Hozzávalók 6 adaghoz
- 3 darab közepes cukkini
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma (zúzott)
- 1 evőkanál növényi olaj
- 1 darab kaliforniai paprika apróra vágva
- 200 gramm főtt csicseriborsó (vagy konzerv)
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 4 evőkanál cukormentes növényi ital
- 1 evőkanál fehérborecet
- 1 evőkanál gluténmentes szójaszósz
- 1 evőkanál cukornak megfelelő édesítőszer
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 teáskanál őrölt kömény
- só, bors ízlés szerint (opcionálisan csili)
- + 10 dkg sajt a tetejére (elhagyható, akkor tejmentes és vegán lesz)
Elkészítés:
Vágjuk félbe a cukkiniket, és a belsejét kanalazzuk ki. A kikanalazott húsát vágjuk fel apróra és tegyük félre. Serpenyőben melegítsünk olajat, tegyük bele a hagymát, és 3-4 percig pároljuk. Adjuk hozzá a fokhagymát, a paprikát, a cukkinihúst, a fűszereket, a szójaszószt, az ecetet, a paradicsompürét és a növényi italt. Időnként megkeverve főzzük 10 percig.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra, és béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral. Adjuk a zöldséges keverékhez a csicseriborsót, és melegítsük össze pár perc alatt. Töltsük meg a cukkiniket a töltelékkel, (opcionálisan), a tetejére tegyünk sajtot, és süssük készre 25-30 perc alatt.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.
Korábban megjelent, cukkiniből készülő mentes receptjeink itt: hamis sajt, krémleves, cukkinis lasagne, cukkinigolyó és sült cukkinihasábok.