Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

Az alaplinzertészta receptjét érdemes elmenteni, számtalan verziót készíthetünk belőle (mi is fogunk mutatni még).
Az alaplinzertészta receptjét érdemes elmenteni, számtalan verziót készíthetünk belőle (mi is fogunk mutatni még).BOOOK Kiadó / Zergi Borbála

Hozzávalók 12 szelethez

A tésztához:

  • 210 gramm teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 90 gramm finom búzaliszt
  • 100 gramm eritrit
  • 200 gramm vaj vagy margarin
  • 1 darab tojássárgája
  • 1-2 evőkanál hideg víz

A töltelékhez:

  • 250 gramm túró
  • 150 ml tejföl
  • 1 darab tojás
  • fél biocitrom lereszelt héja és kifacsart leve
  • 4 evőkanál xilit
  • 2 teáskanál vaníliaaroma
  • 250 gramm friss vagy fagyasztott piros gyümölcs

A piteforma előkészítéséhez:

  • vaj és liszt szükség szerint
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a kétféle lisztet összekeverjük az édesítőszerrel. Alaposan elmorzsoljuk benne a vajat, beleütjük a tojássárgáját, és adunk hozzá 1-2 evőkanál hideg vizet. Gombóccá gyúrjuk. Ha még morzsás, adjunk hozzá egy pici vizet. Frissentartó fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre a hűtőbe tesszük.

Miután a tészta eleget pihent a hűtőben, lisztezett deszkán fél centiméter vastagságúra nyújtjuk, és egy kivajazott, liszttel megszórt, 28 centiméter átmérőjű piteformába simítjuk.

A töltelékhez a gyümölcs kivételével minden hozzávalót egy tálban alaposan összekeverünk. A túrós tölteléket egyenletesen eloszlatjuk a tésztán, majd megszórjuk a gyümölccsel.

180 fokra előmelegített sütőben 25-30 perc alatt megsütjük.

Forrás: Iklódi Dóra: Cukormentes édességek (BOOOK Kiadó)

Újabb vegetáriánus lepény fasírt helyett: ezúttal kinoából (gluténmentes recept) Újabb vegetáriánus lepény fasírt helyett: ezúttal kinoából (gluténmentes recept)

Ropogós lepény készül ebből a receptből, a húsos fasírtok ízvilágában. Gluténmentes, húsmentes recept.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

2020. augusztus11., 06:04

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek