Húsvét, gyerekek, karantén. Mit lehet tenni?

GettyImages-1039776716

Nálunk itthon a húsvét a kedvenc ünnep. Persze a karácsony se piskóta, és szuper, amikor az embernek szülinapja van, de ez valahogy különleges. Nemcsak mert a keresgélős ajándékozás a kis meglepetések örömét is hosszúra nyújtja, és nemcsak mert az édes kalács és a sós, ízes sonka, a torma és a zöldségek minden falatjában ott a tavasz, de azért is, mert ilyenkor aztán lehet menni, ki merre lát. Bicaj, nagy séták, nagyilátogatás, kirándulás. Ja, mégsem.

Idén kicsit más lesz a húsvét is.

Persze, ez legyen a legnagyobb bajunk ebben a nehéz és furcsa időszakban, de mégis... Olyan jó lett volna, ha úgy tudjuk csinálni, ahogy szoktuk, ha ki lehetne élvezni ezt a csodás tavaszt (naná, hogy nem ilyenkor esik méteres hó, mint néhány évvel ezelőtt), ha lehetne menni nagyizni, kertet rendezni, stb. De nem lehet, és ezzel a szituációval kapcsolatban a legbölcsebb, amit tehetünk, hogy elfogadjuk, és megpróbáljuk belőle a lehetőségekhez képest a legjobbat kihozni. 

Mert azért van benne jóság így is! Ha más nem, hát az, hogy míg máskor a tavaszi szünetre is alig tudnak egy-egy szabadnapot kilogisztikázni a szülők, most legalább a szűk duó, trió, kvartett stb. együtt lehet. Cikkünkben ehhez az együttléthez gyűjtöttünk életegyszerűsítő és hangulatteremtő tippeket, elsősorban gyerekeseknek.

Ahol gyerekek is vannak, ott legtöbbször egyértelmű, hogy az ünnepek elsősorban róluk szólnak. Nem azért, mert a felnőtteknek nem jár a buli, hanem mert a kisebbek öröme adja meg az egész sava-borsát, és a nagyok inkább jóllakott és az italoktól kellemesen elpilledt dekorációi ezeknek az alkalmaknak. Jó, jó, én is szeretek tojást festeni, de nagyobb móka volt, amikor a lányom barátnői is átjöttek ezzel pepecselni, és a legjobb ízekre is a saját és a lányom gyerekkorából emlékszem.

#1 Beszéljetek róla!

Az idei húsvét sok szempontból más lehet, mint amihez a gyerekek eddig hozzászoktak, még akkor is, ha a legkisebbek csak jóleső beletörődéssel nyugtázzák, hogy mindenki otthon van. A nagyobbak azért észreveszik a nehézségeket is, ezért fontos, hogy válaszoljuk meg a kérdéseiket. Azzal, hogy őszintén beszélgettek a most kicsit felfordult világról, segíthetsz, hogy biztonságban érezzék magukat. Felmerülhet például, hogy idén egyáltalán jön-e a húsvéti nyuszi, aki eddig mindig a nagyi kertjébe tojt, vagy hogy miért marad el az ilyenkor szokásos családi összejövetel. Jó, ha tudnak arról, hogy most helyzet van, de arról is, hogy a ti családotok személyes felelősségvállalása és némi lemondás sokat segíthet a közös ügyön. Az új-zélandi miniszterelnök ilyen klasszul magyarázza el a szitut a helyi gyerekeknek:

És ha már beszéltek róla, miért a kényszerű távolmaradás, tehettek is az elszigeteltség ellen. Videóhívjatok, cseteljetek azokkal, akitől távol vagytok, küldjetek virtuális képeslapot, jó hangulatú lejátszási listát, vagy hívjátok fel a nagyit, hogy ha idén nem ő süti, magyarázza el, hogy kell azt az isteni foszlós kalácsot csinálni. 

#2 Felejtsd el az elvárásokat!

Nem kell, hogy ez a húsvét legyen életetek happeningje. Akármennyire is azt olvasod mindenhol, hogy milyen sok időd lett, és hiába látod, hogy minden ismerősödből előtört a szunnyadó Julia Child, nem muszáj úsznod az árral. Tök oké, ha halálosan fáradt vagy. Akár azért, mert ugyanúgy bejársz dolgozni, mint eddig, és egész nap aggódsz a saját és a családod egészsége miatt. Vagy otthonról dolgozol, miközben a gyerekeidet is próbálod életben tartani, tanítani, elfoglalni. Vagy mert most úgy érzed, minden egész eltörött, és komoly anyagi krízisbe kerültetek. Sőt, az is teljesen rendben van, ha se krízis, se betegségtől való félelem, csak halálosan unod a most már lassan egy hónapja tartó bezártságot.

Ahhoz, hogy az idei húsvétból ki tudj hozni annyit, amennyi neked és a családodnak elég, a legfontosabb, hogy engedj el mindenféle nyomasztó elvárást, és ne akarj megfelelni senkinek. Ha idén a tojásfestés helyett inkább a kedvenc filmjeitek előtt kuckóztok, ha a többfogásos ételköltemények elkészítése helyett pizzát rendelsz, teljesen rendben van. Csináljátok úgy, ahogy nektek jólesik.

A mi listánkból is nyugodtan engedd el a füled mellett azokat, amikhez most nem fűlik a fogad.

#3 Energiák levezetése

Az otthonlét, legyen bár nagyon sok előnye is, a kisebb-nagyobb gyerekeket nevelő szülőket egy idő után biztos, hogy nyomasztani kezdi. A gyerekeknek ugyanis lételemük a mozgás, ami ráadásul a szabad levegőn esik és hat a legjobban.

Annál is fájdalmasabb az otthoni kuksolás, hogy az ablakon kinézve mintha személyesen minket hívogatna erdő-mező. Annyira jó lenne rohanni egy nagyot, vagy egyszerűen élvezni a szabad levegőt, nem igaz? Ha van kertetek, vagy legalább egy erkély, balkon, kicsit jobb a helyzet. Igyekezzetek annyit kint lenni, amennyit csak lehet, ha máshogy nem, hát enni, vagy este beszélgeti üljetek ki: a szabad levegő mozgás nélkül is el tud fárasztani. Ha kert is van, remek: itt az ideje a fára mászásnak, és a komolyabb kerti munkákba való nagyfiús, nagylányos becsatlakozásnak is.

Ha végképp nincs hova kimenni (jó, a háztömb körüli futkosás egyelőre nem tilos), benti mozgáshoz érdemes a milliószám elérhető, életkornak, edzettségi szintnek megfelelően tematizált edzős vagy játékosan átmozgatós videók közül választani. Külön mókás, ha mindebből családi program válik, és olyan, a sport ellen egyébként tiltakozó családtagok is mackót húznak, akiket egyébként csak kikenve-kifenve látni.

Mindezek persze nem érnek fel egy kiadós családi kirándulással vagy piknikkel, de abban segíthetnek, hogy a punnyadás ne menjen a lelki egészség rovására. 

#4 Készítsétek elő a lakást!

Az ünnepek talán legjobb része nem is a csinnadratta, az ajándékozás és a finomságokkal megrakott asztal, hanem a várakozás és készülődés. Az pedig még nincs megtiltva. A máskor olyan nyűgös takarítás, ablakpucolás ezekben az időkben kifejezetten relaxáló jellegű tevékenység lehet, amibe nyugodtan be lehet vonni a gyerekeket is. Ha az ember nem azért rendezget, tisztít és pakol, mert az anyósa vizslató szemétől fél, tulajdonképpen egészen klassz szórakozás lehet még a nagytakarítás is.

Egy kellemesen meleg tavaszi napon a nyitott ablakot pucolni valami klassz zenére: kevés ennél energetizálóbb tevékenységet tudok elképzelni. Még jobb, ha be is öltöztök a feladathoz, és igazi profi módjára láttok neki. Hajakat felkötni, fel a gumikesztyűt, és mehet a pucolás!

# 5 Kézműveskedjetek!

Nyugodtan ugord át ezt a részt, ha negyedik hete mást se csinálsz az otthon ragadt ovisoddal! Menj, pihenj inkább egy kicsit! De ha nem, megpróbálhatod segíteni az ünnepi hangulat kialakulását egy kis kézműveskedéssel is. Nyugi, nem neked kell alkotnod!

Az ovisoknak biztos hiányzik a benti ünnepre készülődés: ott ugyanis ebben az időszakban hegyre-halomra készülnek a különböző tojás-, csirke-, báránytematikájú alkotások, amiktől letagadhatatlan húsvéti hangulat uralkodik a csoportszobában. Segíts, hogy itthon is átélhessék ugyanezt. Nem kell persze most már óvónőnek is lenned, de egy-egy színező kinyomtatása, vagy egy adag só-liszt gyurma összeállítása nem haladja meg még a hozzám hasonlók képességeit sem. Szintén segíthet a hangulat megteremtésében, ha a húsvét témaköréhez kapcsolódó meséket, filmeket néztek ezen a hosszúra nyúlt hétvégén, vagy ilyen témájú hangoskönyvet hallgattok, és persze: ha közösen süttök, főztök. Utóbbinál megint nem kell túlgondolni. Egy egyszerű keksztészta tojás-, nyuszi- vagy csibeformára szaggatva tökéletes alapozás, sőt ha engem kérdezel, én még egy kókuszgolyótól is hangulatba tudok jönni, ha együtt csináljuk, és megpróbáljuk mondjuk tojásdad alakúra formálni. 

#6 Vallás

Sok családban – eredeti rendeltetésének megfelelően – ma is vallási ünnep a húsvét, vagyis nemcsak a széles körben elterjedt szokásokat őrzik, de megtartják a kapcsolódó vallási előírásokat is. Azoknak, akik számára ezek alapvetőek voltak a húsvét valódi átéléséhez, kifejezetten nehéz lehet például istentisztelet nélkül spirituálissá tenni az ünneplést. Nincs azért veszve minden az ő húsvétjukból sem! Bár élőben sajnos ez sem oldható most meg, érdemes körülnézni a neten, mert már itthon is közvetítenek online nagymisét, prédikációt, vagy más, a vallási elmélyülést segítő programot, amibe így otthon is be lehet kapcsolódni. A húsvéthoz kapcsolódó bibliai történet átélésében kicsiknek és nagyoknak segíthet az étkezéshez kapcsolatos előírások betartása, és az is, ha a fentebb említett kézműveskedést vagy filmezést a vallás oldaláról közelítjük meg.

 #7 Újjászületés és feltámadás

Az, ami a vallás számára a feltámadás, a természetben újjászületésként jelenik meg. Érdemes ebből is bevinni a lakásba vagy a gangra. Egy sor konyhakerti növénynek épp most ideális az idő az ültetéshez, ami nemcsak erre a pár napra jó elfoglaltság, de egész nyárig folyamatos figyelnivalót ad. Azt tudtad, hogy nagyon sok, legtöbbször hulladéknak tekintett növényi részből tudsz könnyen ismét igazi növényt nevelni?

Éljétek át a természet újjászületését azzal, hogy gondozzátok, ápoljátok a növénykezdeményeiteket, hogy – ha van rá lehetőség – virágot visztek be a lakásba! Tojásfának feldíszíthető, és szintén a megújulásra emlékeztető barkát most nem biztos, hogy tudtok szerezni, de igazából bármilyen más ág is megteszi, ha vázába állítva kis szalagokkal és tojással díszítitek. Kicsit olyan lesz, mintha bejött volna a természet. Banálisnak tűnik, de az is sokat segít a frissítésben, ha többet szellőztettek a megszokottnál.

#8 Tojásvadászat

Engem mondjuk pont nem akaszt meg, hogy nem lehet kint tojást keresni, mivel a harmadik emeleten lakunk, és eddig csak egy vagy két alkalommal ért pont a keresés napján a nagymamánál a húsvét. De ettől még nagyon is lehet keresni. Máig nem felejtem el életem legpihentetőbb tojáskeresését, ami olyan 8-9 évvel ezelőtt esett meg velem. A kertbe akkor sem tudott tojni a nyuszi, így a lányomnak szánt apróságokat a lakás különböző pontjain, a konyhaszekrényben, bútor mögött, polcon stb. helyeztük el. Nemcsak hogy ugyanúgy megvolt a keresés élménye, de nagyon klassz játék is keveredett belőle. Miután minden meglett, a kislányom szeretett volna húsvéti nyuszi lenni, rám pedig az ő szerepe várt. Nem túlzok: húszperces egységekre tagolva órákon keresztül ment az, hogy én szunyókálva hevertem a kanapén, míg ő újabb és újabb búvóhelyeket talált a tojásoknak. Ilyenkor 10 perc aktivitás következett, megkerestem a tojásokat, és megint édes volt a semmittevés. A lényeg: nem kell kert vagy szabad tér ahhoz, hogy érdekes legyen a tojáskeresés, és azért, mert idén nem tudtok lemenni a nagyihoz, még nem kell lemondani erről a mókáról sem.

#9 Ajándék

Nem tudom, máshol hogy van, a húsvétra én alapvetően úgy gondolok, mint a Mikulás-várásra, már legalábbis ajándékozási szempontból. Alapvetően apró meglepetések (édességek), esetleg egy-egy könyv vagy hasonló. Tudom viszont azt is, hogy sok családban ilyenkor is nagy ajándék jár, amit hosszas készülődés és szervezés előz meg, éppúgy, mint karácsonykor.

Idén nem biztos, hogy meg tudod ezt tenni. Nemcsak az órákig tartó bolti csoszogás nem ildomos most, de nagyon sok kedvenc lelőhely zárt be, és sok olyan is van, ahonnan még online se lehet rendelni. És az is lehet, hogy idén kevesebb is jut rá. Ne aggódj emiatt. Nem vagy semmivel sem rosszabb szülő, ha idén nem hozod le a csillagokat is az égről, ha nem tudod hozni a megszokott színvonalat. 

Mi lenne, ha idén áttennéd kicsit fejben a dolgot, és maradnál a könnyen beszerezhető apró meglepetéseknél (ha nem akarsz sok édességet, lehet gyümölcs vagy más finomság)? Akár te magad is készíthetsz egyet-kettőt, olyasmit, amit mondjuk az adventi naptárba is tettél. Persze a helyzetre adaptálva.

#10 „Kiskarácsony”

Karácsonykor olyan jók vagyunk: ilyenkor segítünk, adományozunk és gondolunk a nálunk nehezebb helyzetben lévőkre, de legalábbis együttérzésünkről biztosítjuk a nehéz helyzetben lévőket. Mi lenne, ha ez alkalommal a húsvétnak is lenne ilyen vetülete? Biztos, hogy a közvetlen környezetetekben is van olyan, aki sokkal messzebbről indul a húsvéti hangulat megteremtésében, mint ti. Akár azért, mert alig tud elmenni bevásárolni, vagy azért, mert egyedül van, vagy mert egyszerűen nincs pénze arra, hogy megvegye a húsvétolás kellékeit. Nem nektek és főleg nem a gyerekeknek kell megmenteni mindenkit, de segíteni olyan jó tud lenni, hogy még a kevésbé díszes külsőségek között is ünnepélyes hangulatot teremthet.

Készítsetek húsvéti üdvözlőlapot az egész lakóközösség számára: ragasszátok ki a lift mellé, vagy a lépcsőház egy másik népszerű pontjára, csatlakozzatok az egyre több helyen jellemző esti tapsoláshoz, kifejezve a szolidaritást azok felé, akiknek most épp nem a húsvétolás a legnagyobb gondjuk. 

#11 Játék, húsvétra hangolva

Ha a nyuszi nem is hoz most valami speckó játékot, a már meglévőeket nyugodtan húsvéti hangulatúra állíthatjátok. Dixit vagy sima barkochba csak a húsvéthoz köthető feladványokkal? Húsvéticsoki-tétre menő kártyaparti? Biztos, hogy élvezni fogjátok. Egy kis kreativitással szinte bármelyik otthon fellelhető játékot adaptálhatjátok a húsvétra. A tematikus legót szétszedve elkészülhet a húsvéti nyuszi lakhelye, vagy megpróbálhattok óriási tojást készíteni az építőelemekből. Ugye, hogy olyan, mintha új játékot tojt volna a nyuszi? Ha a dolgos hétköznapokban nincs is több szabadidőd, ez a pár nap jó alkalom lehet arra, hogy belevágjatok valamilyen népszerű kihívásba, ezzel is emléket állítva 2020 furcsa húsvétjának. Festményből élőkép? Legótorony? Vagy a karanténsüti megsütése? Ezek már biztosan ehhez az évhez kapcsolódóan maradnak meg a köztudatban. Legyetek ti is a részesei!

#12 Pihenés, pihenés, pihenés

Akárhogy is értek az elmúlt hetek, biztos, hogy jólesne egy kis off abból, amiben egyébként vagy. Engedd meg magatoknak, hogy kikapcsolódhassatok. Ha az elmúlt pár hétben kicsit egymás agyára is mentetek, próbáljatok valamennyit szervezni ezen a néhány napon úgy, hogy mindenkinek jusson egy kis különidő. Ha ketten vagytok a srácokra, hadd menjen el egyikőtök sétálni vagy futni egyet, vagy hadd ne csináljon semmit két óra hosszát, vagy dőljön le aludni, majd cseréljetek. Ha egyedül vagy a gyerekekkel, ne legyen bűntudatod, hogy még egy mesét beteszel, hogy egy kicsit csak a saját gondolataid társaságában lehess!

Oszd meg másokkal is!
Mustra