Leköpött menyasszonytól a kötelező sírásig: így házasodnak a világ különböző tájain

GettyImages-1285646431
Kálmán Szonja

Bár a házasulandó párok kívánságai is nagy hangsúlyt kapnak a lagzikon, az esküvői szokások és hagyományok is nagyban befolyásolják, a világ melyik táján hogyan alakul az ifjú pár nagy napja.

Valentin-nap és a február második vasárnapján ünnepelt házasság világnapja után úgy gondoltuk, tegyünk egy kis utazást a világ körül: a különleges, bizarr, vagy csak egyszerűen érdekes esküvői tradíciók nyomába eredhettek velünk. A nyári esküvőket tervezgetők ilyenkor már a nagy nap lázában égnek – ha azt nem is ajánljuk, hogy ezek közül a hagyományok közül válasszatok olyat, amit a nagy nap programjába illeszthettek, egész biztosan találtok majd olyan meglepő szokást, amiről még sosem hallottatok!

Verés és sírás a lagzin és előtte

Ha nem szeretnéd, hogy vőlegényed csupasz lábát hallal püföljék a családtagok, a dél-koreai típusú lagzit hagyd ki: ott ugyanis az ifjú férj erejét és teherbírását teszik próbára ezzel az érdekes tradícióval

A férfinak le kell vetnie cipőjét, majd bokáját megkötik, és jobb esetben hallal, rosszabban bottal verik el lábfejét.

A megpróbáltatás legalább rövid, ha nem is túl kellemes. Ehhez képest a kínai rituális sírás egészen kellemes tevékenységnek tűnik: a tuija népcsoportba tartozó menyasszonyoknak az esküvő előtt egy hónapig naponta egy órát kötelező sírniuk, amihez a tizedik napon az anya, a huszadikon a nagymama, majd minden női családtag csatlakozik. Máshol Kínában hegy nélküli nyilakkal lőnek a menyasszonyra, aki aztán eltöri a nyílvesszőt.

Egy kínai esküvő vidámságát megelőzheti a sírás is a szokások szerint
Egy kínai esküvő vidámságát megelőzheti a sírás is a szokások szerintMike Kemp / Getty Images Hungary

Az esküvői áldozat sem marad el

Ázsiában a belső-mongol pároknak csirkét kell levágniuk még a házasság napjának kitűzése előtt, majd az állat máját megvizsgálva derül ki, választhatnak-e napot. Ha a máj nem egészséges, addig kell folytatni a ceremóniát, mígnem találnak egy ilyet. Szegény csirkék… Ehhez képest egészen ártatlan japán szokás az, hogy a fehérbe öltözést a menyasszony a tökélyig viszi: fehér fejfedő, kimonó, smink dukál a fehér ruhához.

Indiában a hatalmas lagzikat kedvelik: ezek része sokszor az is, hogy mielőtt a pár végigsétálna a szőnyegen, mely az őket összeadó személyhez vezet, a vőlegény leveszi a cipőjét. Innentől kezdve a menyasszony családjának feladatává válik azt ellopni: ha sikerült, azért váltságdíjat köteles fizetni a vőlegény.

Érdekes szokások Afrikából

A legfurcsább tradíciókért azonban Afrikáig kell utazni. Kongóban a házasság alaposan megfontolt gazdasági döntés is egyben: ha valaki a ceremónia közben mosolyogna, azzal azt jelezné, nem veszi ezt komolyan, így az esküvőkön tilos mosolyogni. Kenyában pedig egészen furcsa módon kíván az örömapa sok boldogságot lányának:

a menyasszony fejére és mellkasára köp, mielőtt férjével együtt közös útjukra bocsátaná őket.

A gesztus nem tiszteletlen, sőt, éppen ellenkezőleg!

Dél-Afrika tradíciója jóval szelídebb: a menyasszony és a vőlegény családja is lángot hoz saját otthonának kandallójából, majd azzal gyújtják be a tüzet az ifjú pár otthonában, hogy azt a szeretet lengje be.

A maszáj esküvők világa sokban eltér az európaiakétól
A maszáj esküvők világa sokban eltér az európaiakétólKristian Buus / Getty Images Hungary

Különös szokás: mindenki megcsókolja a menyasszonyt

Európa ugyanakkor pont ennyire gazdag a furcsa tradíciókban. Skóciában a menyasszony befeketítése a cél – nem átvitt értelemben, hanem szó szerint az esküvő előtti napon, amikor is liszttől kezdve tollon át a szirupig mindenféle furcsasággal öntik le a párt, hogy boldogok legyenek majd házasokként. Egy régi francia hagyomány egy még furább keveréket kínál, ráadásul fogyasztásra: az esküvő összes maradékát keverték egy lábosba, és abból kellett a párnak ennie. Manapság ez jelentősen megszelídült: csokoládé és pezsgő keverékét szolgálják fel.

Görögországban az esküvőre hivatalos férfiak közösen borotválják meg a vőlegényt a nagy nap reggelén, ami még mindig sokkal kellemesebb, mint az a német tradíció, miszerint az esküvő előtt egy-két nappal 

a násznép a pár lakhelyén porcelántányérok és egyéb tárgyak tömegét töri össze, amit a házasulandóknak kell feltakarítaniuk – ahogyan majd közös életükben is együtt kell elvégezniük az efféle munkát.

Spanyolországban másfajta károkozás a divat: a lagzi alatt a vőlegény barátai egyszer csak ollót kapnak elő, és mindenki levág magának egy csíkot az újdonsült férj nyakkendőjéből. A legkellemesebb – vagy ki tudja, legkellemetlenebb – egy svéd szokás lehet: ha a férj elhagyja a lagzi fő helyszínét, minden egyedülálló férfi megcsókolhatja a menyasszonyt – és ugyanígy van ez a női vendégekkel és a vőlegénnyel, ha a menyasszony távozik.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra