Így hangold össze a digitális oktatást a home office-szal

A koronavírus új kihívásokat állított a családok elé. Ezek egyike, hogy sok szülő dolgozik úgy otthonról, hogy mellette iskoláskorú gyermeke távoktatását is egyengeti. A megfelelő munkaeszközök és a kellő sávszélesség mellett a nyugodt légkör is elengedhetetlen a hatékony home office-hoz. A zavartalan munka egyik záloga tehát, hogy a diákok önállóan is tudjanak tanulni. Az egyéni haladást segítik a digitálisan elérhető tananyagok és a különböző oktatási platformok is.

A szülők zavartalan otthoni munkavégzéséhez hozzájárul egy jól működő digitális platform is, amelyen a diákok önállóan tanulhatnak. Az Oktatási Hivatal által ajánlott Okos Dobozt naponta több mint 100 ezer iskolás és tanár használja, számuk folyamatosan nő. A rendszer azonban nem bírja a március 16. óta megtízszereződött forgalmat, így az oldalt támogató alapítvány pénzadományokat vár.

Segít, hogy a home office a munkáról szóljon

Az Oktatási Hivatal által is ajánlott Okos Doboz egy digitális feladattár. Mintegy 13 ezer grafikus feladat, játék található rajta, amelyek a tananyag megértését segítik. A gyakorló feladatok és a tudáspróbák évfolyamonként, tantárgyanként találhatók meg. A feladatmegoldásra azonnali visszajelzés érkezik: a rendszer megmutatja a megoldást és az esetleges hibákat.

A több mint 700 ezer általános iskolás egynegyede gyarapítja tudását az oldal segítségével, a nagyságrendileg 20 ezer Okos Dobozt használó pedagógus közül pedig sokan még házi feladatot is innen adnak.

Támogasd te is az Okos Dobozt!

Az oldal forgalma március 16. óta tízszeresére nőtt, a napi látogatók száma folyamatosan emelkedik. A jelenlegi informatikai rendszer nem bírja ezt a terhelést. Ahhoz, hogy magasabb sebességre kapcsolhasson, sürgős bővítésre van szüksége. Az üzemeltetést támogató alapítvány pénzadományokat vár. Okos Doboz Gyermekkultúráért Közhasznú Alapítvány – bankszámlaszám: 10700440-27737408-51100005, közlemény: OkosDoboz adomány.

Így különülhet el a home office és a home schooling

Minden gyerek különböző tempóban tanul, van, akinek elég az órán elhangzottak alapján jegyzetelni, és abból képes egy gyors leckeírás után haladni, míg mások igénylik, hogy a szüleik iskola után még átnézzék velük az aznapi tananyagot. A digitális oktatás mindenkitől másfajta koncentrációt igényel, mint az iskolai. Nagyobb teret kap az önálló tananyagfeldolgozás, így több elmélyülést igényelhet az anyag elsajátítása. Az interaktív ellenőrzés szerepe felértékelődik.

Tippek szülőknek

#1 Technikai segítség

Egy alsós kisdiáknak van szüksége a legtöbb segítségre az otthoni tanulásban, már csak abból fakadóan is, hogy ő még nem aktív használója a számítógépnek, a legkisebbeknek e-mail-fiókja sincs még. Ha alsós a gyereked, akkor szánj magadnak időt arra, amit a házi feladatok továbbításával, a pedagógussal való levelezéssel töltesz, máskülönben csak a sürgős üzenetekre válaszolj. Ugyan a felsősök nagy részének már volt e-mail-címe, de a feladatmegoldások lefotózása, feltöltése még újdonság lehet számukra. Nekik ezt elég párszor megmutatni, onnantól tudni fogják egyedül is.

A legfontosabb most is a türelem
A legfontosabb most is a türelemvgajic / Getty Images Hungary

#2 Feladat-ellenőrzés, új tananyag elkezdése

Hagyj elegendő időt minden tananyagrész elsajátítására. Amikor a gyerek jelzi, hogy elkészült a feladataival, akkor nézzétek át, beszéljétek meg, majd add ki a következő tantárgy leckéjét. Törekedjetek arra, hogy először egyedül ismerkedjen az anyaggal, és ne rögtön tőled várjon segítséget.

#3 Mozgás, szabadidő

Számos tornavideót találsz az interneten, akár ezek segítségével építsd be változatosan a gyerek kedvenc mozgásformáját a mindennapokba. Ha van rá időd, mozogjatok együtt! Kapjon a gyerek olyan időt is napközben, amikor kifejezetten az a dolga, hogy ne tanuljon. Ez a szabad játékkal tölthető idő lehetőleg ne a képernyő előtt teljen!

Oszd meg másokkal is!
Mustra