Hús nélküli töltött cukkinicsónakok: glutén-, tojás- és cukormentes recept

Gazdag ízvilágú töltött cukkini hús nélkül, csicseriborsóval és kaliforniai paprikával. Alapból gluténmentes, tojásmentes, cukormentes, de a sajt elhagyásával tejmentesen, vegán verzióban is elkészíthetjük, az elkészült étel ráadásul low carb lesz.

Sok zöldséggel és sok fűszerrel készülnek a töltött cukkinicsónakok.
Sok zöldséggel és sok fűszerrel készülnek a töltött cukkinicsónakok.fusaromike

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 3 darab közepes cukkini
  • 1 közepes fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 darab kaliforniai paprika apróra vágva
  • 200 gramm főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
  • 1 evőkanál paradicsompüré
  • 4 evőkanál cukormentes növényi ital
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 evőkanál gluténmentes szójaszósz
  • 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál őrölt kömény
  • só, bors ízlés szerint (opcionálisan csili)
  • + 10 dkg sajt a tetejére (elhagyható, akkor tejmentes és vegán lesz)
Recept idők

 

 

Elkészítés:

Vágjuk félbe a cukkiniket, és a belsejét kanalazzuk ki. A kikanalazott húsát vágjuk fel apróra és tegyük félre. Serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük bele a hagymát, és 3-4 percig pároljuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát, a cukkinihúst, a fűszereket, a szójaszószt, az ecetet, a paradicsompürét és a növényi italt. Időnként megkeverve főzzük 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Adjuk a zöldséges keverékhez a csicseriborsót, és melegítsük össze pár perc alatt. Töltsük meg a cukkiniket a töltelékkel, (opcionálisan), a tetejére tegyünk sajtot, és süssük készre 25-30 perc alatt.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Korábban megjelent, cukkiniből készülő mentes receptjeink itt: hamis sajt, krémleves, cukkinis lasagne, cukkinigolyó és sült cukkinihasábok.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek