Leköpött menyasszonytól a kötelező sírásig: így házasodnak a világ különböző tájain

GettyImages-1285646431

Bár a házasulandó párok kívánságai is nagy hangsúlyt kapnak a lagzikon, az esküvői szokások és hagyományok is nagyban befolyásolják, a világ melyik táján hogyan alakul az ifjú pár nagy napja.

Valentin-nap és a február második vasárnapján ünnepelt házasság világnapja után úgy gondoltuk, tegyünk egy kis utazást a világ körül: a különleges, bizarr, vagy csak egyszerűen érdekes esküvői tradíciók nyomába eredhettek velünk. A nyári esküvőket tervezgetők ilyenkor már a nagy nap lázában égnek – ha azt nem is ajánljuk, hogy ezek közül a hagyományok közül válasszatok olyat, amit a nagy nap programjába illeszthettek, egész biztosan találtok majd olyan meglepő szokást, amiről még sosem hallottatok!

Verés és sírás a lagzin és előtte

Ha nem szeretnéd, hogy vőlegényed csupasz lábát hallal püföljék a családtagok, a dél-koreai típusú lagzit hagyd ki: ott ugyanis az ifjú férj erejét és teherbírását teszik próbára ezzel az érdekes tradícióval

A férfinak le kell vetnie cipőjét, majd bokáját megkötik, és jobb esetben hallal, rosszabban bottal verik el lábfejét.

A megpróbáltatás legalább rövid, ha nem is túl kellemes. Ehhez képest a kínai rituális sírás egészen kellemes tevékenységnek tűnik: a tuija népcsoportba tartozó menyasszonyoknak az esküvő előtt egy hónapig naponta egy órát kötelező sírniuk, amihez a tizedik napon az anya, a huszadikon a nagymama, majd minden női családtag csatlakozik. Máshol Kínában hegy nélküli nyilakkal lőnek a menyasszonyra, aki aztán eltöri a nyílvesszőt.

Egy kínai esküvő vidámságát megelőzheti a sírás is a szokások szerint
Egy kínai esküvő vidámságát megelőzheti a sírás is a szokások szerintMike Kemp / Getty Images Hungary

Az esküvői áldozat sem marad el

Ázsiában a belső-mongol pároknak csirkét kell levágniuk még a házasság napjának kitűzése előtt, majd az állat máját megvizsgálva derül ki, választhatnak-e napot. Ha a máj nem egészséges, addig kell folytatni a ceremóniát, mígnem találnak egy ilyet. Szegény csirkék… Ehhez képest egészen ártatlan japán szokás az, hogy a fehérbe öltözést a menyasszony a tökélyig viszi: fehér fejfedő, kimonó, smink dukál a fehér ruhához.

Indiában a hatalmas lagzikat kedvelik: ezek része sokszor az is, hogy mielőtt a pár végigsétálna a szőnyegen, mely az őket összeadó személyhez vezet, a vőlegény leveszi a cipőjét. Innentől kezdve a menyasszony családjának feladatává válik azt ellopni: ha sikerült, azért váltságdíjat köteles fizetni a vőlegény.

Érdekes szokások Afrikából

A legfurcsább tradíciókért azonban Afrikáig kell utazni. Kongóban a házasság alaposan megfontolt gazdasági döntés is egyben: ha valaki a ceremónia közben mosolyogna, azzal azt jelezné, nem veszi ezt komolyan, így az esküvőkön tilos mosolyogni. Kenyában pedig egészen furcsa módon kíván az örömapa sok boldogságot lányának:

a menyasszony fejére és mellkasára köp, mielőtt férjével együtt közös útjukra bocsátaná őket.

A gesztus nem tiszteletlen, sőt, éppen ellenkezőleg!

Dél-Afrika tradíciója jóval szelídebb: a menyasszony és a vőlegény családja is lángot hoz saját otthonának kandallójából, majd azzal gyújtják be a tüzet az ifjú pár otthonában, hogy azt a szeretet lengje be.

A maszáj esküvők világa sokban eltér az európaiakétól
A maszáj esküvők világa sokban eltér az európaiakétólKristian Buus / Getty Images Hungary

Különös szokás: mindenki megcsókolja a menyasszonyt

Európa ugyanakkor pont ennyire gazdag a furcsa tradíciókban. Skóciában a menyasszony befeketítése a cél – nem átvitt értelemben, hanem szó szerint az esküvő előtti napon, amikor is liszttől kezdve tollon át a szirupig mindenféle furcsasággal öntik le a párt, hogy boldogok legyenek majd házasokként. Egy régi francia hagyomány egy még furább keveréket kínál, ráadásul fogyasztásra: az esküvő összes maradékát keverték egy lábosba, és abból kellett a párnak ennie. Manapság ez jelentősen megszelídült: csokoládé és pezsgő keverékét szolgálják fel.

Görögországban az esküvőre hivatalos férfiak közösen borotválják meg a vőlegényt a nagy nap reggelén, ami még mindig sokkal kellemesebb, mint az a német tradíció, miszerint az esküvő előtt egy-két nappal 

a násznép a pár lakhelyén porcelántányérok és egyéb tárgyak tömegét töri össze, amit a házasulandóknak kell feltakarítaniuk – ahogyan majd közös életükben is együtt kell elvégezniük az efféle munkát.

Spanyolországban másfajta károkozás a divat: a lagzi alatt a vőlegény barátai egyszer csak ollót kapnak elő, és mindenki levág magának egy csíkot az újdonsült férj nyakkendőjéből. A legkellemesebb – vagy ki tudja, legkellemetlenebb – egy svéd szokás lehet: ha a férj elhagyja a lagzi fő helyszínét, minden egyedülálló férfi megcsókolhatja a menyasszonyt – és ugyanígy van ez a női vendégekkel és a vőlegénnyel, ha a menyasszony távozik.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra