Még 20 kreatív tevékenység, amit a gyerekeid imádni fognak a karantén alatt

GettyImages-659576397

Embert próbáló napok ezek azoknak a szülőknek, akik március 16. óta egy vagy több iskolásuk mellett egyszerre próbálnak szülőként, munkavállalóként és korrepetitorként is helytállni. Nem könnyű a gyerekeknek sem: van, ahol flottul, van ahol csak nagyon akadozva működik az online suli, és tegyenek meg erőn felül mindent a tanárok is, sokszor bőven marad még feladat a szülőre is.

Nemrégiben már bemutattuk a  We Are Teachers 40 elemből álló listájának első felét. Most a következő 20 izgalmas feladat jön. 

Művészkedj!

Fogd meg a kedvenc játékodat, plüssödet vagy más, a szobádban található tárgyat, tedd jól megvilágított helyre és rajzold/fesd le. Törekedhetsz arra, hogy teljesen élethű legyen, de arra is, hogy hangulatot, színeket adj vissza.

Boncolj növényt!

Megint csak: ha van kertetek és onnan tudsz szedni egy nem védett, nem mérgező virágot, könnyű dolgod van, de boncolhatsz almát is, feltéve, ha később meg is eszed. Mit értünk boncolás alatt? Hámozd meg, és figyeld meg a héját. Vágd ketté, és tanulmányozd a húsát, a magházat. Vágd el, és vizsgáld meg a magot is. Ugye, milyen izgi? A virágok sem kevésbé izgalmasak, itt is számtalan megfigyelésre alkalmas részletet találsz a bibétől a levélen át a porzóig.

Lépcsőszámlálás

Ha a lakásotokban van lépcső, az is szuper, de kimehetsz a lépcsőházba is. A lényeg, hogy számold meg a lépcsőfokokat egyesével, majd kettesével, majd így tovább, egészen tízig. Ha nem lazsálsz, ezzel a napi testnevelést is letudhatod.

Melyikbe fér több?

Biztos volt már veled is olyan, hogy meglepődtél, egy-egy edénybe mennyivel kevesebb vagy több folyadék/étel fér, mint elsőre gondoltad. Válassz ki otthon 10 különböző anyagból készült, más formájú és anyagú edényt, és próbáld megtippelni, mennyi folyadék fér majd beléjük. Állítsd őket sorba eszerint, majd vizet töltve beléjük ellenőrizd is le, hogy jól tippeltél-e. 

Üzenj!

Ha van aszfaltkrétád, menj le a házatok elé, és írj kedves üzenetet vagy versrészletet színes és cirkalmas betűkkel, rajzokkal. Nem csak te fogsz jól szórakozni, de az arra járók is örülnek majd az üzenetednek.

Készíts minél pontosabb leírásokat!

Válassz ki tíz tárgyat a szobádból, és igyekezz róluk a lehető legtöbb tulajdonságot összegyűjteni. Írd le a méretüket, alakjukat, anyagukat, súlyukat, illatukat, és azt is, milyen érzés rájuk nézned! Ha szeretsz, fogalmazást is készíthetsz, mondjuk féloldalnyi leírást a radírodról.

Tanulj nyelvet!

Idegen nyelvet tudni menő, és ma már rengeteg módod van arra, hogy tanulj. Egy sor applikáció segíthet ebben, de az is, ha egyszerűen megpróbálsz megérteni egy dalszöveget, vagy megnézed angolul a kedvenc, már kívülről fújt mesédet!

Kódolj!

Fejlessz saját titkosírást, készíts feljegyzéseket a segítségével, és csak az arra érdemeseket avasd be. Vagy épp ellenkezőleg, kis utalásokkal segítsd a többieket, hogy a lakásban hagyott papírokon lévő üzeneteidet meg tudják fejteni. 

Repülőzz!

Hajtogass különféle anyagból más-más fazonú papírrepülőket, ehhez számtalan ötletet találsz. De itt még nincs vége! Hasonlítsd össze a repülési tulajdonságaikat: melyik repül messzebb, melyik fekszik a legszebben a levegőn, stb.

Legyél te az időfelelős!

Jegyezd meg az időt, amikor utoljára az órára néztél, és állíts be egy időmérőt, ami mutatja, hogy mennyi idő telt el. Ha valaki a pontos időt tudakolja (buzdítsd erre a családtagjaidat, hogy napközben kérdezzenek rá néha), ne nézz az órára, hanem számold ki magad, majd ellenőrizd le, jól számoltál-e.

Melléknevek

Amikor nyelvtanórán hallasz róluk, talán nem fognak meg annyira, pedig mindennap használod őket. Erről magad is megbizonyosodhatsz, ha egy nap lejegyzed az összes melléknevet, amit használsz! Gyűjthetsz is különféle érdekesebb mellékneveket, hogy pontosabban fejezhesd ki, amit szeretnél.

Készíts térképet!

Rajtad múlik, hogy az országunk, vagy más ország, a városod/falud, vagy esetleg a világ térképét készíted el. Sőt nyomtathatsz is, ha van lehetőséged. A lényeg, hogy jelöld rajta azokat a helyeket, ahol már jártál, vagy jártatok a családoddal.

Teremts mítoszt!

Ha tanultatok már a mitológiáról, biztosan tudod, milyen érdekes történeteket szőttek a régi emberek, hogy jobban megértsék a körülöttük lévő világot. Ma már többet tudunk a környezetünkről, és érdekes eljátszani azzal, mi lenne, ha nekünk is okokat kellene keresnünk. Találj ki történetet arról, miért tüskés a sün, vagy miért foltos a párduc. Próbálj teljesen elvonatkoztatni attól, amit környezetórán tanultál.

Fókuszálj apróságokra!

Keress a lakásban 10 olyan dolgot, ami apróbb, mint egy húszforintos. Haladóbbak ötforintossal is próbálkozhatnak.

Szerkessz riasztót!

Ugye nem akarod, hogy illetéktelenek nyitogassák a szobád vagy a kamra ajtaját? Készíts ragasztószalag és más kellékek segítségével riasztót, ami jelzi, ha nyílik valamelyik ajtó!

Készítsd el a saját zászlódat, címeredet!

Biztosan láttál már érdekesebb zászlót vagy régi családi címert. Ezeken utalások vannak a hozzá tartozó ország tulajdonságaira vagy a család történetére vonatkozóan. Készítsd el a saját vagy családod zászlóját, címerét. Igyekezz egy-két jellegzetes szimbólummal megjeleníteni, amit fontosnak gondolsz!

+ 1 Vond be a barátaidat!

Készíts hasonló listát otthon unatkozó barátaidnak, vagy menjetek végig a listán együtt, mindennap lefotózva egymásnak a produktumot, ami az adott feladat alapján készült! Jó szórakozást!

Oszd meg másokkal is!
Mustra