Vegán és gluténmentes gombás rizottó: gyors, könnyű és garantáltan ízletes

És még sajtra sem lesz szükséged a szuper krémes állag eléréséhez. A recept vegetáriánus, sőt, vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes.

Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.
Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.Diana Miller

Hozzávalók 2 adaghoz

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm szeletelt gomba
  • 100 gramm rizottó rizs
  • 500 ml gluténmentes zöldségalaplé
  • friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymákat, és közepes lángon főzzük puhára. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk pár percig. Az egészet keverjük hozzá a rizshez egy lábosban, és öntsük fel a zöldségalaplével (adhatunk hozzá egy pici fehérbort vagy 1-2 teáskanál fehérborecetet is). Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig (a rizs puhulásáig). Ha szükséges, bármikor utána önthetünk egy kevés forró vizet. Sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt apróra vágott friss petrezselyemmel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „Ha vegán vagy, akkor ügyelj rá, hogy legalább napi 1 étkezésed teljes értékű, azaz komplett legyen! A legegyszerűbben úgy teheted teljes értékű fehérjeforrássá a menüt, ha az egyidejűleg tartalmaz gabonát, hüvelyest és olajos magvat. Ha a gombás rizottót tennéd fehérjedúsabbá, akkor keverj hozzá ízlés szerint lenmagot, napraforógmagot, tökmagot vagy aprított diót, mellé pedig tálalj babfasírtot!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen
Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen

Brutálfinom fahéjas csiga muffinformában, gluténmentes, élesztőmentes, cukormentes verzióban.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

február18., 10:08

Egyszerű csirkés-póréhagymás rizottó – fehérborral és parmezánnal a legfinomabb

Ha megismered a rizottó készítésének titkát, akkor rájössz, hogy nagyon könnyen elkészíthető, csak éppen mellette kell állnod a lehető legtökéletesebb, krémes végeredményért.

2021. augusztus11., 10:24

Gombás-sajtos gnocchi – jó sok sült fokhagymával lesz az igazi

Sosem árt, ha van otthon egy adag előre elkészített, sült fokhagyma. Sokáig eláll, és remek saláták tetején, sós muffinok hozzávalójaként, de akár egy-egy tésztás fogásnak is finom ízesítője lesz.

2021. július26., 12:52

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

február19., 12:56

Tészta krémes gombaszósszal – egy kevés pirított fenyőmaggal a tetején tálald

A ropogós fenyőmag egyszerűen fantasztikus a krémes tészta tetején, és talán mondanunk sem kell, hogy a házi, gyúrt változattal lesz igazán tökéletes a végeredmény.

2021. szeptember8., 12:52

Tejfölös erdeigomba-ragu – tárkonnyal és citrommal lesz a legfinomabb

Egy adag vegetáriánus finomság, ami nyáron a legfinomabb, mert ebben az időszakban egyébként sem vágyunk nehéz ételekre. Ha te is így vagy vele, dobd össze ezt a gyors ragut, és tálald snidlinges-bazsalikomos rizzsel.

2021. augusztus5., 10:24

Mustra