Ezért rontja a fogakat a sporttáplálkozás

A kutatás során 352 sportoló szájhigiéniáját vizsgálták, és bár jellemzően naponta kétszer mosnak fogat, emellett pedig fogselymeznek is, az élsportolók mégis küzdenek fogaik egészségéért.

Az eredmények szerint a sportolóknak további lépéseket is kell tenniük fogaik megőrzéséért, például magas fluoridtartalmú fogkrémet kellene használniuk. Vajon mi az oka annak, hogy általában rosszabbak a sportolók fogai? Erre kereste a választ a BBC.

Soktényezős jelenség

A kutatók 11 különböző sportág versenyzőit vizsgálták, köztük kerékpárosokat, hokisokat, atlétákat és focistákat is. Az eredmények szerint a sportolók 94 százaléka (szemben a lakosság 75 százalékával) naponta kétszer mos fogat, 44 százalékuk pedig rendszeresen használ fogselymet is. Emellett a sportolók körében magasabb a nemdohányzók és az egészségesen táplálkozó emberek aránya is.

Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a baj
Egy kis odafigyeléssel megelőzhető a bajmihailomilovanovic / Getty Images Hungary

„Gyakran fogyasztanak viszont az edzések és a versenyek alatt különböző sportitalokat és energiadús ételeket, szeleteket” – mondja dr. Julie Gallagher kutató. Az ilyen termékekben található cukor pedig nagyban növeli a fogszuvasodást, a savak pedig az erózió kockázatát, és mindez jelentősen hozzájárul a fogak állapotának romlásához. A kutatásban részt vevő sportolók 87 százaléka fogyaszt rendszeresen sportitalokat, 70 százalékuk pedig különböző energiaszeleteket. Emellett edzés közben gyakran szárad ki az emberek szája, így a nyál is kevesebb védelmet tud nyújtani.

Vannak olyan esetek, amikor a száj, a fogak, az íny egészsége már a sportolók fizikai teljesítményét is befolyásolhatja, ez pedig komoly hatással lehet a versenyek eredményeire is, hiszen ilyenkor minden pillanat számít. Dr. Gallagher szerint a sportolók hajlandók változtatni a fogápolási szokásaikon, ezt pedig egyszerűen meg is tehetik, ha fluoridtartalmú szájvizet használnak, gyakrabban látogatnak el a fogorvosukhoz, valamint csökkentik a sportitalok fogyasztásának mértékét.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek