Autista gyerekeknek segíthetnek világszerte a magyar anyuka menő illusztrációi

A kiszámítható napirend minden gyereknek könnyebbé teszi a mindennapokat, különösen fontos azonban az autizmus spektrumzavarral élő gyerekek és felnőttek számára. Az ő életüket könnyítik meg az Izlandon élő magyar grafikus, Major Zita napirend- és érzelemkártyái. A menő és szerethető dizájnnal készült kártyák egy része már letölthető a grafikus oldaláról, aki most azért indított közösségifinanszírozás-projektet, hogy egy a korábbinál fenntarthatóbb, tartósabb kártyacsomagot tegyen elérhetővé az érdeklődő családok számára.

Az autista gyerekek számára kiemelkedően fontos, hogy tudják, milyen eseményekre és milyen sorrendben számíthatnak a nap során. A legtöbben ugyanis nehezebben alkalmazkodnak a változásokhoz, főleg, ha azok váratlanok, kiszámíthatatlanok. A különböző vizualizációk (a napirend egyes elemeit bemutató ábrák, rajzok), nagyon nagy segítséget jelentenek biztonságérzetük kialakításában, és óriási könnyebbséget jelentenek szüleik számára is. 

Címlapkép: Garajszki Péter

Az Emotiblots kártyák 

„Miután fiunkról, Aronról ötéves korában kiderült, hogy autista, nagyon sok dolgot megértettünk a viselkedésével kapcsolatban. Kiderült, hogy azok a »hisztik«, amiket hároméves korában, húga születésekor tapasztaltunk nála, nem egyszerű féltékenységből fakadtak, hanem biztonságérzetének megrendüléséből és a korábbi napirend számára sokkoló megváltozásából. Azért, hogy Aron számára egyszerűbben átlátható és kiszámítható legyen a napirend, kártyákat kezdtem tervezni” – mondja Zita.

A kártyák – amelyeken egy vicces megjelenésű lény mutatja be a napirendi feladatokat egyre szaporodtak, a napirend elemei mellett Zita a kezdetektől érzelmi állapotokat is megjelenít velük, ezzel is segítve fia eligazodását a szociális térben. Ez utóbbi szintén nehéz terep lehet az autizmussal érintett gyerekek és felnőttek számára. Mára több mint 80 ábra érhető el, és Zita kártyái (melyek egy része ingyen letölthető az oldalról) ezernél is több családhoz jutottak már el. 

Zita egyébként nemcsak tervez, de blogol és vlogol is az autista gyerekeket és családjukat érintő témákban. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Mi készül?

A visszajelzések alapján a korábbi papíralapú, laminált kártyák helyett most tartósabb, fenntarthatóbb és környezetbarátabb Emotiblots kártyák előállítása a cél, aminek megvalósításához Zitáék crowdfunding projektet is indítottak. A magyarul és angolul is elérhető mágneskártyák előállításával az a céljuk, hogy minél több autista gyerek és családja számára elérhetőek és könnyen használhatók legyenek az ábrák, és hogy megalapozzanak egy olyan modern, offline napirendszervező rendszert, ami hosszú távon is szolgálni tudja az autizmussal élő gyerekeket és családjukat. Ahogy Zita fogalmaz: „Különös jelentőséggel bír mindez egy olyan korban, amikor mindannyiunk több bizonytalanságot élünk át, mint korábban.” 

Oszd meg másokkal is!
Mustra