5 találmány, amire a kütyü- és egészségmániások elkezdhetnek gyűjteni

Január 6. és 9. között rendezik meg Las Vegasban a CES 2015 kiállítást, ahol a legújabb találmányokat, technikai érdekességeket vonultatják fel a cégek. Természetesen idén is rengeteg olyan eszközt mutatnak be, amik jól jöhetnek azoknak, akik szeretnek egészségesen élni, sportolni.

Tao Chai, a gyúrós fotel

Korábban már írtunk a bokszzsákkal felszerelt kanapéról. A Tao-Wellness Las Vegasban emelte a tétet egy olyan bútordarabbal, amiből fel sem kell kelni ahhoz, hogy fejleszthessük az izmainkat és hogy a sok ülés ne legyen olyan egészségromboló. „Az emberek szeretnének egészségesebben élni, de nem tudnak időt szakítani rá, főleg ha munka után szeretnének együtt tévézni a családdal. A rágcsálás helyett azonban most égetheti a kalóriákat, felpörgetheti a szívverését és dolgoztathatja az izmait” – nyilatkozta a cég egyik alapítója, Philo Northrup a Mashable-nek. Az izometriás edzéshez kifejlesztett székbe természetesen beépítettek egy szenzort is, ami érzékeli, hogy mennyire használtuk, és egy kijelzőn figyelemmel követhetjük az elégetett kalóriák számát és egyéb hasznos adatokat. A székhez fejlesztett alkalmazás pedig edzéstervvel segíti a fejlődésünket.

Mi az izometriás edzés?

Az izometriás tréningnél teljes figyelmünket az izmok munkájára fordítjuk. A kifejezés görög eredetű, és azt jelenti, hogy ennél – a gimnasztikával ellentétben – az izomrostok hossza azonos marad. Csak a feszítés változik. Tehát minimális mozgással minél több izommunkát végzünk, melyet több másodpercen át tartunk. Az egyes részek rövid megfeszítése és ellazítása edzi az egész testet. A tréning lendületbe hozza a vérkeringést, elősegíti az izmok oxigénellátását, ugyanakkor kíméli a keringést. A mozgékonyságot, a kondíciót, a koordinációs képességet viszont nem edzi, ezért tanácsos mellette valamilyen kitartó sportot is űzni, például úszni, biciklizni, kocogni stb.

Forrás: Informed

Belty, az okosöv

Bár a nagy zabálások szezonja véget ér, azért még jól jöhet az a francia start-up az Emiota okosöve, a Belty, ami napközben igazít a szorosságán annak megfelelően, hogy mennyit ettünk vagy mozogtunk. És ez nem minden, az öv ugyanis jelez, ha szerinte túl sokat ültünk egy helyben. Az öv a benne elhelyezett szenzorok és a giroszkóp segítségével gyűjti az adatokat napközben, egy alkalmazás pedig elemezi ezeket és utasításokat ad az övnek, hogy mi a feladata. A Mashabale szerint nehéz eldönteni, hogy a Belty egy vicces kütyü vagy egy hasznos eszköz. Egyelőre persze azt sem tudni, hogy mikor lesz kapható az okos öv és az sem, hogy mennyiért. Az Emiota csak annyit árult el, hogy nem lesz olcsó.

10006084 1562303634004051 521578924564047967 o
Emiota

Visijax, a LED-es dzseki

A biciklisek számára nagyon fontos, hogy láthatóak legyenek, és a láthatósági mellény, valamint a kerékpáros lápmák mellett vannak még volt szabadon választható lehetőségek is, mint például a Visijax, azaz a világító dzseki. A fejlesztők a kabáton megfelelő pontjain LED-izzókat helyeztek el. A karunkkal például indexelhetünk is. Az akkumulátort állítólag jól elrejtették a fejlesztették, USB-n keresztül tölthető és egy töltéssel 30 órát bír. A dzseki természetesen vízálló, és az Egyesült Államokban 120 dollárért árulják.

Az okospedál

És még egy hasznos kütyü a biciklistáknak. A francia Connected Cycle okospedálja többek között méri, hogy milyen gyorsan megy a biciklijével, hogy merre teker és mennyi kalóriát égetett el - írja a Mashable. Természetesen ehhez az eszközhöz is fejlesztettek alkalmazást, hogy követni tudja az adatokat és az app azt is jelzi, ha a kerékpárját valaki eltulajdonította, pontosabban, ha úgy van mozgásban, hogy ön nem ül rajta. Egyelőre nem tudni, hogy mennyibe kerül majd a pedál, de várhatóan 2015 második negyedévétől lehet majd megrendelni. Az bicikli felszerelése okos eszközökkel persze nem újdonság, a Vanhawks biciklije tavaly nagyon jól teljesített a Kickstarteren, de az a jó a Connected Cycle okospedáljában, hogy bármilyen kerékpárra felszerelhető, nem kell venni hozzá egy egész bringát. 

Linx IAS, az agyrázkódásmérő fejpánt

Aki sportol, sajnos nem kerülheti el a sérüléseket, és vannak olyan sportágak, ahol nagyobb a fejsérülés veszélye. A BlackBox Biometrics kifejlesztett egy fejpántba illeszthető szenzort, ami érzékeli, hogyha a fejet olyan hatás éri, ami sérülést okozhat. A szenzor egy tabletre vagy okostelefonra is letölthető alkalmazáson keresztül riaszt. Az üzenetben színnel jelzik, hogy mennyire súlyos a lehetséges sérülés, és az alkalmazás természetesen folyamatosan összesíti a fejét ért hatásokat. A cég először a katonaságnak és a rendvédelmi szerveknek fejlesztette ki az agyrázkódásmérőt, majd ezután rukkoltak elő a most bemutatott eszközzel, ami állítólag azért jobb, mint a többi hasonló termék, mert a koponya tetején helyezkedik el, és emiatt sokkal pontosabb.

Oszd meg másokkal is!
Mustra