Miért fogdossa magát a gyerekem? – 5 tipp, hogy jól reagálj, amikor ismerkedni kezd a testével

Sok szülő abban bízik, hogy a kényelmetlen, izzasztó témák a gyerek tizenéves koráig váratnak magukra. Éppen ezért váratlanul érhet minket, amikor észrevesszük, hogy az óvodás gyerekünk a nemi szervét fogdossa, dörzsölgeti, és ezt szemmel láthatóan élvezi is.

Ez a viselkedés azonban a természetes fejlődés része. A kisgyerekek jellemzően a szobatisztasággal való ismerkedés során fedezik fel a nemi szervüket. Ahogy lekerül a pelenka és fokozódik a kíváncsiságuk, hamar rájönnek, hogy önmaguk megérintése kellemes érzéssel jár. Meri Wallace családterapeuta szerint a legrosszabb, amit szülőként ilyenkor tehetünk, ha megszégyenítjük és bűntudatot keltünk benne.

Ha elfogadjuk, hogy ez a tevékenység teljesen rendben van, a gyerek sem fog szorongani miatta. Fontos, hogy ha szóba kerül ez a gyerekkel való beszélgetés során, megértéssel és elfogadással viszonyuljunk hozzá, semmiképp ne szidjuk meg miatta, de vannak támpontok is, amik segíthetnek, hogy egyikőtök se érezze magát kellemetlenül.

Állítsatok fel határokat

Ha azon kapod a gyereket, hogy önmagát fogdossa, kezdd azzal, hogy elismered az érzéseit. Beszélgessetek a dologról, biztosítsd arról, hogy tudod, hogy önmaga megérintése jóleső érzés, de ez egy olyan tevékenység (akárcsak a kakilás vagy a pisilés), amit általában nem szoktunk mások társaságában csinálni. Előbb-utóbb megtanulja, addig is figyelj arra, hogy ez ne legyen állandó negatív visszajelzés alapja.

Légy türelmes

Akárcsak a cumizás vagy az ujjszopás, a kisgyerekek számára a nemi szervük matatása is szokássá válhat, és gyakran öntudatlanul történik. Sok gyerek szorongáskeltő helyzetekben, megnyugtatásként nyúl a nemi szervéhez, mert kellemes érzést, biztonságérzetet ad. Éppen ezért időbe telik, amíg megtanulja, hogy olyankor nyúljon magához, amikor egyedül van.

Tereld el a figyelmét

Ahelyett, hogy megszidnád, amiért a nemi szervét simogatja, tereld el a figyelmét. Ha a kisgyerek úgy érzi, hogy rosszat csinál, szorongani kezd, ami tovább fokozhatja a viselkedést. Irányítsd át a figyelmét egy másik tevékenységre, kezdjetek el játszani vagy mesét olvasni. Van, amikor a viselkedés figyelmen kívül hagyása vagy a gyerek más tevékenységekbe való bevonása nagyon jól működik.

Hagyd, hogy felfedezze a testét
Hagyd, hogy felfedezze a testétDobrila Vignjevic / Getty Images Hungary

Keresd meg a kiváltó okot

A gyerekek sok esetben azért simogatják a nemi szervüket, hogy megnyugtassák magukat, csökkentsék a szorongásukat. Ezért fontos, hogy beszélgessünk velük az érzéseikről. Kérdezd meg tőle, hogy mi az, ami miatt izgul, aggódik vagy dühös, segíts neki, hogy nevén tudja nevezni az érzéseit – gyakran már ez is elég ahhoz, hogy jobban érezze magát.

Ne szégyenítsd meg

Ha megszidod, megszégyeníted a gyereket, azzal csak azt tanulja meg, hogy a szexuális élvezet, a nemi szervének ingerlése rossz. Emiatt pedig később is hibásnak érezheti magát, problémái lehetnek a párkapcsolataiban. Ha elfogadod, hogy ez egy teljesen természetes viselkedés, hagyod, hogy bűntudat nélkül, örömként élje meg a jó érzéseket, az a későbbi életére is pozitív hatással lesz.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra