Így fogynak a legnagyobb sztárok: pontoztuk a módszereiket

„Könnyű neki, ráér egész nap magával foglalkozni” – hangzik el gyakran a szuperfitt celebek kapcsán, ám a mondatnak a jelek szerint sokszor csak az egyik fele igaz. A hírességek néha ugyanis olyan diétákat tartanak hosszú ideig, amiket a legtöbben egy álomszerepért kedvéért sem próbálnának ki. Szubjektív listánkon a tíz legőrültebbet gyűjtöttük össze.

Míg a kevésbé bevállalósak alacsony szénhidráttartalmú fogásokon élnek, vegánok, vagy bioételeket választanak, úgy akad néhány elszántabb híresség, aki ennél jóval többet is vállal. Ahhoz, hogy kiderüljön, kié a legelképesztőbb diéta, Gombos Anett dietetikus segítségét kértük, aki elmondta a véleményét az egyes módszerekről, és azt is kifejtette, vajon lehet-e veszélye annak, ha kipróbáljuk a sztárok kedvenc fogyókúráit. 

Beyoncéé a legdurvább

Itt van például Beyoncé, aki a Dreamgirls szerepére úgy készült fel, hogy egy juharsziruppal és Cayenne-csilivel készült limonádét ivott. Klasszul fogyott, ugyanis nem az étkezései mellé vagy előtt itta ezt, hanem tíz napig kizárólag ezen a koktélon élt. Ugyanennek a diétának van egy kétnapos változata, annak Anne Hathaway a rajongója. 

Dr. Susan Biali egészség- és welnness-szakértő a Best Health oldalán ezt a módszert tartja a legveszélyesebb fogyókúrának, és ezzel más szakértők is egyetértenek. Az átlagember számára veszélyes lehet táplálkozástudós és orvoscsapat nélkül ilyen diétát követni, mint amilyen Beyoncéé volt – állítja Daniel O’Shaughnessy táplálkozási tanácsadó az Insidernek

Gombos Anett véleménye: 

„Ha valaki csakis folyadékokon él, az kifejezetten veszélyes lehet. Én személy szerint tiltanám, mert ez egyszerűen nem megfelelő a szervezet számára. Egyszerű éheztetésről van szó, amiben a juharszirup ráadásul hirtelen fel is nyomja az inzulinszintet. A csili jó hatással van az anyagcserére, de ennyi az összes pozitívum, amit elmondhatok. Ha valaki kevés kalóriát szeretne bevinni, azt egészségesebben is megoldhatja.” 

Akár rághatnának is, de nem teszik

Nemcsak Beyoncé és Anne Hathaway azok, akik valamiért a rágás kihagyását gondolják a sikeres diéta kulcsának. Van például egy háromnapos étrend, amely kesudióból, gyümölcsből és zöldségekből készített drága leveket engedélyez, amelyek összesen napi 940 kalóriát tartalmaznak. Sarah Jessica Parker például ebben hisz. Mondjuk ilyen kevés kalória mellett bármivel fogyhatna, amit rágni is lehet, az sem lenne veszélyesebb. 

Gombos Anett véleménye: 

„Ez szerintem nem más, mint egy egyhangú háromnapos böjt. Tény, hogy sokféle vitamin és ásványi anyag kerül a szervezetbe, de ennek ellenére nem javasolnám ezt sem.”

Miért jó ennyire egyoldalúan étkezni?

Mariah Carey egyszer elárulta, hogy amikor diétázik, csak norvég lazacot és kapribogyót fogyaszt. „Nagyon nehéz – mondta egy 2016-os interjúban. – Az étrendemet biztos, hogy utálnád. Minden egyes nap norvég lazacot és kapribogyót eszem. Ennyi” – foglalta össze az egyszerű életmód szabályait az énekesnő. 

A dietetikus szerint: 

„Napi szinten ezt fogyasztani unalmas, egyhangú, még ha a lazac kifejezetten jó fehérjeforrás is, aminek ómega-3 zsírtartalma is számottevő. A kapribogyó nagyon passzol a halhoz, de fölösleges mindennap ezt enni, nem szükséges ennyire szigorúnak lenni magunkhoz.”

A diéta, amit a Biblia ihletett

Chris Pratt a Dániel böjtje (Daniel Fast) nevű diétában hisz, amelyet megálmodói szerint a Biblia ihletett. A módszer szerint 21 napig csak gyümölcsöt, zöldséget és kovász nélküli kenyeret szabad enni egyenesen azzal a céllal, hogy a követők „visszatérjenek a Krisztus-központú tanításokhoz”.

A szakember szerint:

„Túl veszélyesnek nem tartom, elég érdekes. Annyi biztos, hogy a szénhidrát- és a rostbevitel rendben lesz.”

Az agyag lenne a hatékony méregtelenítés titka?

Shailene Woodley rendszeresen eszik agyagot, „méregtelenítő tulajdonságai” miatt. Nem sokat, csak egy keveset, annyit viszont minden reggel elkever egy kevés vízben és felhajtja. „Az agyag az egyik legjobb dolog, amit az ember a testének adhat” – állítja szépségápolási blogján a színésznő, aki állítólag egy taxisofőrtől hallott a dietetikusok és orvosok elől egyelőre eltitkolt módszerről

Gombos Anett véleménye:

„Én is hallottam már róla, hogy immunerősítő lehet, és a test pH-ját helyreállítja, de ész nélkül belevágni ilyesmi fogyasztásába nem ajánlott. Rengeteg más módon erősíthető az immunrendszer.”

Tökéletes és élvezhető módszer, ha minden korábbi adagot elfelezünk.
Tökéletes és élvezhető módszer, ha minden korábbi adagot elfelezünk.Deagreez / Getty Images Hungary

Tom Brady kontra tudomány

Tom Brady amerikaifutball-csillag felvette a harcot az ártalmas és szerinte gyulladást okozó padlizsán és paradicsom ellen, ám egyelőre az utóbbiak állnak nyerésre, már ha a sportoló érvei mellett a tudomány eredményeit is figyelembe vesszük. 

Brady nem eszik se padlizsánt, se paradicsomot, de naponta egy gallon (3,7 liter) vizet elfogyaszt, ami önmagában talán nem lenne baj, de ő azt állítja, hogy ezt azért teszi, nehogy leégjen. A sztár még nevet is adott egyedi étrendjének (TB12), és könyvet is írt róla. Brady állításával ellentétben kutatások azt mutatják, hogy a szerinte gyulladást okozó zöldségek A- és C-vitamin-tartalmukkal valójában segítik a gyulladások csökkentését. 

Gombos Anett szerint:

„A paradicsom és padlizsán kizárása érthetetlen számomra. Nem értem a logikát, hiszen mindkettő jótékony hatású a szervezetre. A vízfogyasztás nagyon bőséges, ami jó a vesének, így elkerülhető például a vesekő kialakulása.”

Karl Lagerfeld egy picit túltolta a kólát

Lagerfeld, aki 2019. február 19-én halt meg 85 éves korában, napi 10 doboz diétás kólát ivott, és viszonylag kevés ételt vett magához a kalóriák korlátozása érdekében. Reggelire egy darab pirítós, egy tojás, gyümölcslé és joghurt várta, vacsorára sokszor fürjtojást, lazacot, kelbimbót evett, illetve borjúhúst szilvával. A módszerről már könyv is született.

A dietetikus így látja:

„A sok kóla nem túlságosan ideális, mert a fogakat gyengíti, és a vesének sem éppen jó. A nap többi részében tetszik a különféle fehérjék bevitele, a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag zöldségek és gyümölcsök fogyasztása, a zsír- és ezáltal energiaszegény táplálkozás. Jobban hangzik, mint a többi, persze a kóla kivételével.”

A zöldségek lesben állnak.
A zöldségek lesben állnak.Orbon Alija / Getty Images Hungary

Brooke Shields és a grépfrút

Brooke Shields a grépfrútétrendet tette népszerűvé a hamis információkra, gyors megoldásokra éhes életmódváltók körében. Ez a módszer napi 800 kalóriát és sok rózsaszín citrusfélét tartalmaz. A grépfrútétrend természetesen segíthet a fogyásban, de csakis a durva kalóriakorlátozás, nem pedig a gyümölcsökben levő mágikus enzimek miatt. (Merthogy olyanok nincsenek.) A szervezet ilyen mértékű alultáplálása ráadásul idővel az izomtömeg elvesztését és az anyagcsere lelassulását okozhatja.

A dietetikus szerint:

„A grépfrút lúgosít, immunerősítő, magas A- és C-vitamin-tartalmú, ám napokig csak azt inni és enni? Ezt így megint egyhangúnak látom, és a 800 kalória is kevés.”

A színeken múlik a fogyás?

Christina Aguilera a 7 napos színdiétát is kipróbálta, amely a hét minden napján eltérő színű ételeket javasol. A fogyókúra követői mindennap csak egyetlen színcsoportból fogyasztanak ételeket: fehér, piros, zöld, narancssárga, lila, sárga és szivárványos összetevőkből, ebben a sorrendben (!). A módszer kiötlői szerint az ételek effajta csoportosítása biztosítja, hogy az ember minden tápanyagot megkapjon, mivel a különféle színű ételek más-más vitaminokat tartalmaznak. 

A szakember véleménye:

„A színes táplálkozás nem is olyan rossz. Ezzel végül is minden vitamin és ásványi anyag változatosan és akár elegendő mértékben bevihető a szervezetbe.”

Gwyneth Paltrow-val senki nem tud versenyezni a hülye diéták kérdésében

A színésznő wellnessmárkája, a Goop számos szokatlan étrendi gyakorlatról írt már, beleértve a kecsketejes méregtelenítést is. A goop.com egyik 2017-es cikkében egy Linda Lancaster nevű „naturopátiás orvos” azt javasolta az olvasóknak, hogy igyanak kecsketejet, és semmi mást nyolc napig, hogy megszabaduljanak a testükben levő parazitáktól. Magyarázatában úgy fogalmaz: a kecsketej kicsalogatja a parazitákat, így érdemes mellé féregűző szert is szedni, ami viszont a csalogatás után megöli őket. Hogy miért nem lehet csak úgy simán féreghajtót szedni kecsketejes csalogatás nélkül, arról a cikkben nem esett szó.

A dietetikus szerint:

„Ez az ötlet is eléggé érdekes, a kecsketejet nagyon kell szeretni, hogy valaki sokat legyen képes inni belőle. Energiatartalma kissé magasabb, mint egy adag zsírszegény tejé, és zsírosabb, mint a házi tej, így vélhetően könnyen pótolva van a napi energiabevitel, ám féreghajtásra létezik más megoldás.”

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek