5 hiba, amit túl sokan elkövetnek edzés közben

A megfelelő nyújtásra, az edzéseink változatosságára, és a súlyok megfelelő tempóban növelésére is érdemes odafigyelni a leggyakoribb hibákat részletező szakértők szerint.

A gyakori hibákat és a problémás szokásokat néhány orvos és személyi edző közreműködésével összegyűjtő IFL Science szerint számos olyan kisebb-nagyobb hiba létezik, amelyet kifejezetten könnyű lenne kiküszöbölni, amennyiben viszont nem figyelünk rájuk, nemkívánatos kényszerpihenőkhöz és sérülésekhez vezethetnek. Néhányat közülük korábban már itt megmutattunk, most folytatjuk a sort.

Két kardió közt a pad alá

Dr. Jasmine Marcus szerint rendkívül fontos a változatosság, és az, hogy időnként változtasson valaki az edzéstervén. Ez azonban a futópad elliptikus gépre cserélésénél jelentősebb változást kell hogy takarjon.

Ha csak a kardióra koncentrálsz, minden bizonnyal megerősödnek majd a lábaid, a törzsed és a felsőtested viszont gyenge marad

– hangsúlyozza el a fizikoterapeuta.

Ugyanígy, az is gyakran előfordul a szakértő szerint, hogy a combizmát megerősíti ugyan valaki, a farizmát azonban elhanyagolja, ami idővel egyre kiegyensúlyozatlanabbá teszi az izomzatot.

Változatos edzéstervet használj
Változatos edzéstervet használj

Túl nagy súlyokkal dolgozol

A kötőszöveteket túlságosan is megterhelő, nagy súlyok emelgetése szintén visszás eredményekhez vezethet. Ezt úgy lehet elkerülni, ha mindig pont akkora súlyokkal dolgozunk, amelyeket még a leengedés közben is teljes mértékben képesek vagyunk kontrollálni.

Ne hagyd figyelmen kívül az ízületi fájdalmakat!

Dr. Jasmine Marcus úgy gondolja, számos olyan kardióedzés létezik, amely hosszú távon az ízületek károsodásához vezethet. Egy sima futás során is jelentkezhetnek ízületi fájdalmak, főleg, ha rossz a tartásod. E tekintetben ő a spinning edzéseket emeli ki. A térdet érintő íngyulladások elkerülése érdekében kulcsfontosságú, hogy amennyiben rendszeres ízületi fájdalmak jelentkeznek egy edzés után, minél hamarabb kiderítsük, mi okozza a problémákat. Egy személyi edző vagy egy gyógytornász kijavíthatja az ízületek túlterheléséhez vezető, hibás mechanizmust. 


Figyelj az ízületi fájdalmakra
Figyelj az ízületi fájdalmakra

Statikus nyújtás edzés előtt

Az edzés előtti, statikus és sokáig kitartott nyújtások elgyengítik az izmokat és sérülésekhez vezetnek, ezért az ilyen gyakorlatokat érdemes inkább az edzés utánra tartogatni. Ehelyett a profik a dinamikus, aktívabb bemelegítést ajánlják.

Masszázshengerből is megárt a sok

A masszázshengerek használata során arra érdemes figyelni, hogy amennyiben talál valaki egy érzékeny pontot, ne úthengerként használja az eszközt. Annyi nyomást érdemes alkalmazni, hogy éles fájdalmak és zsibbadás azért ne lépjen fel, de legalább 30 másodpercig nyomást gyakoroljunk a kérdéses pontra. Emellett a csontok, az inak és a szalagok is kerülendők, ahogy a hát alsó része is.

A masszázshengert is ésszel jó használni
A masszázshengert is ésszel jó használni
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek