Birsalmás-csokis kukoricasüti: gluténmentes, cukormentes, tejmentes finomság

Különleges, illatos csokis süti glutén-, cukor- és tejmentes verzióban. Alaptésztaként is használhatjuk a receptet, a birsalmát más kedvenc gyümölcsünkkel is kiegészíthetjük vagy helyettesíthetjük.

Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: 195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérje
Egy szelet energia- és tápanyagtartalma: 195 kcal, 19 gramm szénhidrát, 11 gramm zsír, 5 gramm fehérjeSzarka Dorottya

Hozzávalók 12 szelethez:

  • 200 gramm kukoricadara
  • 100 gramm cukormentes, gluténmentes étcsoki
  • 50 gramm tejmentes sütőmargarin
  • 20 gramm zsírszegény kakaópor
  • 50 gramm kókuszreszelék
  • 60 gramm eritrit
  • 4 darab tojás
  • 0.5 csomag gluténmentes sütőpor
  • 50 gramm víz
  • csipet só
  • 1 nagyobb darab, kb. 200 grammos birsalma
  • egész szegfűszeg és fahéjrúd
Recept idők

Elkészítés:

A birsalmát alaposan megmossuk, meghámozzuk, kivájjuk a magházát. Vékony szeletekre vágjuk, majd annyi vízzel, amennyi ellepi, illetve pár darab egész szegfűszeggel, fahéjrúddal feltesszük főni. Ha félpuhára főtt, elzárjuk alatt a gázt, hagyjuk a főzővízben. Közben összekeverjük a tészta hozzávalóit. A csokit és a margarint vízgőz felett megolvasztjuk. Hagyjuk hűlni. A kukoricadarát, kakaóport, eritritet és a kókuszreszeléket alaposan összekeverjük a sütőporral és egy csipet sóval. A tojásokat kézi habverővel felverjük, és a már lehűlt, de folyékony olvasztott csokoládéhoz keverjük. Az egészet hozzáöntjük a kukoricadarás keverékhez, alaposan elegyítjük. Kevés (50 gramm) vizet adunk a tésztához, elkeverjük, és 5 percet állni hagyjuk. Ha nagyon „száraznak” ítéljük meg, kevés víz hozzáadásával hígítható a massza. Kb. 20x30 centis, kizsírozott tepsibe öntjük, tetejére elrendezzük a leszűrt birsalmaszeleteket. Előmelegített, 160 °C-os sütőben 30 perc alatt készre sütjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Ellenállhatatlan gluténmentes áfonyás korongok
Ellenállhatatlan gluténmentes áfonyás korongok

Az áfonya ellenállhatatlan íze mellett számtalan jótékony hatása is érvényesül ebben a finom, illatos sütiben. Gluténmentes liszttel készítjük, ami a végeredményen egy cseppet sem látszik vagy érződik. A többi hozzávalót is kicserélhetjük mentesre, készíthetjük tej helyett növényi itallal, vaj helyett kókuszzsírral, cukor helyett eritrittel.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

A világ legegyszerűbb reggelije egyben a legfinomabb is: pestós tojás

Ha szereted az olasz konyhát, és egy különleges és nagyon ízletes reggelit készítenél, legyen a kezed ügyében néhány kanál pesto és egypár tojás. Más nem is kell ehhez a finomsághoz.

január13., 06:24

Mártogatós avokádóból, hogy ne csak a guacamolét ismerjük (gluténmentes, tojásmentes, vegetáriánus recept)

Az alapja joghurt, egy jó érett avokádó kell hozzá, egy kevés koriander vagy bazsalikom, némi fűszer és pár kavarás. Vegetáriánus, gluténmentes, tojásmentes recept (tejmentessé is tehető).

2020. július13., 06:04

Puha, meleg tejes kifli reggelire – így készítsd el

Tejeskávé mellett, egy kis adag, lágy, sós vajjal egyszerűen verhetetlen.

január15., 06:24

Pesztó avokádóból, sok bazsalikommal, spenóttal – glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept

Szép színes, egészséges vegán ételek készíthetők az avokádópesztóból. Glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept.

2020. június23., 06:00

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

2020. augusztus11., 06:04

Mustra