6+1 ok, ami miatt viszkethet a bőröd

Folyton viszketsz, pedig nincs kiütésed és a szúnyogok sem csaptak le rád? A kellemetlen érzésnek számos oka lehet, segítünk ezek felismerésében.

A viszketés leggyakoribb oka valamilyen kiütés vagy rovarcsípés, előfordul azonban, hogy minden látható ok nélkül kell állandóan vakaróznod. Számos dolog meghúzódhat a háttérben, többek között bőröd szárazsága, gyógyszerek mellékhatása, de az is lehet, hogy a hormonjaid tréfáltak meg. A Prevention írása segít kideríteni az okot.

1. Száraz bőr

A leggyakoribb viszketést okozó probléma a bőrszárazság (xerózis), amit rengeteg dolog kiválthat: napszúrás, száraz levegő, klóros víz, túlzásba vitt szappanhasználat, sőt a túl sok fürdés. Az időskor velejárója is lehet, ugyanis ahogy öregszünk, bőrünk egyre jobban veszít a puhaságából és a nedvességéből. A tünetek gyakran fokozatosan rosszabbodnak, ezért érdemes időben kezelni a problémát. A legjobb megoldás hidratáló bőrápoló krém rendszeres használata.

2. Rovarcsípés

A szúnyogokkal és a pókokkal ellentétben számos rovarfajta csípése nem hagy látható nyomot, mégis erős viszketést okoz. A tetvek, a bolha és az ágyi poloska is a bűnösök között lehet. A csípés helye enyhén kivörösödhet és megduzzadhat, mégis hetek telnek el, mire észrevehető nagyságúra nő. A rovarcsípések ellen a legegyszerűbb vény nélkül kapható antihisztaminokat bevetni.

Miért viszketsz folyton?
Miért viszketsz folyton?Maria Fuchs / Getty Images Hungary

3. Gyógyszerek mellékhatása

Kutatások bizonyították, hogy egyes fájdalomcsillapítók, vérnyomáscsökkentők és rákgyógyszerek is okozhatnak bőrirritációt.

4. A lelki egészség megzuhanása

Egy tavaly publikált tanulmány szerint a viszketéses bőrproblémák egyharmadát lelki zavarok okozzák. Az állandó stressz, szorongás és depresszió könnyen kiválthat hasonló tüneteket.

5. Hormonproblémák

Hormonális változások, például az ösztrogén csökkenése a menopauzát követően, könnyen szárazabbá és érzékenyebbé tehetik a bőrt. Ilyen esetben is érdemes bőrápolót bevetni, a kemény szappanok használatától pedig tartózkodni.

6. Terhesség

Terhesség alatt is gyakran érezheted, hogy mindenfelé viszket a bőröd. Az állandó viszketést a hasadon folyamatosan táguló bőr is okozhatja, de az intrahepatikus kolesztázis (ICP) tünete is lehet, ami terhes nőknél gyakorta jelentkező májprobléma. A felgyülemlő hormonok csökkentik a máj epeszállítási képességét, ezért az epe felgyülemlik a szervben, majd a véráramba csapódik ki, és a bőr alatti idegek stimulálásával okoz folyamatos viszketést. A tünetek általában a harmadik trimeszterben jelentkeznek, és súlyosabb problémákhoz is vezethetnek, ezért mindenképp érdemes orvoshoz fordulni ilyen esetben.

+1 Más egészségügyi gond

A stroke, a cukorbetegség és az övsömör is okozhat viszketést, de máj- és vesebetegség is állhat a probléma mögött. Nagyon ritka esetben rosszindulatú daganat, például bőrrák vagy Hodgkin-limfóma (a nyirokrendszer daganatos megbetegedése) is produkálhat hasonló tüneteket. Ha nem tudod, mi állhat a viszketés hátterében, mindenképp fordulj orvoshoz a problémával.

Oszd meg másokkal is!
Mustra