A telefonodban van, és segít fogyni. Mi az? Nem, nem a diétás app!

Állítólag, aki rendszeresen készít magáról fotót, nagyobb eséllyel szabadul meg a súlyfeleslegétől.

Fogyás szelfizéssel? Mielőtt azt gondolnád, hogy ez egy rossz vicc a részünkről, előre szólunk, hogy a címben szereplő állításnak bizony logikus magyarázata is van. De azt se gondolja senki, hogy innentől kezdve elég, ha lemegy a terembe a telefonjával, végigszelfizni az összes gépet, és ettől bomba alakja lesz! 

Kétféle megközelítés létezik: 

Az első szerint minél több emberrel osztod meg a céljaidat, tehát mondod ki őket, annál jobban elköteleződsz mellettük. Többek között ezért foglalunk időpontot személyi edzésre, vagy csatlakozunk életmód- vagy fitt csoportokhoz – no meg azért, mert a csoport sokkal jobban támogat és motivál. 

A másik szerint azért működőképes, ha minél több emberrel megosztod a céljaidat, mert akkor kvázi előrevetíted azokat, és olyan, mintha már elérted volna őket.

Egy tanulmány szerint például azok, akik „virtuális közösségekben” (például Facebook-csoportokban) tagok, és osztják meg napi tapasztalataikat vagy eredményeiket, nagyobb valószínűséggel érik el a céljaikat. 

Sőt, továbbmegyünk...

A Interactive Marketing magazinban közzétett tanulmány szerint egyenesen a szelfizés az, ami igazán elkötelezetté tesz a céljaid iránt. A kutatás során ugyanis megvizsgálták, hogy a virtuális közösséghez tartozás hogyan befolyásolja a súlyvesztést. A kutatás 4 évig tartott, mely során több száz szelfit vizsgáltak. A résztvevők különböző nyilvános vagy zárt internetes csoportokba írtak, töltöttek fel képet magukról, sőt nem csak a sikereket, a kudarcokat is megosztották, illetve kérdéseket tettek fel.

Fogyj szelfizéssel!
Fogyj szelfizéssel!Fotó: Shutterstock

Az eredmény azt mutatja, hogy a vizsgált személyek ezen a félig anonim, félig nyilvános eszközön keresztül nemcsak elérték eredményeiket, de a motivációjuk az idővel arányosan erősödött, ahogy az elköteleződésük is a céljaik iránt. Szemben azokkal, akik mindent „csupán” a családjukkal, környezetükkel osztottak meg. 

Mit jelent ez? 

A virtuális támogató csoportok működnek. Ha szeretnél tehát életmódot váltani vagy lefogyni, akkor érdemes lehet olyan emberek – akár online – társaságát keresned, akiknek hasonló céljaik vannak. Nem mellesleg, ha folyamatosan dokumentálod magad, még szembetűnőbb lesz a változás, és ez még inkább motivál majd. Csak arra kérünk, hogy edzés közben azért felejtsd el a telefont! 

Mustra