Így cseréltem le az L-es ruháimat S-esekre 1,5 év alatt

Felesleges önsanyargatás nélkül, heti három edzéssel másfél év alatt annyit fogytam, hogy a teljes ruhatáramat le kellett cserélnem. De ennél is fontosabb, hogy végre megszerettem sportolni. Mutatom, nekem mik váltak be – mert ha nekem ment, neked is fog.

Aktív gyerekből lusta egyetemista, abból pedig elhízott felnőtt – na, ki ismert magára? Én is pont ezt az utat jártam be, és évek kellettek, mire sikerült változtatnom. Buktató van bőven: rengeteg a hülye fogyókúrás tanács, és sokszor a kitartó edzés sem hozza a várt eredményt. Évekig próbálkoztam mindenfélével – tartottam például olyan étrendet, ami két hét alatt 14 kiló mínuszt ígért, olyan pompás főfogásokkal, mint egy főtt tojás fél paradicsommal. Ma már nem is értem, hogyan hihettem el anno, hogy egy ilyen baromság működhet. A siker tehát állandóan elmaradt, és egyre jobban utáltam magam érte.

40-es nadrág helyett 36-os

2015 októberében úgy döntöttem, elég ebből. Akkor 74 kiló voltam – lehet, hogy nem hangzik vészesen soknak, de számomra az volt –, és egy éjszakát sem bírtam normálisan végigaludni, mert folyton hörögve, köhögve ébredtem az összevissza kajálás és rendszertelen életmód miatt kialakult refluxom miatt. Kerestem egy személyi edzőt, és megfogadtam, hogy akármit kér, betartom.

Én 2015 nyarán Kínában, és 2017 februárjában az edzőterem öltözőjében: szerintem érdemes volt felkelnem a kanapéról
Én 2015 nyarán Kínában, és 2017 februárjában az edzőterem öltözőjében: szerintem érdemes volt felkelnem a kanapérólmimi / Dívány

Szerencsémre semmi lehetetlent nem várt el azon túl, hogy heti háromszor járjak el az edzőterembe, és szépen fokozatosan próbáljak megszabadulni a rossz étkezési szokásaimtól. Annyira bejött a dolog, hogy 2017 elejéig 11 kiló zsírt adtam le, miközben azért izmot is építettem, és végre jól érzem magam a bőrömben. Korábban L-es, 40-42-es ruhákat hordtam, most mindenből elég a 36-os vagy S-es. A reflux és a savlekötő gyógyszer rég a múlté.

De ami a legfontosabb: megszerettem a mozgást. (Sőt, igazából talán kicsit túlságosan rá is kattantam.) Korábban elképzelhetetlen lett volna, hogy az legyen a szombati programom, hogy a pasimmal kimegyünk a közeli futópályára, vagy elmegyünk egy teljesítménytúrára szórakozás gyanánt. Vagy hogy egyszer azt mondják majd az ismerőseim, hogy miattam kezdtek el ők is edzeni – nekem, ugyanannak az embernek, aki nem is olyan rég konkrétan napokig nem kelt fel a kanapéról. Vagy hogy egyszer a sikeres életmódváltásról írok majd cikket a Díványra. 

Bárkinek sikerülhet – szerintem így

Keress egy jó személyi edzőt! Aki hozzám hasonlóan ezerszer belevágott, és feladta, annak határozottan érdemes keresni egy személyi edzőt. Egyrészt, mert ha valaki vár rád, akkor kisebb eséllyel mondod le puszta lustaságból az edzést. Másrészt, mert egy jó edző úgy szeretteti meg veled a testmozgást, hogy nem éled meg szenvedésnek.

Mennyi az annyi? 

Jó tudni, hogy a személyi edzés ára általában nem tartalmazza a belépődíjat magába a fitneszterembe. Önmagában sem olcsó dolog (alkalmanként kb. 4000 forinttól, a határ a csillagos ég), belépővel együtt meg pláne nem az. De ha megteheted, hogy ennyit költs az egészségedre, ne hezitálj, a legjobb helyre megy a pénzed. Tekints rá befektetésként.

Higgy abban, akit választottál! Mielőtt kiválasztod az edződet, olvass utána, nézd meg, miket posztol a Facebookon. Ha bizonytalan vagy benne, hogy ő az embered, nem hiszel abban amit képvisel, vagy félsz attól, hogy kárt okoznak benned a feladatok, amiket ad, akkor keress tovább. Baromira nem olcsó személyi edzőhöz járni, nem ciki, ha megválogatod, milyen szolgáltatásra költöd pénzed – és ami még fontosabb: kire bízod az egészséged! Az én sikersztorim egyértelműen akkor kezdődött, amikor találtam olyan edzőt, aki maximálisan passzolt a személyiségemhez, és meg tudtam bízni benne. Őt egyébként Gulyás Larának hívják, és mindenkinek csak ajánlani tudom.

Mozogj rendszeresen, lehetőleg heti háromszor! Eleinte heti két alkalommal akartam sportolni, de az edzőm kiábrándított: az maximum a szinten tartáshoz elég. Aki fogyni akar, az heti három edzést iktasson be az életébe, és tartsa is be.

Ha totál kezdő vagy, de nincs pénzed hónapokig személyi edzőhöz járni

Mielőtt belekezdesz az edzésbe, egy állapotfelmérésre és pár alkalomra akkor is érdemes elmenned személyi edzőhöz, ha tudod, hogy hosszú távon nem fog beleférni a költségvetésedbe. Az a pár alkalom arra pont elég lesz, hogy megtanuld sérülésveszély nélkül megcsinálni az alapgyakorlatokat. Ha ez megvan, otthon, edzővideókkal is simán sikerülhet rászoktatni magad a mozgásra, csak legyen önfegyelmed végigcsinálni őket. Én a Fitness Blendert ajánlom, rengeteg ingyenes videójuk van, amik jól követhetők. Külön szimpatikus, hogy az edzők is becsülettel végignyomják a gyakorlatokat, és a végén ugyanúgy leizzadnak és szenvednek, mint te vagy én.

Ne akarj egyből mindent! Ha mindent egyszerre akarsz megváltoztatni, nagyobb eséllyel marad minden a régiben, mert amilyen gyorsan felrúgsz mindent, olyan gyorsan bele is unsz. Amikor belevágtam az életmódváltásba, egyszerre akartam dietetikussal új étrendet íratni, a napirendemet az edzések miatt totálisan átalakítani, a pihenőnapokon is edzeni, hogy gyorsan jöjjenek az eredmények. Az edzőm azonnal leállított: először csak kezdjek el heti háromszor mozogni, az is óriási dolog, aztán majd szépen lassan jön a többi. 

Légy türelmes, az eredmények nem azonnal jönnek! Eleinte iszonyú kétségbeejtő, hogy az ember három fekvőtámasz után meg akar halni, de ez teljesen normális. Légy türelmes magadhoz, ha három megy, akkor három megy. Később lesz az négy, tíz, húsz is. És az eredmények tekintetében is a türelem a kulcsszó. Ha tíz-tizenöt-húsz év alatt, fokozatosan híztál el, nem leszel Victoria’s Secret-angyal két hónap alatt, ezt fogadd el. 

Mondjuk, kivasalhattam volna mielőtt lefotózom, de mindegy: egy farmer 2015-ből, és rajta egy másik, amit most, 2017-ben hordok
Mondjuk, kivasalhattam volna mielőtt lefotózom, de mindegy: egy farmer 2015-ből, és rajta egy másik, amit most, 2017-ben hordokmimi / Dívány

Ruházz be pár edzőruhára! Közhely, de attól még igaz: tényleg motivál, ha szépnek találod a sportruháidat. De legalábbis kevésbé érzed magad totális kívülállónak újoncként az edzőteremben, ha az otthoni kinyúlt macinaci és reklámpóló helyett valami jobb cuccban feszítesz. De egyáltalán nem kell a márkás ruhákhoz ragaszkodni, a fast fashion üzletekben, a nagyobb sportboltok saját márkás részlegén, de akár a sarki Lidlben is szép – és gyakran nem is túl drága – edzőruhákra lehet bukkanni. A lényeg, hogy te jól érezd magad benne, és alig várd, hogy felvehesd.

Pihenj is! Az elején annyira örül magának az ember, hogy végre elkezdett mozogni, hogy könnyen átesik a ló másik oldalára, és abba se akarja hagyni. De ez hülyeség, a pihenőnapok ugyanolyan fontosak a fejlődésben, mint az edzések. (Ezt egyébként még másfél év edzés után is csak próbálom elfogadni.)

Csináj/csináltass fotókat magadról! Csinálj fotót a kiinduló állapotodról, és aztán havonta ismételd meg. Egy idő után tényleg nem fogod látni magadon a változást, de ha van mivel összehasonlítani, az sokat segít. Nekem az is nagyon motiváló volt, hogy az edzőmmel óra közben is készítettünk fotókat.

Engem kifejezetten motivált a kezdetekkor, hogy ilyen - korábban sosem látott - pózokban láttam viszont magam a fotókon. Segítettek elhinni, hogy ez nekem tényleg megy
Engem kifejezetten motivált a kezdetekkor, hogy ilyen - korábban sosem látott - pózokban láttam viszont magam a fotókon. Segítettek elhinni, hogy ez nekem tényleg megymimi / Dívány

Ha már unod az edzőtermet, keress olyan sportot, amit igazán élvezel! Nekem ez a futás lett, ami nem állítom, hogy mindig könnyű, de a jobb napjaimon azért látom benne a szépséget, ami miatt választottam. Neked lehet, hogy az úszás lesz az, vagy a tenisz. Ki tudja, lényeg, hogy tényleg élvezd. Hiszen az a cél, hogy ne kötelességtudatból járj el az edzőterembe, hanem a sportot egy új hobbiként fogd fel.

Kaja, pia, bogyók

Apránként változtass az étkezéseden! Véletlenül se akarj ész nélkül fogyókúrázni, épp elég sokk a testednek, hogy annyi passzív év után elkezdtél mozogni. Már néhány apró változtatás is rengeteget segít hosszú távon. Ha iszol ilyeneket, a cukros üdítőt kezdd el vízre cserélni. Aztán próbálj minél több vizet inni. Majd hagyd el a cukrot a kávédból, a reggelit cseréld müzlire, a fehér kenyeret teljes kiőrlésűre. Később fokozatosan próbálj ki új, egészségesebb recepteket. 

Ezzel a módszerrel szépen lassan beépült az életembe egy csomó egészséges szokás. De nagyon fontos, hogy sosem sanyargatom magam. Enni szuper dolog, eszemben sincs megvonni magamtól ezt az örömöt. Nyilván nem minden nap, de egy kiegyensúlyozott étrend és heti három-négy becsületes edzés mellett bele kell férnie, hogy az ember néha hamburgert vagy pizzát egyen, vagy elmenjen borozni a barátaival. Így szép az élet, és nem úgy, hogy koplalunk, és minden alkalommal elmorzsolunk egy könnycseppet, amikor elsétálunk a kedvenc cukrászdánk mellett.

A teljes képhez ez is hozzátartozik: táplálékkiegészítők

Eleinte hallani sem akartam arról, hogy mindenféle hülyeséget beszedjek, de az edzőm állította, nem lesz bajom tőlük, viszont segítenek. Őszintén nem tudom, végül mennyi volt a placebohatás, és mennyiben hatékonyak az alábbi táplálékkiegészítők. De úgy tartom korrektnek, ha ezt sem hallgatom el. Tehát ezeket szedtem vagy szedem (a gyártó szerintem mindegy, több cég is árul hasonló cuccokat)

  • Multivitamin – Minden nap, most is.
  • Zsírégető tabletta – Még az elején, kúraszerűen pár alkalommal, de már rég nem élek vele.
  • L-karnitin – 1000 mg fél órával edzés előtt, most is.
  • Fehérjeturmix – Edzés után, bár most éppen szüneteltetem, mert ugyan az izmaimnak jót tesz, a bőrömről ugyanez nem mondható el.
  • Ízületvédő tabletta – Kúraszerűen szoktam, most éppen szedem.

Ha végre sikerült: fogadd el és élvezd!

Aki még küzd a pluszkilóival, annak ez egy röhejes problémának tűnhet, de aki hasonló cipőben jár, mint én, az valószínűleg érteni fogja, miről van szó. Azt is komoly munka elfogadni, hogy annyi év bénázás után végre sikerült az életmódváltás, és tényleg úgy él az ember, és (szinte) olyan a teste, mint amiről évek óta álmodozott. Sokan ilyenkor továbbra is elégedetlenek, sőt egyre megszállottabban edzenek, mondván, még mindig nem elég. 

Két éve el nem tudtam volna képzelni magamról, hogy önszántamból ezt csináljam szombat délelőtt a heverészés helyett
Két éve el nem tudtam volna képzelni magamról, hogy önszántamból ezt csináljam szombat délelőtt a heverészés helyettmimi / Dívány

Persze nem azt mondom, hogy aki elérte, amit szeretett volna, az elégedetten dőljön hátra. Az ember sosincs kész, a fejlődés mindig jó, szükséges. De fontos megtanulni azt is, hogyan ne toljuk túl a dolgot. Hogy hogyan legyünk büszkék az eddig elért eredményeinkre anélkül, hogy gyorsan hozzátennénk, mivel vagyunk még mindig elégedetlenek. Hogy attól még nem változunk vissza a korábbi, kanapén tespedő valakivé, hogy néha engedélyezünk magunknak pár pihenőnapot. Bevallom, én most épp itt tartok a történetben. Ha majd egyszer rájövök, hogyan kell, azt is megírom.

Oszd meg másokkal is!
Mustra