Így készíts tökéletes kutyás videót

Mennyire menő már, amikor mindenki látja, hogy a kutyád éppen olyan ügyes és cuki, amilyennek te látod őt! Ahhoz, hogy ezt elérd, nem árt, ha tudsz tényleg jó felvételeket készíteni kedvencedről. Hogyan? Ebben segítenek szakértőink.

2019 júniusában elstartolt Szuperkutya versenyünk, ahol az ország legügyesebb kutyáját keressük. Ha készítesz egy videót a kutyádról, amiben begyakorolt trükköt mutat be, vagy éppen bármilyen hasznos feladatot old meg helyetted, belépsz a Facebook-csoportunkba, majd 2019. 06. 24. és 2019. 07. 08. között feltöltöd a videót, akkor elviheted a fődíjat, azaz egy Huawei P30 Pro 6/128-as okostelefont, plusz egy fotósorozatot, amit a kutyádról készítünk, és a következő egy évben a Dívány.hu kutyás cikkeiben megjelentetünk.

Idáig tiszta a dolog, de vajon honnan tudhatod, hogy jó-e a videó, amit feltöltöttél. Vagy egyáltalán: hogyan érdemes jó videót készíteni a kutyádról? Erről kérdeztük a Szuperkutya verseny zsűritagjait Vámosi-Nagy Nóra kutyakiképzőt, Göblyös Pétert profi kutya- és gazdifotóst és Krecsmár Csabát, a Huawei Technologies Hungary Chief Technology Advisorját. 

Minden a trükk megtanításával kezdődik

„A trükkök tanítását nagyon szeretem, és javaslom is a gazdáknak, mert ott nincsenek olyan magas elvárásaink, mint az alapgyakorlatoknál” – mondja Vámosi-Nagy Nóra, a Klikk! című könyv szerzője, a Programok Hatlábon alapítója. „A kutya érzi, hogy más hangulatban dolgozunk, és ő is nagyon élvezi, így mindenkit bátorítok arra, hogy mókás dolgokat tanítson a kutyájának. Ez egy minőségi időtöltés a kutyánkkal, ahol kicsit megdolgoztatjuk az agyát, és közben egyre jobban összecsiszolódunk.”

Vámosi-Nagy Nóra
Vámosi-Nagy Nóra

„Tanításnál pozitív megerősítést, jutalmazást használjunk. Ha mindig falattal a kezünkben megvezetve dolgozunk, annak hátulütője lehet, hogy falat nélkül nem csinálja majd a kutya. Ezt azzal tudjuk elkerülni, hogy ha megvezetéssel már stabilan megy a feladat, akkor egy idő után üres kézzel vezetjük meg, majd a feladattól függően, igyekszünk azt is fokozatosan elvenni. De aki tud klikkerezni, formálhatja is a gyakorlatot. A vezényszót csak akkor vezessük be, amikor a kutya már az egész feladatot tudja. Gyakori hiba, hogy túl korán, a félkész feladathoz kötjük a vezényszót, és utána nem tiszta a végrehajtás. Az összetettebb trükköket széttördelve, fokozatosan tanítsuk, több rövid gyakorlás alatt, és törekedjünk arra, hogy minden blokkot előrelépéssel fejezzünk be. A trükkök kiválasztásánál vegyük figyelembe a kutya fizikai képességeit, határait, teherbírását, személyiségét” – teszi hozzá az oktató.

„Videózás szempontjából nehézség lehet a távolság, mert a kutyának meg kell tanulnia picit távolabbról is dolgozni, ha gazda nélkül hajtja végre a trükköt. Itt is a fokozatosság a lényeg, amikor már közelről jól megy, akkor kezdjünk el lassan távolodni tőle, így kérjük a feladatot. 
Használjunk sok dicséretet, megerősítést, érezzük jól magunkat! Jó munkát mindenkinek!” – összegzi.

Mielőtt nekilátsz: tervezd meg a videót!

„Az egyik legfontosabb dolog, hogy a kutya és a gazdi is jól érezze magát a kamera előtt. Ha ezt sikerül elérni, akkor remekül el lehet kapni a közöttük lévő kapcsolatot, az őszinte és természetes pillanatokat” – kezdi Göblyös Péter, a Vizslafotózás oldal tulajdonosa. „Ezenkívül a kutyákkal való munkában sokat számít a kutya személyisége, lelkiállapota. Nyilván egyszerűbb jól képzett kutyával dolgozni, de erőszakkal róluk sem lehet jó képet készíteni.” 

Ezeket a szempontokat pedig érdemes beépíteni a versenyvideók elkészítésénél is. De mit még? 

Göblyös Péter és családja
Göblyös Péter és családjaGoblyos Peter - Vizslafotozas.hu

„Amit én személy szerint szeretnék látni, az az, hogy a videó legyen izgalmas, kreatív és cuki. Legyen benne történet. Nem csak azt várom, hogy a kutya megcsináljon három trükköt. Sőt, nem is kell, hogy három trükk legyen! Bőven elég egy trükk, csak legyen benne valami plusz, legyen szellemes, legyen története. Ebben egyébként a kreatív feliratok sokat segíthetnek.” Hogy kell ezt elképzelni a gyakorlatban? Péter kutyája, Füge megmutatja: 

„Nekem fotósként fontos az is, hogy a videó képileg is jól mutasson. Ehhez szükség van arra, hogy jól válasszuk meg a helyszínt, a hátteret. Lehet akár otthon is csinálni a videót, de fontos, hogy rendezett legyen a környezet. Egyébként szerintem érdemes jó, nyugis kültéri helyszínt keresni, olyat, ami passzol a történethez, és ahol a kutya is tud koncentrálni. A jól kiválasztott helyszín nekem már egy pluszt jelent az értékelésben. A helyszín mellett a fényekre is érdemes odafigyelni, nemcsak a képminőség, de a kutya szempontjából is. A déli napfény, a hőség például sem a felvételnek, sem a kutyának nem tesz jót, ilyenkor felesleges erőltetni. Sokkal jobb megoldás naplemente környékén dolgozni, akkor a kutya is jobban bírja, és a direkt árnyék is kevesebb” – ajánlja a fotós.

„Összességében az javaslom a versenyzőknek, hogy tervezzék meg azt a videót. Találják ki a történetet, a helyszínt, az időpontot, és közben mindenképpen vegyék figyelembe a kutya lelkiállapotát, az igényeit.”

Használj bátran kreatív képi megoldásokat!

„Fontosnak tartom, hogy mielőtt hozzálátnánk, hangolódjunk rá mi és a kutyánk is a felvételek készítésére, és csak akkor lássunk neki, ha adottak a körülmények” – emeli ki Krecsmár Csaba, a Huawei videókészítési guruja. 

Krecsmár Csaba
Krecsmár Csaba

„Sokat dobhat a pályaművek minőségén, ha használat előtt alaposan megtöröljük a telefonunk lencséjét, így a kis szennyeződések nem rondítanak bele a kutyusunkról készített anyagainkba. Az izgő-mozgó kisállatunkról bármilyen tartalmat rögzíteni igazi kihívás, épp ezért időről időre nézzük meg, hogy sikerültek az elkészített képek/videók, illetve mi az, amin még csiszolni kellene. A fény az egyik legfontosabb tényező, ha valaki az okostelefonjával felvételt készít: maradjunk távol az erős, mesterséges fényforrásoktól, lehetőleg természetes fényben, megfelelő helyszínen és napszakban fotózzuk/videózzuk a kedvenceinket. Játsszunk bátran a telefon zoomjával, lőjünk közeli és távoli snitteket is, így mozgalmasabbá és egyúttal mókásabbá tehető a végeredmény.” Sok sikert mindenkinek, és ne felejtsétek ide elküldeni a végeredményt!

Nincs kutyád, de szeretnél? Fogadd őt örökbe!

Kutyát tartani csodás dolog, de közben hatalmas felelősség is. Ha úgy érzed, készen állsz rá, és igazán szeretnél jót tenni egy kutyával, akkor az örökbefogadást neked találták ki. Most a Futrinka Egyesülettel karöltve szeretnénk neked bemutatni egy gazdikeresőt, aki melletted biztosan szuperkutya lenne. Ha komolyak a szándékaid, ide írj: magyarvizslasos@gmail.com

Helló, Pippin!
Helló, Pippin!

Pippin 4 éves magyar vizsla kan, egy igazi Szuperkutya. Autóbalesetet szenvedett, állatbarátok kértek segítséget hozzá. Lába, medencéje és gerince is sérült, csoda, hogy össze tudták rakni. A műtétét követő napokat nem viselte jól, kitámadott az emberekre. Jó pár hét telt el, mire megnyugodott és feldolgozta a vele történteket, mostanra szépen felépült, már a kedves, bújós énje dominál, így közelít afelé, aki elnyeri a bizalmát.

Folyton magyaráz, mindig van mondanivalója. Ő imádja legjobban a hosszú sétákat: állandóan szimatol, legszívesebben a bokrok alján közlekedik, igazi vadászkutya! A pockoktól a madarakig, minden érdekli, mindent észrevesz! A nevére hallgat, az alap vezényszavakat ismeri, jutalomfalattal jól motiválható, de van még mit tanulnia. Olyan családot/türelmes gazdit keresünk számára, aki megismerteti a számára még ismeretlen dolgokkal, ahol igazi családtagként élhet. Félénksége miatt gyerekek mellé nem ajánljuk. Más kutyákkal általában jól kijön, de nem igényli a társaságukat, ezért inkább egyedüli kedvenc lenne! Pippin számára ideiglenes befogadót is keresünk. Benti tartással és ivartalanítva fogadható örökbe.

Oszd meg másokkal is!
Mustra