Mitől ennyire hatékony a HIIT-edzés?

Túlságosan elfoglalt vagy, alig van időd a munka és a magánélet mellett, mégis szeretnéd kordában tartani a súlyod, és megőrizni szíved egészségét? Az új és népszerű HIIT-edzésformát neked találták ki.

A magas intenzitású intervallumedzés (high-intensity interval training = HIIT) régebben főleg a hivatásos atléták körében volt népszerű, manapság azonban egyre inkább bevett hétköznapi edzésmódszernek számít. Lényege, hogy rövid, de kirobbanóan intenzív szakaszok váltják egymást rövid pihenőkkel, ciklikusan ismétlődve. Dr. Stephen Wiviott, a Harvard orvosi karának docense elmagyarázza, miért annyira hasznos ez a mozgásforma.

A végsőkig terheled magad

Tulajdonképpen bármilyen edzésfajtát végezhetünk HIIT-módszerrel, legyen szó futásról, kocogásról, biciklizésről, úszásról, vagy akár tornagyakorlatokról. Egy 30 perces futás vagy kocogás során például érdemes 5 percig sétálni, majd 1 percig a lehető legkimerítőbb, leggyorsabb futást végezni. Ezután három percig megint pihentető séta következik, majd ismét megterhelő futás, így ismételve az edzés végéig.

Miért jó a HIIT-edzés?
Miért jó a HIIT-edzés?BartekSzewczyk / Getty Images Hungary

A HIIIT-edzés célja, hogy a rövid, intenzív szakaszokkal a végsőkig terheld a szervezeted. Érdemes aktivitásmérő okosóra segítségével lemérned, mennyire ugrik meg a pulzusod. Ideális esetben az életkorodnak megfelelő maximális pulzusszám 80 százalékáig menj el – ha tényleg megfelelő keménységgel csinálod, előfordul majd, hogy szó szerint kidobod a taccsot. Arra azonban vigyázz, hogy ne lépj át az egészséges határon. Ha komolyabb bajokat észlelsz, például mellkasi fájdalmat, azonnal fordulj orvoshoz.

A rövid, de extrém mértékben megterhelő edzéssel majdnem 29 százalékkal több zsírt ad le a szervezeted, mint a hosszabb, de mérsékelt intenzitású mozgás alkalmával – ezt bizonyították a kutatások. A HIIT-edzés során ugyanis sokkal gyorsabban égeted a kalóriákat, nem mellesleg még az edzés után is jobban pörög az anyagcseréd, vagyis ekkor is égnek a zsírpárnák. A fokozottabb edzéstempóhoz hozzászokik a szíved és a szervezeted, ezért idővel azt veszed észre, hogy könnyebben veszed az akadályokat, jobban teljesítesz például egy hosszabb futáskor vagy biciklizésnél. A szakemberek egyre inkább egyetértenek abban is, hogy ez az edzésforma a szív egészségének is sokat használ.

A HIIT-módszer másik előnye, hogy időt spórolhatsz meg vele. Sokkal kevesebb idő alatt égetsz el ugyanannyi kalóriát, mint a hagyományos, mérsékeltebb testmozgásokkal. Ideális abban az esetben, ha be vannak táblázva a napjaid, ezért nehezen találsz elegendő időt az edzésre. Többet nem jöhetsz azzal a kifogással, hogy egy perced sincs, amit az egészségedre áldozhatnál.

Oszd meg másokkal is!
Mustra