Érdemes sportgatyát venni, vagy jó lesz a leggings is?

Amikor elkezdtem rendszeresen mozogni, még nem volt valami nagy a választék edzőruhákból, úgyhogy sok más emberrel egyetemben én is leggingsben vagy tréningnadrágban mentem gyúrni, ami se nem praktikus, se nem szép. Aztán beruháztam egy tizenpárezres Nike nadrágra, ami drágának számított. Viszont az utóbbi években sok márka rukkolt elő megfizethető, jó minőségű edzőruhákkal, úgyhogy már semmi nem indokolja, hogy átlátszó pamutleggingsben pucsítsanak a vendégek aerobikórán. Ha még azok közé tartozik, aki nem szerzett be egy megbízható és tartós nadrágot edzéshez, futáshoz, nézze meg, miket ajánlunk a hajtás után, ár szerint növekvő sorrendben: van itt futónadrág télre, nyárra és fitnesznadrág is!

Most vásároljon be: Lidl, Crivit

A Lidlnél februárban többször is lehet edzőruhákat kapni, méghozzá nem is rosszakat: a pólókat már teszteltük, most a nadrágokon a sor. Egy háromnegyedes és egy hosszú sportleggingst is kipróbáltunk, ezek a február 6-án üzletekbe kerülő kollekció darabjai voltak, melyek mostanra erősen készlethiányosak, tehát más is rájött, hogy nagyon jó vásárt csinál velük. Merthogy mindkettő tök jó edzőnadrág, 1777 forintért meg sehol máshol nem adnak még ennél sokkal rosszabbat sem.

A mintája mindkettőnek kifejezetten tetszett, az anyaguk puha, megfelelően nyúlnak, viszont előre hajolva látszik, hogy kicsit vékony az anyag és egy picit át is látszik. Mondjuk a feltűnő minta és a sötét szín pont jól ellensúlyozza a dolgot. Összeségében a nadrágok szuperül néznek ki és kényelmesek, ráadásul olcsóbbak, mintha Kínából rendelnénk edzőgatyát. 

Ha megjött a kedve ahhoz, hogy körülnézzen a Lildben, még nincs elkésve, február 23-án ugyanis futónadrágokat dobtak piacra 1999 forintért, melyek szintén nagyon jól néznek ki (az a helyzet, hogy a teszt tapasztalatai után elmentem egy üzletbe és bevásároltam belőlük). A futónadrágok a fitneszgatyákkal szemben fényvisszaverő csíkot is kaptak, de ugyanolyan kényelmesek és trendik, tényleg csak ajánlani tudom őket!

Ár: 1777 forint egy fitneszleggings, 1999 forint a futónadrág, melyről itt talál képeket.

Összetétel: Mindkét nadrág esetében 92% poliészter, 8% elasztán.

Átlátszóság: 4/5

Zsebek: 1 apró kulcszseb van az elején mindkét nadrágnak.

Kényelem: 4/5

Ár/érték arány: 5/5

Láthatóság: 1/5 (a futónadrágokon van fényvisszaverő csík)

Trendiség: 5/5

Hova ajánlom? Elsősorban edzőterembe, aerobikórára.

Olcsóság = Aliexpress

Az előbb már említettem, hogy a Lidl nadrágai olcsóbbak, mint a Kínából rendelt háromnegyedes gatya, itt a bizonyíték. Ettől függetlenül persze az Ali express olcsó, 3 ezerért ritkán dobálnak az ember után edzőnadrágot, de azért nem kihagyhatatlan ez az ajánlat: egyrészt neten rendelve nem lehet próbálni, másrészt nem igazán létezik garancia, harmadrészt a fene tudja, milyen anyagból készül a nadrág és melyik méret lesz jó. Ráadásul a 3 ezer körüli összeg már nagyon közelít ahhoz az árszinthez, amit a fast fashion boltok képviselnek leárazásokkor, és olyankor is ki lehet még fogni használható edzőcuccokat – ezekre ráadásul nem kell esetleg 6 hetet is várni, mint a kínai rendelésekre.

Szóval nem az aliexpresses gatya az év üzlete, de természetesen ez a nadrág is tetszik, hiszen megrendeltem valamiért és kellemes az anyaga is (bár a valós összetételét sose fogjuk megtudni), de nem nyúlik eléggé, így egyes gyakorlatoknál hajlamos lecsúszni a fenekemről. Viszont jól bírja a mosást és a futást is, szóval összességében elégedett vagyok vele, akkor is, ha L-es méretet kellett rendelnem az amúgy S-es alkatomra.

Ár: 12,55 dollár (3650 forint) (itt talál hasonlókat)

Összetétel: sose tudjuk meg

Átlátszóság: 4/5

Zsebek: 1 apró kulcszseb van a hátulján, az cipzáros, de nem fér bele semmi.

Kényelem: 3/5

Ár/érték arány: 4/5

Láthatóság: 2/5

Trendiség: 5/5

Hova ajánlom?  Mivel hajlongani nem lehet benne és rövid, leginkább nyári futáshoz.

Amiben ne edzzen: Pull&Bear

Ha a fenti lehetőségek nem győzték meg arról, hogy érdemes venni egy nadrágot sportoláshoz, talán majd ez a kép meggyőzi. Egy pamutleggings kábé ugyanannyiba kerül (vagy még drágább is), mint egy olcsó sportnadrág, viszont átlátszik, nincs rajta sehol zseb és tevepatát csinál. Az már csak hab a tortán, hogy ez a fekete leggings még kényelmetlen is, mert vastag gumipánt van a hasrászen, ami kinyomja a szuszt is az emberből. Szóval ilyet inkább ne.

Ár: Kb. 2995 forint volt, 2015 végén vettem.

Összetétel: 100% pamut

Átlátszóság: 1/5

Zsebek: nulla

Kényelem: 2/5

Ár/érték arány: 3/5

Láthatóság: 1/5

Trendiség: 0/5

Hova ajánlom?  Sehova.

A kényelmetlen: Bershka

A Bershkában kifejezetten csinos edzőruhákat árulnak, viszont majdnem olyan árakon, mintha profi holmik lennének. És hiába jó az anyaguk, egyszerűen a méretezés irtó kicsi, a varrások hangsúlyosak, alábbi nadrág ráadásul kicsit átlátszik, és a hasán vezett vastag pánt kinyomja a belem. Egyszer edzés előtt vettem gyorsan, mert le volt árazva és mert otthonfejeltettem a nadrágom, de hiába vannak rajta szuper zsebek, meg tetszik a dizájn, túl szoros a derékrésze. Ja, és ami a zsebeket illeti: a combon kétoldalt elhelyezett apró zsebekbe nem szabad kulcsot rakni, hiába pont akkorák, mert egy 15 kilométeres futás alatt lila foltot vertek a combomra, és talán zsebkendőt lehet benne tartani. Nem lett a kedvencem sajnos.

Ár: Leárazva került körülbelül 3500 forintba 2016 januárjában,

Összetétel: kivágtam a cetlit, nem tudom, elnézést

Átlátszóság: 3/5

Zsebek: 3 apró zseb van combrésznél, az oda tett kulcs szétütötte a lábamat 15 kilométer futás alatt,

Kényelem: 3/5

Ár/érték arány: 3/5

Láthatóság: 3/5

Trendiség: 4/5

Hova ajánlom?  Mivel nyomja a hasam, nem hordom, de edzőterembe jó lehet annak, aki bírja.

A nem annyira nyerő vásár: Oysho

Azt hiszem, ez 2015-ös nadrág volt a Zarát is köreiben tudó Inditex cég fehérneműmárkájánál. Hónapokig vártam, hogy leárazzák, mert hát 9 ezer forintért már tényleg inkább egy sportboltban vásárolok futónadrágot, szóval amikor végre lekúszott az ára, megvettem. Használat közben hamar rájöttem, hogy miért nem lett volna jó 9 ezret adni érte: az anyaga kifejezetten merev, amivel téli futáshoz jó, mert meleg, de nem nyúlik megfelelően így ráncosodik, lecsúszkál, egyszóval kényelmetlen, futáshoz is épp csak jó, aerobikozni nem jó benne. A mintája továbbra is tetszik, a fényvisszaverő csíkok és a színek is szuperek, de például a mini zseb elöl nem elég semmire, és sajnos különösebben jól sem áll.

Ár: Leárazva kerül 3990 forintba, előtte 8990 volt, de még két éve.

Összetétel: 87% poliészer, 13% elasztán

Átlátszóság: 5/5

Zsebek: 1 apró kulcszseb van elöl, ez elég kevés.

Kényelem: 3/5

Ár/érték arány: 3/5

Láthatóság: 3/5

Trendiség: 4/5

Hova ajánlom?  Téli, kültéri futáshoz remek.

Szép is, jó is: H&M

A H&M évek óta egyre jobban jön föl edzőcuccok terén, a most tavaszi kollekciójuk nagyon pofás például. Sajnos S-es méretben ezt az egyetlen nadrágot találtam a WestEndben, hiába tetszik mondjuk ez jobban, de tulajdonképp elégedett vagyok. Kényelmes, a csíkjai optikailag jót tesznek, nem látszik át. A fehér vádlirésszel még barátkoznom kell, de egyébként szuperjó edzőnadrág, főleg, hogy teljes áron sincs 6 ezer forint.

Ár: 5990 forint

Összetétel: 92% poliészer, 8% elasztán a lenti fehér rész. A sötét panel 90% poliészer, 10% elasztán. A szürke felső rész 89% poliészer, 11% elasztán

Átlátszóság: 5/5

Zsebek: 1 apró kulcszseb van elöl, ez elég kevés.

Kényelem: 5/5

Ár/érték arány: 5/5

Láthatóság: 3/5

Trendiség: 5/5

Hova ajánlom?  Edzőterembe, tavaszi kültéri futáshoz.

A megbízható befutó: Decathlon

A Decathlon tényleg sportóriás, pont női futónadrágból ne lenne náuk százféle? Már 4 ezer forintért kapni náluk jót, de az igazi jó befektetés, a teszt egyik nagy kedvence a 9990 forintos Kalenji nadrág amely hideg időben való terepfutáshoz és edzéshez ajánlott. Egyrészt attól olyan jó, hogy visszafogott a dizájnja, de szép. Kellemes az anyaga (izzadságelvezető, de már szinte minden edzőnadrág az), kényelmes, tehát derékban sem szorít és, ami a legfontosabb egy hosszabb terepfutáson: tele van zsebekkel! Idézem a honlapról: "első zseb okostelefonnak, hátsó zseb vizesflakonnak, 2 oldalsó zseb zselének". Vannak rajta "fokozottan fényvisszaverő elemek" elöl és hátul és viccesen hangzik, de átjön, hogy ezt a gatyát szakértők tesztelték laboratóriumi körülmények között, és különböző tudásszintű futók közreműködésével, használat közben is – hisz valószínűleg így jöttek rá, hova és miért kell annyi zseb egy terepfutónak. 

Ár: 9990 forint, itt megrendelheti.

Összetétel: 89% poliészter, 11% elasztán, a betét 74% poliészter, 26% elasztán

Átlátszóság: 5/5

Zsebek:  A nadrágon 4 zseb található: elöl középen egy cipzáras zseb az okostelefonnak (140x70 mm), hátul a széles cipzáras zsebben 250 ml-es vizesflakon tárolható, a zseb két oldalán pedig helyet kapott 2 hálós zseb, melyekben könnyen elfér 3-3 energiazselé. A derék belső részén egy kicsi zseb található autókulcsnak vagy zsebkendőnek.

Kényelem: 5/5

Ár/érték arány: 5/5

Láthatóság: 4/5

Trendiség: 4/5

Hova ajánlom? Téli és tavaszi terepfutáshoz.

A legújabb menőség: Adidas

Volt szerencsénk az Adidas könnyű nadrágját is tesztelni, mely amellett, hogy szinte alig van súlya, különleges mintájával a megfelelő izmokat támasztja és segíti a mozgásban. Ez az én hobbiszintemen persze nem sokat segít, mármint nekem mindegy, hogy esetleg 1 perccel hamarabb érek be a célba, de mindenképp érdekes újítás.

Persze borsos az újdonság ára, de ezért cserébe egy olyan terméket kapunk, mely teljesítményünk támogatása mellett még olyan kényelmes is, mitnha egy második bőrünk lenne. Néha végig kellett néznem magamon, hogy tényleg vettem-e nadrágot, mert semmit nem éreztem (a jó értelemben), nem szorít, nem lötyög, egyszóval rácuppan az ember testére és szinte eggyé válik vele. Ennek a nagy zsebek áldozatul estek, úgyhogy egy kulcsnál többet nem lehet belepasszírozni az egy darab minizsebbe, ami helyet kapott a gatyán, de ha a gyorsaság a lényeg, akkor talán nem két kulaccsal indul neki az ember a versenynek. Emellett még jól is néz ki ez a nadrág, szóval menő: ha nyáron gyorsulgatna, ennél profibb nadrágot valószínűleg nem talál most a piacon.

Ár: 24.990 forint

Összetétel: 71% nylon, 29% elasztán

Átlátszóság: 5/5

Zsebek: egy minike

Kényelem: 5/5

Ár/érték arány: 3/5

Láthatóság: 4/5

Trendiség: 5/5

Hova ajánlom? Tavaszi, nyári futáshoz, hosszabb távokra is (ha van táskája).

Plusz egy ezeréves, háromnegyedes Nike

Nem akartam kihagyni a régi jó Nike-t sem a tesztből, már csak azért sem, mert ez ébreszettt rá, hogy néha tényleg érdemes többet áldozni a minőségre. Talán már 4-5 éve, hogy egy kuponos napon 20% kedvezménnyel, 13 ezer forint körüli áron beszereztem egy háromnegyedes nadrágot, és azóta ha futóversenyre megyek, tuti ezt veszem fel. Mondjuk nem járok valami gyakran, de azért sokat elmond, hogy ha fontos a kényelem, akkor mindig úgy nyúlok be a szekrénybe, hogy ez akadjon a kezembe, és ne valamelyik fast fashion darab vagy egy pamutleggings. De miért? Egyrészt pont elég zsebe van, hogy eltehessem a kulcsomat és pár zsepit (a telefon sajnon már a kezemben marad), másrészt kényelmes és tartós is az anyaga, hiszen a fene tudja, hány mosáson van már túl és még mindig nem nyúlt szét, nem kopott meg.

Ár: Leárazva volt 12.900 forint körül, mostanság is nagyjából ennyit kérnek egy hasonló háromnegyedes nadrágért.

Összetétel: 92% poliészter 8% elasztán, a hálós betét 90% poliészter , 10% elasztán, a 2 láb közötti betét 100%poliészter

Átlátszóság: 5/5

Zsebek: 1 cipzáros zseb hátul

Kényelem: 5/5

Ár/érték arány: 5/5

Láthatóság: 4/5

Hova ajánlom? Mindenhova.

Trendiség: 4/5

Összegzés

Mindenképpen érdemes beszerezni egy jó nadrágo, ami persze lehet drága, lehet olcsó is, de mind sokkal jobb megoldás, mint egy tréning- vagy egy macskanadrág. Vásárlás előtt mindenképp gondolja át, hova fogja hordani adott nadrágot, hiszen terepfutáshoz, kültérre más kell, mint terembe, aerobikórára, de egy hobbisportoló szintjén azért olyan nagy különbségek nincsenek. A lényeg hogy azért az évszaknak megfelelően öltözzön fel!

Oszd meg másokkal is!
Mustra