Home office gyerekkel: így kösd le hosszú időre

A szenzoros játékok könnyedén és hosszasan képesek lekötni a gyerekeket, miközben igen széleskörűen támogatják az egészséges fejlődésüket. Amíg a gyerekeink elmerülnek a játékban, nekünk is lehetőségünk nyílik koncentrálni a saját feladatainkra.

A kijárási korlátozások betartása embert próbáló lehet mindenki számára. Azoknak különösen, akik kisgyerekkel ragadnak otthon saját kert vagy terasz nélkül. Mind tudjuk, hogy milyen a téli hideg időben beszorulni a lakásba a gyerekkel. Túlpörög, hisztissé válik, kiborul, és általa mi is. Most a hideg idő helyett gyönyörű, meleg, napos idő mellett kényszerülünk otthon maradásra, ami egyenesen tébolyító lehet. Mind a gyereknek, mind nekünk. Egész napra lefoglalni egy kisgyereket, aki napok óta nem volt kint, és nem rohangálhatott a játszótéren a társaival, bizony már önmagában kemény feladat. Hát ha még mellette dolgoznunk is kell. Kétségbeejtő helyzetünkre azonban van megoldás. A szenzoros játékok könnyedén és hosszasan képesek lekötni a gyerekeket, miközben igen széleskörűen támogatják az egészséges fejlődésüket. Amíg a gyerekünk elmerül a játékában, nekünk is lehetőségünk van koncentrálni a saját feladatainkra.

Miért pont szenzoros?

Minden ember a legjobban saját tapasztalatain keresztül tanul. Azokban a tevékenységekben tud hosszasan elmerülni, amelyek minél széles körűbben stimulálják az agyát. A szenzoros játéktevékenységek – azaz amelyek ingergazdagok az érzékszervek számára – nagy jelentőséggel bírnak a gyerekeink fejlődésében. Nemcsak élesedik általuk az öt érzékszervük, de fejlődik a mozgáskoordinációjuk, az értelmi és érzelmi képességeik is.

Gondoljunk csak bele, milyen hosszasan képes élvezkedni egy gyerek a habfürdőben. Ha rajta múlna, akár órákig ott maradna. Egy kisgyereket még nem igazán zavar, hogy kihűl a víz, hogy idővel elfogy a hab, vagy hogy mindeközben teljesen leázik a saját bőre. Csak játszik, élvezkedik, mert ingergazdag számára ez a tevékenység. A bőrén érzi a vizet, a buborékokat és a hűvös levegőt. Látja, miként változnak a színek a víz alatt, és miként tűnnek el a habban a tárgyak. Hallja, ahogy csobban a víz, ahogy halkan kipukkadnak a habot alkotó apró buborékok. Érzi, ahogy a habmaszk csiklandozza az arcát, vagy ahogy hullámzik a bőrén a víz. Képzeletében lehet oroszlán, bohóc, vagy épp csinibaba. A kádban töltött idő alatt oldódik a napközben felgyülemlett feszültsége, ismereteket szerez önmagáról és az őt körülvevő világról, miközben a velünk való közös játék szókincsének bővítésére is lehetőséget ad. Egyszerűen minden benne van, ami kell.

Az egyik legjobb szenzoros játék – home office idején nehezen megvalósítható
Az egyik legjobb szenzoros játék – home office idején nehezen megvalósíthatóIan Spanier / Getty Images Hungary

Ha otthoni önálló munkát szeretnénk folytatni, és erre tréningezni a gyerekeinket is, a szenzoros játékok remek megoldást tudnak jelenteni. Bár az említett habfürdő nem a legkönnyebben kivitelezhető nappali elfoglaltság, rengeteg hasonlóan érdekfeszítő játékot lehet összerakni, felajánlani a gyerekünknek. Olyanokat, amik hosszú időre lekötik a figyelmét anélkül, hogy negatív hatással lennének a fejlődésére, mint mondjuk a képernyőzés. A szenzoros játékok kimondottan fejlesztik a készségeket és a képességeket. Önállóságra nevelnek, támogatják a pozitív önértékelést. Az önálló játék segíti a gyerek érzelmeinek feldolgozását, képzelőerejének határok nélküli alkalmazását. A gyerekek könnyedén elmerülnek bennük, időt hagyva nekünk ezzel a saját munkáinkra.

Alapvető tárgyi feltételek

A szenzoros játékok alapját képezi egy viszonylag nagy tálca, lavór, láda vagy rekesz. Bármelyik lehet, a lényeg, hogy jól elhatárolt széle legyen, ami a tartalomnak határt szab. Érdemes kinevezni egy állandó helyet ennek a játéktípusnak, hogy a gyerek számára tiszta és egyértelmű legyen, hogy a szenzoros játéknak csakis ott van a helye. Mind a lavórnak, mind a tartalmának. Ajánlott olyan helyet választani, ami veszélytelen, kényelmes mindannyiunk számára, és lehetőleg közel van hozzánk. Még ha nem is veszünk részt a játékukban, a gyerekeket nyugalommal töltheti el a fizikai jelenlétünk, és ez segíti őket a mélyebb elmerülésben. Mindamellett ekképpen mi sem fogjuk érezni az állandó késztetést, hogy ellenőrizzük, nem sántikálnának-e valami rosszban.

Játékötletek

A játékhoz szükséges lavór vagy tálca tartalma nagyon változatos lehet. A homoktól kezdve a nyers tésztán, gyurmán, földön át a színes építőkockákig bármi lehet. Használhatjuk a fantáziánkat, hogy minél izgalmasabbá tegyük az érzékszervek számára. Érdemes figyelembe venni a gyerekünk aktuális érdeklődési körét is. Ha például érdeklődik a munkagépek iránt, akkor megtölthető a lavór homokkal, munkagépekkel, amik mellé még tehetünk embereket, kisebb eszközöket. Nem kell hogy túlzsúfoljuk, csak hogy érdekessé és variálhatóvá tegyük. Az alábbiakban mutatunk három játékötletet, amiket érdemes kipróbálni. Az említett összeállítások természetesen a körülményekhez és a gyerek fejlettségi szintjéhez mérten testre szabhatók.

A saját homokozóval órákig elvan a gyerek
A saját homokozóval órákig elvan a gyerekjoey333 / Getty Images Hungary

#1 Varázsétterem

Azok a gyerekek, akik örömmel időznek a gyerekkonyhában fantáziaételeket készítve, biztos szívesen fokozzák a játék élményét valódi ételekkel. A tálcára tehetünk száraz vagy vízben kissé megázott tésztát, a jobb rugalmasság érdekében. Különböző színeket is keverhetünk hozzájuk, amit hagyhatunk megszáradni, hogy kevésbé maszatoljon. Nem kell hozzá sok. A tésztához rakhatunk különböző kanalakat, gyerekkést, játék tányérokat, edényeket, műanyag poharakat. A gyerekünk élvezheti a kavargatást, a ki-be pakolást, a színek szétválasztását, vagy akár a tészták formára vágását is. Még akár kis embereket is hozzáadhatunk, akiket megetethet. Az éttermi elképzeléshez persze nem kell ragaszkodni. Ha a gyerekünk kukacokat lát benne helyette, vagy víz alatti hínárokat, akkor csak bízzuk rá. A lényeg, hogy elvarázsolja és lekösse.

#2 Babzsákolás

A kisgyerekek általában nagy élvezettel pakolnak. Örülnek egy vödörnek, zsáknak, doboznak, amibe gyűjtögethetnek, válogathatnak, és amiből kipakolhatnak. Képesek órákig élvezni ezt a tevékenységet. Ennek tükrében tehetünk a tálcára különböző színű szárazbabot. Mellé mehetnek apró zsákok, vászonpénztárcák vagy kisebb tányérok, dobozok. Az apró szemek fogdosása jól fejleszti az ujjmozgásokat, miközben a különböző színek a szemet is elvarázsolják. Válogathatja a színeket, mérlegelheti a mennyiségeket és a súlyát a különböző csomagoknak. Hallhatja a babok zörgő hangját a lavórban, és érezheti a tenyere alatt guruló szemek kellemes masszírozását is. Még akár egy nagyítót is hozzátehetünk, hogy jobban szemügyre vehesse, összehasonlíthassa a babszemeket.

#3 Sivatagi show

Kevés gyerek tud ellenállni a homokozásnak. A rekeszbe tehetünk úgynevezett kinesztetikus homokot, ami azért különleges, mert jól formázható, nem szóródik, és dobozban tárolva hosszú ideig nem szárad ki. Házilag is elkészíthetjük. A gyurmaszerű homokhoz tehetünk állatokat, formákat, munkagépeket, emberfigurákat, keményebb papírformákat, vagy akár fakockákat. Ne zsúfoljuk túl, inkább tegyük változatossá! Vegyük figyelembe, hogy milyen érdeklődési köre van a gyerekünknek, és azt is, hogy mi lehet számára éppen újdonság.

Az említett három játékötleten felül persze még számtalan variáció létezik. A gyerekeink és a mi fantáziánkra van bízva, hogy mivel töltjük meg a rekeszt vagy tálcát. A bab helyett használhatunk rizst vagy lencsét, keverhetünk gyurmát, de tehetünk bele virágföldet vagy egyszerűen színes építőkockákat, legót is. A gyerekek számára a vízhatású zselégyöngyök alkalmazása is igazi szenzoros élmény lehet, de ha van rá lehetőségünk, néha egy kis mini akváriumot is létrehozhatunk. Utóbbihoz persze több körültekintés és felszerelés javasolt.

Minél inkább a napirend részévé tesszük ezt a játéktípust, a gyerekünk annál inkább képes lesz elfogadni, hogy ilyenkor egyéni játékidő van. Értékelni fogja, hogy amíg mi dolgozunk, neki is lehetősége van önállóan és zavartalanul játszani. Mert a gyerekeknek is szükségük van erre. 

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra