Le tudnál érettségizni töriből? – Kvíz!

Mindig is szeretted a történelmet, elvarázsoltak az emberiség nagy teljesítményei, érdekeltek az okok, a következmények és az, hogy mi motiválta a legnagyobbakat? Vagy ellenkezőleg: rettegtél a feleléstől, mert rendre összekeverted a legalapvetőbb évszámokat is, és nem értetted, mi dolgod évszázadok óta halott emberek ügyeivel? Akár így, akár úgy éreztél a tantárgy iránt, érdemes kitöltened kvízünket!

Historia est magistra vitae – hangzik a Cicerónak tulajdonított gondolat, aminek az elmúlt évezredek semmit sem koptattak igazságán. A történelem valóban az élet tanítómestere. Legalábbis az lehetne, ha nemcsak jobban ismernénk, de tanulnánk is belőle. Nemcsak a nagyszerű, már-már emberfeletti teljesítmények, világot megváltó forradalmak, de a nagy elődök által elkövetett kisszerű emberi hibák is például szolgálhatnak.

A középszintű történelemérettségi 180 perces feladatsorában tesztjellegű feladatok mellett esszékérdések is szerepelnek, a feladatokat minden esetben valamilyen forrásanyag és a meglévő ismeretek mozgósításával kell megoldani. Kvízünkbe – formai sajátosságok és a szűkebb időkeret miatt – a feladatsor első részéből válogattunk kérdéseket, a megoldásokat pedig a központi javítókulcs alapján adtuk meg. Ne feledd, hogy az érettségizőknek nehezebb a dolguk: a kérdéseket nem feleletválasztós formában kapják!

Minden kérdés megválaszolására 60 másodperc áll rendelkezésedre. Jelöld meg a helyes választ, vagy várd ki az idő végét, vagy kattints a "Következő kérdés" gombra. A linkre kattintva elindul a játék.

Sajnos nem sikerült :(
Kérjük próbáld meg újra.

Indulhat a kvíz!
Oszd meg másokkal is!
Mustra