Izmos testet szeretnél 30, 40 felett is? Így csináld!

Elmúltam 30, már túl késő nekiállni edzeni! Ez nem más, csupán egy rossz kifogás: sosincs késő elkezdeni a mozgást, csak ki kell választani a kondíciónknak megfelelőt!

Egy kicsi mozgás mindenkinek kell! Igen, akkor is, ha elmúltál 30 vagy akár 40! Az edzés minősége és eredményessége ugyanis nem kor-, hanem kondíció-, de még inkább kitartásfüggő. Bartha-Darabos Ivett, a SteelFit szakértője ki is fejti, hogy miért igaz a mondás: idősebbek is elkezdhetik! 

30 felett már nem úgy reagál az ember teste, pláne egy negyvenesé.

Ugye, milyen könnyű ezt mondani, ha meg akarjuk indokolni: miért nem állunk neki a rendszeres edzésnek? A szakemberek ezt úgy hívják: lelki hátrálás. A mondatba pedig ízlés és kor szerint behelyettesíthető a 40-es vagy 50-es szám is. De egyikre sem igaz! A Yale Egyetem reprezentatív kutatása már tudományosan is bizonyította, hogy a kor nem lehet kifogás, ha sportról van szó. 

Hogy miért? 

Talán a futók példája a legszemléletesebb ebben a témában: a sportág művelőinek teljesítménye ugyanis a kor előrehaladtával egyáltalán nem úgy alakul, mint azt talán sokan gondolnák. A futók teljesítőképessége ugyanis csupán 40, de inkább 45 éves kor felett kezd el csökkenni, addig konstansan nőhet, de stagnálhat is. Sőt, a stagnálás egész hosszan eltarthat mérhető változás nélkül, akár az 50-es évekig is!

Ha ő ilyen izmos, te is meg tudod csinálni!
Ha ő ilyen izmos, te is meg tudod csinálni!Fotó: Shutterstock

Mennyi az annyi? 

A teljesítménycsökkenés üteme normális esetben, egy általánosan egészséges, sportos életet élő embernél körülbelül 10 évente mindössze 1%! Vagyis kimondottan elenyésző. Tehát, aki 40 évesen lefut 10 km-t, akkor az 80 évesen is le fogja tudni futni a 6 km-t, de valószínűsíthető, hogy többet is. A felmérés alapján drasztikus csökkenés a sportteljesítményt illetően csak 80 éves kor felett várható, de akkor sem jelenti azt, hogy a futó egyik napról a másikra hirtelen leépül: mindössze a teljesítménycsökkenés tendenciája gyorsul fel ebben az életszakaszban.

Ezek alapján egyértelmű, hogy alaptalan az a felfogás, hogy 40 évesen már nyugodtan elengedhetjük magunkat, feladhatjuk, hogy fittek és sportosak, csinosak legyünk, és azzal a felkiáltással, hogy „mi már így vagyunk jól!”, feladjuk a sportot, a sporton keresztül pedig egy jobb, teljesebb élet lehetőségét!

Persze az, hogy hány évesen mennyire bírjuk a strapát, nyilván nagyban függ attól, hogy milyen minőségű és mennyiségű mozgást végeztünk-végzünk. Napi szinten legalább 60-90 percen keresztül kellene emelt pulzussal dolgoztatni a testünket az egészségünk és kapacitásunk megőrzése érdekében. Itt persze nem a számlák és a stressz által megemelt pulzusszámra gondolnak, hanem a fizikai aktivitás által kiváltott frekvenciaemelkedésre. 

Szóval, itt az idő, hogy megadd az esélyt arra, hogy a tested a valós kora szerint viselkedhessen! – javasolja az edző. Sosem késő, hiszen a mozgás beiktatása még 50-60 éves korban is jelentős életminőség-javulást hozhat, így aki 30-40 évesen szánja rá magát a változásra, az csak nyerni tud! Úgyhogy hajrá!

Mustra