Szép, hosszú izmok, harmónia és egészség – ezt kapod a Gyrotonictól

Magyar ember dolgozta ki a módszert, mégis alig egy-két helyen lehet itthon kipróbálni a különleges edzésmódszert, a Gyrotonicot, ami edzés, gyógyítás és rehabilitáció is, attól függően, hogy kinek mire van szüksége. Mi kipróbáltuk, és nagyon jó tapasztalatokat szereztünk.

Nem vagyunk egyformák: van, aki szereti a dagadó izmokat, a lihegve ugrándozást és az izzadást, mert akkor érzi, hogy igazán dolgozik, de van, aki inkább úgy erősödne, hogy közben harmonikusan mozog, megnyújtja az izmait és a mozgáskoordinációját is javítja. Az eredmény mindkét esetben látványos lehet, de ha valaki ülőmunkát végezve folyamatosan rosszul terheli a gerincét, akkor arra is oda kell figyelnie, hogy a sport, amit űz, valahogy figyelembe vegye ennek a negatív hatásait is.

Mi a Gyrotonic és mire jó?

A Gyrotonic holisztikus szemléletű edzésmódszer, ami azt jelenti, hogy soha nem külön edzi az egyes testrészeket, elhanyagolva a többit, hanem a testet mindig egységes egésznek tekinti, amelynek a gerinc a középpontja. Amikor egy-egy testrészre koncentrál, akkor is figyelembe veszi, hogy a test többi részével mi történik, és a gyakorlatokat úgy találták ki, hogy a testünk minden porcikájának jó legyen. Egyszerre erősít, nyújt és hajlékonyságot fejleszt. Nem pumpál látványos izmokat, de harmóniát hoz az ember mozgásába, és különösen hatékony azoknak, akik sokat ülnek, görnyednek, féloldalas mozgást végeznek – azaz gyakorlatilag mindenkinek.

A 3 dimenzióban végzett mozdulatok jót tesznek a gerincnek
A 3 dimenzióban végzett mozdulatok jót tesznek a gerincnekGyrotonic

Lehet egy dinamikusabb sport mellé kiegészítő mozgásnak is végezni, de önmagában is, hiszen a gyakorlatok nehézsége állítható és maximálisan személyre szabható – nem véletlen, hogy a stúdióban a kerekesszékes vendégtől kezdve a válogatott sportolóig a legkülönbözőbb adottságokkal rendelkező vendégek megfordulnak.

A gépek

Ötféle Gyrotonic gép van, amik egyébként már önmagukban is esztétikai élményt nyújtanak: a megszokott edzőgépekkel ellentétben a gépek fő darabjai fából, igazi kézi munkával készülnek, és egyébként is az egész olyan harmonikus és szép látványt nyújt, ami illeszkedik az egész rendszer szemléletéhez és stílusához. Az alapgépen tulajdonképpen minden fontosabb gyakorlat elvégezhető, a többi, speciálisabb gép haladóknak való. Ezek között olyanokat is találunk például, mint az ugrógép, amit talán nehéz elképzelni, pedig nagyon hasznos, hiszen sokan vannak, akik inkább elkerülik az ugrálógyakorlatokat, mert a visszazökkenés hirtelensége és kellemetlensége nem tesz túl jót az ízületeknek. Nos, ezen a gépen vízszintesen, fekvésben kell elhelyezkedni, de pont ugyanazt a mozdulatot kell végezni, mint egy normál felugrásnál, ugyanakkora erőkifejtéssel – viszont sokkal finomabban érkezünk vissza, úgy gördülünk le a talpunkra, hogy semmilyen nagyobb zökkenésnek nem tesszük ki a gerincünket.

Az ugrógépen vízszintes helyzetben vagyunk
Az ugrógépen vízszintes helyzetben vagyunkGyrotonic

A legtöbb gyakorlatot hosszan elnyúló, nyújtó mozdulatokkal kell végezni, miközben minden testrészünkre figyelünk, hogy a megfelelő pozícióban tartsuk, és ezáltal a nyújtó gyakorlatok után is azt érzi az ember, hogy igenis dolgozott, és a következő előtt azért tartana egy kis pihenőt.

A módszer születése

A magyar származású Juliu Horvath Temesváron született és ott is lett balett-táncos, de a 70-es években Amerikába emigrált, ahol még évekig táncolt, amíg egy sérülés véget nem vetett a pályafutásának. Ez sajnos sok táncossal megtörténik, sőt akik végig tudják vinni a pályájukat, általában azok sem ússzák meg maradandó testi nyavalyák nélkül, hiszen a profi táncos karrier akkora nyomást helyez az egész testre, amit később is megérez az ember. A sérülése után Juliu Horvath elvonult a nyilvánosság elől, egy szigetre költözött, de ott sem tétlenkedett: a jóga nyújtó mozdulataira és a tánctudására alapozva fejlesztette ki végül a módszerét, amely az egész testet 3 dimenzióban, folyamatos körkörös mozgásban dolgoztatja meg – erre utal a módszer neve. Juliu a sérülését rendbe hozta, és testvérével, Paullal együtt kidolgozta a Gyrotonic gépet és a módszert, amelyre ma már olyan hírességek esküsznek, mint Lady Gaga, Liv Tyler, Shaquille O'Neal vagy Andy Murray, kétszeres olimpiai és kétszeres wimbledoni bajnok teniszező.

Eredmények

A két éve létező, de nemrégiben felújított és kibővített budapesti Gyrotonic Central stúdió megnyitásán Paul Horvath, azaz Horváth Pál, a terápiás módszer kidolgozója könnyekkel a szemében beszélt arról, milyen öröm végre magyarul beszélnie a módszerről, és látni, hogy a külföldi sikerek után végre itthon is értékelik és egyre többen érdeklődnek iránta. Nem csoda, hiszen a Gyrotoniccal nemcsak a nagyjából mindenkit sújtó gerincproblémákat lehet megelőzni, de jó részükön segíteni is lehet – például a kezdődő gerincsérven, lordózison, szkoliózison –, és emellett a teljesen szabad mozgást biztosító gépek, amelyek nem korlátozzák a mozgás irányát és sebességét, úgy erősítik a testet, hogy a gyakorlatok közben egyetlen pillanatra sem akadályozzák a keringést, és a megrövidült, felpumpáltnak tűnő izmok helyett szép hosszú, egészséges és erős izmokat építenek.

Horváth Pál az egyik haladóbb gépen mutatja a helyes kivitelezést
Horváth Pál az egyik haladóbb gépen mutatja a helyes kivitelezéstGyrotonic

A stúdió vezetője, Majorosi-Kiss Viktória Németországban, a módszer kifejlesztőinél tanulta a Gyrotonicot, de nem egy kéthetes gyorstalpalón: mivel itt rehabilitációról is szó van, komoly felkészülés előzi meg azt, hogy valaki edzővé válhasson és mindenkinek személyre szabottan tudjon segíteni. Az első edzés csak egy kikérdezéses állapotfelmérés után kezdődik meg, és emiatt mindenki pontosan azt kapja, amire szüksége van, de Viki segítségével a teremben a jó öreg biológiaszertárból ismerős csontvázon is tanulmányozhatjuk, hogy mi és miért történik a testünkben mozgás közben.

Ha valaki nem szereti a lihegős, ugrálós, izzadós edzéseket, de arra vágyik, hogy erős és harmonikus felépítésű legyen a teste, koordináltak a mozdulatai, nyúljanak az izmai, helyrejöjjenek a mindennapokban összeszedett gerinc- és nyakfájdalmai, hajlékonyságot szerezzen és az ízületeit se terhelje túl, akkor érdemes megismerkednie a Gyrotonick módszerével, amivel heti két edzéssel már látványos eredményeket lehet elérni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra