Birsalmás-csokis kukoricasüti: gluténmentes, cukormentes, tejmentes finomság

Különleges, illatos csokis süti glutén-, cukor- és tejmentes verzióban. Alaptésztaként is használhatjuk a receptet, a birsalmát más kedvenc gyümölcsünkkel is kiegészíthetjük vagy helyettesíthetjük.

Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: 195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérje
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: 195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérjeSzarka Dorottya

Hozzávalók 12 szelethez

  • 200 gramm kukoricadara
  • 100 gramm cukormentes, gluténmentes étcsoki
  • 50 gramm tejmentes sütőmargarin
  • 20 gramm zsírszegény kakaópor
  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 60 gramm eritrit
  • 4 darab tojás
  • 0.5 csomag gluténmentes sütőpor
  • 50 gramm víz
  • csipet só
  • 1 nagyobb darab, kb. 200 grammos birsalma
  • egész szegfűszeg és fahéjrúd
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kivájjuk a magházát. Vékony szeletekre vágjuk, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve pár darab egész szegfűszeggel, fahéjrúddal feltesszük főni. Ha félpuhára főtt, elzárjuk alatt a gázt, hagyjuk a főzővízben. Közben összekeverjük a tészta hozzávalóit. A csokit és a margarint vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk hűlni. A kukoricadarát, kakaóport, eritritet és a kókuszreszeléket alaposan összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat kézi habverővel felverjük, és a már lehűlt, de folyékony olvasztott csokoládéhoz keverjük. Az egészet hozzáöntjük a kukoricadarás keverékhez, alaposan elegyítjük. Kevés (50 gramm) vizet adunk a tésztához, elkeverjük, és 5 percet állni hagyjuk. Ha nagyon „száraznak” ítéljük meg, kevés víz hozzáadásával hígítható a massza. Kb. 20x30 centis, kizsírozott tepsibe öntjük, tetejére elrendezzük a leszűrt birsalmaszeleteket. Előmelegített, 160 °C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Ellenállhatatlan gluténmentes áfonyás korongok Ellenállhatatlan gluténmentes áfonyás korongok

Az áfonya ellenállhatatlan íze mellett számtalan jótékony hatása is érvényesül ebben a finom, illatos sütiben. Gluténmentes liszttel készítjük, ami a végeredményen egy cseppet sem látszik vagy érződik. A többi hozzávalót is kicserélhetjük mentesre, készíthetjük tej helyett növényi itallal, vaj helyett kókuszzsírral, cukor helyett eritrittel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti kedvencünk: baconös csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

Télen is nagyon finom, főleg akkor, ha az öntetet egy kicsit felmelegíted és langyosan fogyasztod el.

2022. február15., 06:32

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Zöldséges rakott csirkemell laktózmentes sajtmártással (gluténmentes recept)

Egy nagyon egyszerűen elkészíthető fogás, mégsem a hagyományos csirke-rizs páros. Tökéletes olyan alkalmakra, amikor nincs sok időtök főzni, mégis friss ételt szeretnétek az asztalra varázsolni.

2020. augusztus11., 06:04

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek