Így érd el, hogy odafigyeljen rád a kamasz

Nincs tökéletes recept arra, hogy hogyan kommunikáljunk hatékonyan egy kamasszal, de az már ígéretes kiindulópont, ha tisztában vagyunk a gyerek aktuális elmeállapotával.

A gondolatolvasás képessége – szerencsére – még mindig csak az (anti)utópiákban létezik, de azért néha tényleg jó lenne belelátni a kamasz fejébe. Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta szerint egy-egy bosszantó helyzetben érdemes emlékeztetni magunkat arra, hogy mi is voltunk fiatalok, nekünk is voltak világfájdalmaink, amiket nem feltétlenül a szüleinkkel akartunk megosztani. De van itt még valami, ami segíthet megérteni, miért nem hallgat rád, vagy miért olyan szűkszavú a gyerek, vagy hogy miért beszéltek el sokszor egymás mellett – azon túl, hogy éppen olyanja van.

A dialektikus viselkedésterápia alapvetően három elmeállapotot különböztet meg, amelyek meghatározzák a viselkedésünket. Ezek közül az érzelemvezérelt gondolkodás és a racionális gondolkodás a spektrum két végén található, a harmadik, úgynevezett bölcs elme pedig e két tudatállapotnak a szintéziseként fogható fel – írja Alisa Crossfield pszichológus a Psychology Today oldalán megjelent cikkében

#Érzelemvezérelt gondolkodás

Legyen szó egy új szerelem okozta örömmámorról, egy igazságtalan osztályzat szülte mérhetetlen dühről vagy egy családtag elvesztése miatt érzett mély fájdalomról, az érzelemvezérelt elmeállapotban – ahogy a neve is tükrözi – a hangulatunk, az érzelmeink kontrollálják döntéseinket és tetteinket, míg a logika és a racionalitás ilyenkor háttérbe szorul. Az érzelmi elme működésének köszönhetőek olyan bátor, önzetlen szeretetről árulkodó cselekedetek, mint mások életének megmentése a saját épségünk kockáztatásával, ugyanakkor az intenzív érzelmek olyan impulzív, meggondolatlan tettekhez is vezethetnek, amelyek legfeljebb rövid távon jelentenek megkönnyebbülést, hosszú távon pedig már kevésbé pozitív következményeik vannak.

Többre mész, ha higgadt maradsz
Többre mész, ha higgadt maradszizusek / Getty Images Hungary

„Fontos megjegyezni, hogy a kimondottan emocionális természetű emberek sem állandóan ebben az elmeállapotban vannak. Azt, hogy mikor igen, az alapján állapíthatjuk meg, hogy az intenzív érzelmek felülírják-e a racionális gondolkodást vagy sem” – magyarázza a pszichológus. 

#Racionális gondolkodás

A fentivel ellentétben racionális tudatállapotban a tények és a logika irányít, ami leginkább olyankor válik előnyünkre, amikor utasításokat követünk, tervezünk, amikor problémát próbálunk megoldani, vagy amikor igyekszünk logikusan értékelni egy-egy helyzetet – és sokkal kevésbé olyankor, amikor például megkérik a kezünket. Nem sok értelme van tehát azt mondani a kamasznak, hogy gondolkodjon már egy kicsit józanabbul, amikor éppen érzelmileg túlfűtött állapotban van.

#Bölcs elme

Nem nehéz kitalálni, hogy amennyiben a hatékony kommunikáció a cél, a bölcs elme állapotra, vagyis az értelem és érzelem dialektikus egyensúlyának elérésére érdemes törekedni. Ebben a tudatállapotban képesek vagyunk egyszerre racionálisan gondolkodni, elemezni, valamint a számunkra értékes szempontokat figyelembe venni (és megértetni azokat a másikkal), illetve a megérzéseinkre hallgatni. Bár a legtöbb embernél nem a bölcs elme az alapértelmezett tudatállapot, mindenki képes elérni – jegyzi meg a szakember. Az a szülő tehát, aki ismeri, érti és képes felismerni ezt a három elmeállapotot, sokkal könnyebben átláthatja, mi zajlik éppen a gyereke fejében.

Többre mész, ha higgadt maradsz

Valószínűleg te is egyetértesz azzal, hogy a kamaszkor az egyik legnehezebb fejlődési krízis az ember életében: az addig kiszámítható és biztonságos rend felborul, a frissen pallérozott logika, a jól fejlett igazságérzet és a serdülő hirtelen fellángoló érzelmi világa egymásnak feszül, és soha nem látott kihívásokat okoz neki és a környezetének egyaránt. 

Az amerikai Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Akadémia kutatásai is alátámasztják, hogy a kamaszok döntéseit és cselekedeteit sokkal inkább az érzelmi és reaktív amigdala irányítja, mintsem a logikus gondolkodásért felelős frontális kéreg. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a serdülők nonstop érzelemvezérelt tudatállapotban vannak, és nem képesek a bölcs gondolkodásra.

Ugyanakkor az is igaz, hogy tetteiket sokszor aktuális lelkiállapotuk irányítja, amit a szülők gyakran a racionális gondolkodás alkalmazásával igyekeznek kompenzálni. Ám ez a módszer nemhogy nem segít, de csak azt éri el vele a szülő, hogy a gyerek azt érezze, nem értik meg, nem figyelnek rá – ez pedig még több frusztrációhoz és a helyzet elmérgesedéséhez vezet. Ha pedig mindkét felet az érzelmeik vezérlik, elképzelhető, mennyire eldurvulhatnak az indulatok.

A megoldás?

Nincs biztos recept a kamaszokkal való hatékony kommunikációra, de az már ígéretes kiindulópont, ha felismerjük a gyerek aktuális elmeállapotát. Ha tudod, hogy éppen érzelmi elmeállapotban van, kérdezgesd türelmesen, higgadtan a gyereket a hogylétéről, engedd, hogy kifejezhesse, ami benne zajlik, és biztosítsd afelől, hogy mindig számíthat rád. Ha úgy látod, időre van szüksége, hagyd, hogy megnyugodjon, és egyezzetek meg, hogy később folytatjátok a beszélgetést. Ha pedig úgy érzed, egyre jobban elszabadulnak az indulataid, tarts egy kis szünetet, kösd le magad valamilyen megnyugtató tevékenységgel, vizsgáld meg a rád törő érzéseket és a gyerekkel kapcsolatos gondolataidat, majd térjetek vissza a kérdésre egy alkalmasabb pillanatban. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra