nevezi, rávilágítva arra, hogy a gerincet stabilizáló izmok működése létfontosságú a teljes testünk egészséges mozgásának, erejének, teherbírásának szempontjából.

Mely izmok látják el ezt a feladatot?

A legmélyebben a gerincnél futó gerincfeszítő izmok, a hasizmok rétegei (nevezetesen a haránt hasizom, külső és belső ferde hasizom, egyenes hasizom), az ágyéki szakaszon a négyszögletű ágyékizom, sokbahasadt izmok, alulról a medencefenék izmai, felülről pedig a rekeszizom.

A kezeket tarkóra tesszük, mellkasunk nyitva, a vállunk leengedve. A tarkótartás a nyakunk és a fejünk megtámasztására szolgál, nem húzzuk felfelé a nyakat!

Kilégzésre felemeljük haspréssel a felsőtestet, és ezzel egyidejűleg a békahelyzetbe tett lábakat is. Így a gerincünket még könnyebben tartjuk stabilan a matracon. Igyekezzünk a terpeszt nyitva tartani, amennyire a csípő- és térdízületünk és a combizmaink engedik.

Ezt követően belégzésre engedjük le a felsőtestet a matracra, miközben a törzsünk körüli izomfűzőt továbbra is tartjuk. Ha bírja a hasizmunk, akkor ne tegyük le teljesen, hanem tartsuk megtartva a matrac felett – így erősebben dolgoznak az izmok, illetve kontrolláltabban végezzük a gyakorlatot annál, mintha letennénk alaphelyzetbe és esetleg önkéntelenül el is engednénk a tónust. A lábak maradnak a levegőben – legalábbis a gyakorlat alapváltozatában.

Kilégzésre emeljük újra a felsőtestet hasprés segítségével. A kívánt ismétlésszámot követően a lábakat is egymás mellé zárjuk, majd leengedjük a törzsünk elé.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Nehezített változat  

A levegőbe emelt felsőtestet és lábat belégzésre elkezdjük visszaengedni a matrac fölé. Folyamatos izomkontroll mellett addig engedjük le, míg a derekat lesimítva tudjuk tartani. Ehhez a törzs stabilizálóinak igencsak erőteljes munkája szükséges, a másodlagos stabilizáló hasizmok közül pedig leginkább a haránt- és ferde hasizmok dolgoznak a gerinc preventív helyzetén. Azon a ponton tartjuk meg a lábakat, ahol még az izomzatunk a lesimított derekat tartani képes; mindeközben a fejet a matrac fölé visszaengedjük, de nem tesszük le. 

Haspréssel kilégzésre újra megemeljük a felsőtestet és a lábat is.  A kívánt ismétlésszámot követően a lábakat is egymás mellé zárjuk, majd leengedjük a törzsünk elé, miközben visszaereszkedünk a matracra. 

Figyeljünk rá, hogy a láb leengedésének a mértéke legyen arányos az izmaink erejével: nem „kell” leengednünk egészen a talaj fölé, ha nem tudjuk szabályosan tartani az alaphelyzetet. Kezdetben kisebb, lefelé induló mozdulat is elegendő.

A gyakorlat során aktív izmok:

  • Egyenes hasizom (hasprés)
  • Csípőhorpasz (lábak emelése)
  • Másodlagosan dolgoznak a külső és belső ferde hasizmok és a haránt hasizom (törzsstabilizáció)
  • Négyfejű combizom, szabóizom (comb közelítése a törzshöz)
  • Farizmok (a láb lefelé engedése és megtartása)

Amennyiben nem vagyunk biztosak abban, hogy ez a gyakorlat esetleges mozgásszervi problémával kivitelezhető-e, vagy nem vagyunk biztosak a helyes végrehajtásban, feltétlenül kérjük edző vagy mozgásterápiás szakember segítségét a helyes kivitelezéshe.

kapcsolódó 5 tipp a hasizomgyakorlatok maximális hatékonyságáért
5 tipp a hasizomgyakorlatok maximális hatékonyságáért

Így ellenőrizd, hogy szabályosan csinálod-e a hasazást. Checklist.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!
Mustra