A személyiségeden is múlik, sikerül-e követned az edzésterved

Van, akinek kifejezetten kellemetlen másokkal edzenie, és van, akin pont az segít, ha előre áll és nem bújik el egy-egy közös óra alatt.

Az persze nem újdonság, hogy a személyiségünk meghatározó a tekintetben, hogyan viselkedünk mások jelenlétében. Egy-egy jellemvonás azonban arra is kihat, vajon sikerül-e hosszú távon is tartanunk magunkat elhatározásainkhoz, és nem hagyjuk-e ott például azt a túlságosan kompetitív tekebajnokságot. Köszi a témát, Huffington Post!

Aki túlérzékeny

Az ilyen emberek gyakran idegenkednek a közös óráktól és a csapatsportoktól, gyakran úgy érzik ugyanis, hogy a többiek árgus szemekkel figyelik minden mozdulatukat. Ez könnyen elbátortalanítja a különösen érzékeny embereket, ami előbb-utóbb odavezet, hogy elkezdenek elmaradozni az órákról. A pszichológus Elaine Aron szerint emellett az is jellemző az érzékenyebb típusra, hogy rosszul reagál, ha nem halad minden a terveknek megfelelően. A kutatók szerint mindkét problémára megoldást jelenthet, ha az ilyen emberek egy kevésbé kompetitív, inkább csak szabadidős tevékenységként, nem pedig edzésként felfogott mozgásformát választanak, így a foci helyett például inkább a biciklizést, vagy a túrázást választják.

shutterstock 238400995

Aki önsanyargató

A túlzásba vitt versengésnek és az őrült tempójú edzésterveknek is meglehet ugyanakkor a böjtje. Azok ugyanis, akikben túl nagy a versenyszellem és minden áron, még egy pihenést igényló sérülés vagy betegség esetében is ragaszkodnak az edzésterv betartásához, könnyen túlerőltethetik magukat. Azok számára, akik hajlamosak az ilyesmire, különösen fontos tehát, hogy flexibilisek maradjanak és mindig tudatában legyenek arra, hogy a sérülések kockáztatása gyakran az edzésterv teljes összeomlásához vezet. A regenerálódást segítő pihenőnapok mellett az is fontos az ilyen emberek számára, hogy képesek legyenek felhagyni egy-egy edzésformával, ha egyértelművé válik, hogy nem nekik való a dolog.

Aki lógós

A túlságosan merev és szigorú, minden áron teljesíteni akaró önsanyargatók ellentéte, a túl laza hozzáállás is okozhat persze gondokat. Az ilyen emberek esetében épp hogy a szervezettség hiánya jelentheti a problémát, a részletek figyelmen kívül hagyása és a rendszertelenség ugyanis gyakran oda vezet, hogy elmaradnak a sikerek és eredménytelen marad a sok munka. A szakértők szerint segíthet ebben az esetben, ha a lusták és a linkek tudatosan keresni kezdik az olyan helyzeteket, amelyek megnehezítik a lógást. Ilyen lépés lehet, ha valaki az első sorba, az edző közelébe áll egy közös óra során, vagy egy csapatsportot választ, ahol a társas nyomás is segíti a kitartásban. 

Melyik állítás a leginkább jellemző rád?

 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek