Melyik a világ legveszélyesebb sportja?

A legtöbb sérüléssel együtt járó sport "csak" a bokát nyírja ki, az ütközésekkel és a fejet ért ütésekkel azonban nem árt vigyázni.

Azon is sok múlik persze, hogy a sérülések gyakoriságára, pusztán a halálesetek számára vagy az igazán komoly agysérülésekre koncentrál az ember. Természetesen attól is sok függ, milyen sportok népszerűek egy adott országban, bár az AsapScienec által a legveszélyesebbként meghatározott sport valószínűleg mindenhol tarolna.

A sérülések száma

Az amerikai kórházak adatai alapján úgy tűnik, bár az amerikai foci és a sima „lábas” verzió is meglehetősen sérülésveszélyes sportág, a legtöbb sérülést nemtől függetlenül a kosárlabda produkálja. 2016-ban 190 000 férfi, és 35 000 nő sérült ugyanis le kosarazás közben, szemben a két focival összefüggésbe hozható 141 000 és 56 000 sérüléssel. Az NBA-sek sérülései alapján a klasszikus bokaficam bizonyult a kosaras sérülések slágertermékének.

Óvatosan kecmeregj!

A bobozók is gyakran lesérülnek egyébként, de csak az esetek 4 százalékában kell egy napnál többet kihagyniuk emiatt. A snowboardosok viszont nem árt, ha tudják, hogy a rájuk leselkedő sérülések majd' 10 százaléka a síliftekre való felkecmergés, és a felvonóról való leszállás során következik be.

A halálesetek száma

Mivel az amerikai foci az amerikaik legnépszerűbb sportja, nem túl meglepő, hogy a legtöbb halálesetet is a focival kapcsolatban jegyezték fel. Ez azonban az 1982 és 2016 közötti periódus alatt is csupán 133 halálos áldozatot jelent a középiskolások körében.

Agysérülések

Az amerikai foci és a hoki ugyanakkor különösen veszélyes a rengeteg ütközés maitt, a kisebb-nagyobb agysérülések és agyrázkódások pedig sok esetben a CTE névre hallgató, az agyszövet súlyos károsodását eredményező betegség kialakulásához vezetnek. A beszédképességet és a mozgáskoordinációt is kikezdő betegség szélsőséges hangulatingadozásokkal is együtt jár, ami a volt focisták körében gyakori öngyilkosságokat is megmagyarázza.

Az agysérülések veszélye azonban nem az amerikai focival, hanem a küzdősportokkal, azon belül is a boksszal kapcsolatban merül fel a legtöbbször. A sokkal véresebb és látszólag agresszívebb kevert harcművészeteknél is veszélyesebb ugyanakkor egy kanadai kutatás szerint a boksz. A sérülések egy fokkal kevésbé gyakoribbak ugyanis a bokszban, az eszméletvesztések és a szemsérülések aránya viszont kifejezetten magas, ami súlyosabb CTE-s tüneteket eredményez a volt bokszolók esetében.

Mustra