Így eddz, hogy jobban aludj!

Manapság rengetegen küszködnek alvászavarral. Még ha sikerül is nyolc órát ágyban tölteni, nem sokat ér, ha nem elég pihentető az alvás.

Csak akkor vagy képes kihozni magadból a maximumot, például jól csinálni a munkád, ha kipihent vagy. Álmosan, fáradtan, nyűgösen semmi sem megy, ráadásul még nagy eséllyel elviselhetetlen is az ember. Arról már írtunk, hogy az alvás miért fontos az edzéshez, a hatás azonban kölcsönös, hiszen a mozgás segít, hogy jobban aludhass! 

Természetesen egyáltalán nem mindegy, hogyan és milyen edzést végzünk, főként pedig, hogy mikor csináljuk, a lényeg azonban minden esetben ugyanaz: nagyon fontos a mozgás az alvás szempontjából. Most megosztunk veletek három tippet, amelyeket betartva sokkal jobban megy majd az alvás: 

Izzadj többet

Hallottál már róla? Ha többet izzadsz, jobban fogsz aludni. Ennek egyik oka, hogy jobb lesz a hormonkiválasztása a szervezetednek, a másik pedig, hogy az anyagcseréd is jobban fog működni. Ezek hatására pedig könnyebben és jobban fogsz aludni. Ez persze nem azt jelenti, hogy közvetlenül lefekvés előtt kell nekiállnod edzeni. A szokásos időben mozogj, hisz, ha elalvás előtt pörgeted fel magad, ellenkező hatást fogsz elérni. Ha még egy szaunát is be tudsz iktatni, hidd el, biztosan eljön az álommanó! 

Ha mozogsz, jobban fogsz aludni!
Ha mozogsz, jobban fogsz aludni!Shutterstock

Rendszeresen mozogj

Még akkor is, ha épp pihenőnapod van, ha csak teheted, menj el egy laza sétára! Minél rendszeresebben mozogsz, annál inkább hozzászokik a tested az edzéshez. Ráadásul a mozgás nemcsak testileg fáraszt el, hanem fejben, lélekben is kellemes érzéssel tölt el. Ezzel az apró trükkel elérheted, hogy a pihenőnapokon is jól aludj és elkerüld az éjszakai agyalást. 

Azonos időben mozogj

Ha a testedet rutinszerűen dolgoztatod, akkor a hormonháztartásod is jobban egyensúlyba kerül, ez pedig minőségibb alvást jelent. Ennek az egyik feltétele, hogy a szokásos edzésedet lehetőség szerint mindig ugyanabban az időpontban végezd. Az edzési rutin kialakítása ráadásul nemcsak a jobb alvásban segít, de a gyakorlatokat is könnyebben tudod majd végezni. 

Összefoglalva: legközelebb, ha pihentető alvásra vágysz, ahelyett, hogy altatóhoz vagy valamilyen alternatív terápiához nyúlnál, inkább válaszd a mozgást

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek