Vegán és gluténmentes gombás rizottó: gyors, könnyű és garantáltan ízletes

És még sajtra sem lesz szükséged a szuper krémes állag eléréséhez. A recept vegetáriánus, sőt, vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes.

Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.
Ha szeretnéd, más zöldségekkel is megbolondíthatod a vegán, gluténmentes, szójamentes és tejmentes rizottót.Diana Miller

Hozzávalók 2 adaghoz:

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 kisebb vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 100 gramm szeletelt gomba
  • 100 gramm rizottó rizs
  • 500 ml gluténmentes zöldségalaplé
  • friss petrezselyem (a tálaláshoz)
  • só és bors ízlés szerint
Recept idők

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd dobjuk rá a hagymákat, és közepes lángon főzzük puhára. Adjuk hozzá a gombát, és pároljuk pár percig. Az egészet keverjük hozzá a rizshez egy lábosban, és öntsük fel a zöldségalaplével (adhatunk hozzá egy pici fehérbort vagy 1-2 teáskanál fehérborecetet is). Forraljuk fel, majd alacsony hőmérsékleten pároljuk kb. 30 percig (a rizs puhulásáig). Ha szükséges, bármikor utána önthetünk egy kevés forró vizet. Sózzuk, borsozzuk, és tálalás előtt apróra vágott friss petrezselyemmel tálaljuk.

A dietetikus tippje: „Ha vegán vagy, akkor ügyelj rá, hogy legalább napi 1 étkezésed teljes értékű, azaz komplett legyen! A legegyszerűbben úgy teheted teljes értékű fehérjeforrássá a menüt, ha az egyidejűleg tartalmaz gabonát, hüvelyest és olajos magvat. Ha a gombás rizottót tennéd fehérjedúsabbá, akkor keverj hozzá ízlés szerint lenmagot, napraforógmagot, tökmagot vagy aprított diót, mellé pedig tálalj babfasírtot!”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen
Fenséges fahéjas csiga muffinformában glutén- és cukormentesen

Brutálfinom fahéjas csiga muffinformában, gluténmentes, élesztőmentes, cukormentes verzióban.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Krémes, fűszeres gombapástétom – fekete olívát is karikázz a kenyérszeletekre

Valamiért ez a remek gombás fogás nagyon finom néhány karika fekete olívával és pár apró kockára vágott, aszalt paradicsommal. A kesernyés és édeskés ízek klasszul kiegészítik az erdei gombák aromáját.

szeptember7., 12:52

Gombás röszti buggyantott tojással – hétvégi reggelinek tökéletes

Reggelire és gyors vacsoraként is remek ez a fogás, amit mi leginkább egy nagy adag reszelt parmezánnal és friss snidlinggel a tetején szeretünk a legjobban.

július31., 10:24

Tökös-zsályás rizottó csirkemájjal – egy igazi különlegesség, ami nem kerül vagyonokba

Egyedül arra kell figyelned, hogy a rizottót folyamatosan kevergesd, mert úgy lesz igazán krémes.

augusztus25., 12:52

Kéksajttal töltött portobello gombák – köretként és főételként is szeretni fogod

Ha nem minden fogáshoz ennél húst, készítsd el egyszer ezt a klassz töltött gombát, amihez egy egyszerű vajjal, fehérborral készült rizottó lesz a tökéletes köret.

július15., 10:44

Halloumival töltött portobello gombafejek

Hatalmas méretű portobello gombafejek tökéletesek ehhez a fogáshoz, amit húsevőknek köretként, vegetáriánusoknak főételként is tálalhatsz.

szeptember6., 10:24

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

június13., 10:20

Mustra