Ezt az egyszerűnek látszó feladatot szinte senki nem tudta helyesen megoldani. Vagy mégis?

Az emberek többsége nem tudni, hanem jobban tudni akar. Te is így vagy vele? Most tehetsz egy nagy lépést a jobban tudás irányába, mert első kézből kapsz érthető magyarázatot egy sokakat zavarba ejtő matematikai problémára.

A feladvány egy 1982-es SAT-feladatsorból származik (ez az érettségihez hasonló, az USA államaiban használt teszt), és több cikk, vélemény, kommentár, valamint videós elemzés is készült róla. 

A feladat leírása így szól:

Két kör közül a kisebb 1 egység sugarú, a nagyobb 3 egység sugarú. A kis kör a nagy kör körívén végiggördül. Hány fordulatot tesz meg (az angol eredetiben: revolve) a kis kör, míg visszaér eredeti pozíciójába? Neked is megadjuk a feladatsorban felsorolt válaszlehetőségeket. 

Mennyi az annyi?

  • 3 7403
  • 9 1723
  • 6 1410
  • 4,5 1030
  • 1,3 400

A megoldókulcs szerint a helyes válasz 3, a vizsgázók nagy többsége ezt jelölte meg a tesztben. Néhány diák ugyanakkor (jó tudni, hogy az SAT-teszteken évről évre sok százezer vizsgázó méreti meg magát) iskolájának vezetőségéhez fordult, jelezve, hogy az bizony inkább négy. Igazat adtak nekik és szemfülességüket pluszpontokkal is jutalmazták. De hogyan lehetséges, hogy egy ilyen fontos feladatsor összeállítói ekkorát tévedjenek? Lehet jó válasz egy kérdésre a három és a négy is?

Számadó László, az Óbudai Árpád Gimnázium matematikatanára és a 2017-es Szupertanár pályázat nyertese az alábbi videóban segít megérteni, miért valóban helyes válasz a négy, ugyanakkor miért nem elrugaszkodott megközelítés az sem, amivel a három tűnik jónak, valamint hogy miért kell a lehető legpontosabban definiálni egy-egy ilyen jellegű kérdést.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mondd meg te, melyik az ország legjobb fejlesztő kezdeményezése!

 

Mától mindenki számára elérhető az Edison100: az a 100 innovatív és jövőbarát
kezdeményezés, amelyek óvodások és iskolások jövőben kritikus tudását és készségeit
fejlesztik iskolai kereteken túl 2020-ban. Idén szülők jelölték a gyerekeket fejlesztő szervezeteket, és a 440 jelölés feldolgozása és szűrése után végül szakmai zsűri választotta ki azt a százat, akiket most bemutatnak a szülőknek. Az Edisonplatform kiemelt célja, hogy hiteles iránytűként segítsen a szülőknek, akik keresik a lehetőségeket a gyerekeik
fejlesztéséhez, és szeretnének tudatosan készülni a jövőre. 

A lista szereplői közül saját kategóriájában legkiemelkedőbbeket augusztus 26-án díjazzák, emellett augusztus 6-tól közönségszavazás is indul, hogy kiderüljön, a szülők és pedagógusok véleménye szerint, melyik kezdeményezés érdemes a közönségdíjra. Szavazz te is a szerinted legkiemelkedőbb kezdeményezésre!

Tovább a szavazásra!

Promóció

A matek az matek, a köznyelv meg köznyelv. Bár utóbbiban szinonímiaként alkalmazzuk a pörög, forog, gördül, kering szavakat, ha matematikáról van szó, nagyon nem mindegy, melyiket használjuk, akár magyarul, akár angolul tesszük fel a kérdést.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.