Te gyerekkel bulizol szilveszterkor?

Nemsokára vége az évnek. Az óév kötelezően hangos, pezsgős és petárdás búcsúztatásától sokan kimenekülnének a világból, de azok sincsenek kevesen, akik évről évre örömmel emlékeznek meg a maguk mögött hagyott esztendőről. Felnőttként, sőt szülőként is.

Igazuk van. Sehol sincs megírva, hogy csak azért, mert az ember szülő lett, egy évben egyszer sem szórakozhat jól. A nagyobb gyereket nevelők egy része megoldja, hogy ezt az estét felnőttként bulizhassa végig, de olyanok is vannak, akik ebben az élménnyel is osztoznának a gyerekeikkel. Heti kérdésünk így szól: Te gyerekkel bulizol szilveszterkor?

Kié a szilveszter?

Ha a szilveszteri buli „alapértelmezéséből” indulunk ki (pezsgő, lerészegedés, hajnalig tartó mulatozás), alapvetően felnőttes programnak tűnik. Ha viszont arra gondolunk, gyerekként is milyen izgalmas átélni az egyik évből a másikba való átsétálást, érthető, hogy a kisebbek is szívesen csatlakoznának a bulihoz. Van-e vajon olyan megoldás, ami gyereknek és felnőttnek egyaránt elfogadható? Ez nemcsak az igényeinktől, kompromisszumképességünktől és lehetőségeinktől, de a gyerekek életkorától és a vendégsereg méretétől is függ. 

A legkisebbek

Ha kisbaba van a családban, a kevés alvás és a sokasodó teendők mellett elképzelhető, hogy egyáltalán nincs is kedve szórakozni az embernek. A napok ilyenkor egyébként is összefolynak, és ebben a családtípusban nem kell semmilyen apropó ahhoz, hogy mindössze néhány órát aludjon az ember.

Te is kérdeznél?

Van olyan téma, ami erősen foglalkoztat, és amivel kapcsolatban már régen el szeretnéd mondani a véleményed?

Írd meg nekünk, és legyen a te kérdésed a hét kérdése! Ötletedet a balazs.barbara@divany.hu címre várjuk, és ha bennünket is megmozgat, a hét kérdése rovatunkban a többi olvasónak is bemutatjuk.

De az is elképzelhető, hogy a friss szülők éppen a kisbabás időszak rutinját tennék le egy kicsit, és igenis vágynak némi társaságra. Ha a baba fektetését meg lehet oldani, alapvetően nincs akadálya egy visszafogott házibulinak. Már ha a szülőpár a kicsi melletti teendők mellé még a vendégvárás kötelezettségeit is el tudja vállalni. Ha házibulit tartunk, eleve érdemes a batyus megoldásból kiindulni, hogy ne kelljen a főzéssel pepecselni, és jó észben tartani azt is, hogy ha már vendégeket hívunk, kiengedjük a kezünkből annak irányítását, mikor is legyen vége a napnak. Ha csak szolidan is bulizunk, akkor is elképzelhető, hogy éjfél után inkább már teherré válik a társaság.

Kicsik

Az egy-két évesek és a kisovisok számára még mindig nem teljesen egyértelmű, miről is szól a buli, egy hároméves gyerek még aligha fogja azt érezni, hogy kimarad a buliból, ha hamar lefektetik. Ekkora gyereket, ha bulizni mennétek, már nyugodtan tudtok (a vélhetően szintén visszafogottabban ünneplő) nagyira bízni, ha felnőtt-társaságban múlatnátok az időt. Ha a gyerekkel is szeretnétek osztozni az újévi várakozásban, inkább a délutánba érdemes kicsit becsempészni a hangulatot, játékos formában készülődni az újévbe való átlépésbe.

Lehet, hogy ő is bulizna majd
Lehet, hogy ő is bulizna majdJudith Haeusler / Getty Images Hungary

Ha otthon maradnátok, esetleg vendégeket hívnátok, kicsivel nehezebb dolgotok lehet, mint egy kisbabával, a vendégjárás nagyon megzavarhatja a napi rutint, és könnyen lehet, hogy nagyon nehezen fog menni az esti fektetés. Ha egy két-három-négy éves gyerek túlpörög, ha nagyon fáradt, nehezen kezelhetővé válik, és legjobb szándékod ellenére is inkább szenvedés, mint jó móka lesz a közös ünneplés.

Nagyovisok, kisiskolások

Ők már értik és várják is az óév búcsúztatását, rendszerint a terveik között szerepel, hogy végre megvárják az éjfélt. Velük már nemcsak a délutánt lehet hangulatos várakozással tölteni, de az este egy részét is élvezni fogják, amíg ki nem dőlnek.

Ha házibuliznál, érdemes a gyerekeknek is vendéget hívni, ha 2-3 barát is ott lehet a buliban, könnyebben lehet majd szórakoztatni is a csapatot. Ha így teszel, fontos, hogy legyen elegendő hely arra, hogy a gyerekek, ha nagyon elfáradtak, kényelmesen lefeküdhessenek, hogy ne a kanapén, a földön, a fa alatt aludjanak el. Nagyobbacska gyerekkel érdekes lehet valamilyen szervezett programon is részt venni (kimenni például az Ügetőre), vagy akár csak egy belvárosi sétát tenni. Ha nincs túl nagy hideg, és minden idegszállal figyelni tudjátok a srácokat, ők is és ti is élvezni fogjátok a vidáman ünneplők társaságát. Opció lehet az is, hogy együtt beültök valahova, hiszen ma már nem kell dohányfüstben pácolódni, és nagyon sok olyan családbarát hely van, ahol másokhoz csatlakozva, társasozva, szinte felnőttek módjára bulizhatnak a gyerekek, miközben a felnőttek sem unatkoznak.

Kamaszok

Ebben az életkorban már komoly dilemma lehet, mi legyen a gyerekkel. Egy 15-16 éves már nem biztos, hogy családilag szeretne szilveszterezni, és a felnőtteknek sem biztos, hogy jó társaság az unatkozó kamasz. Ezt például lehet, hogy unná.

Az, hogy mikor engeded el egyedül bulizni, a te döntésed, ameddig viszont ezt nem szívesen tennéd, érdemes valami kompromisszumos megoldást találni. Az otthoni házibuli néhány kortárssal most is működhet, de jó alkalom lehet egy buli arra is, hogy a hasonló korú rokonokkal, unokatestvérekkel találkozzanak. Nálunk az egyik legjobban sikerült buli épp egy ilyen nagycsaládi, kicsit és kamaszt is „tartalmazó” buli volt, egy erre az alkalomra kibérelt vendégházban. 

Akármilyen körülmények között bulizol is kisebb vagy nagyobb gyerekeddel: ha együtt vagytok, szolgálatban vagy. Felelősséggel tartozol, és azzal is, hogy ne lásson vállalhatatlan állapotban, és tudd, mi a különbség a szalonspicc és a teljes elázás között.

És persze választhatod azt is, hogy egy évben egyszer nem a gyereked jóllétét helyezed előtérbe, hanem némi segítség bevonásával azt próbálod épp kitalálni, hogy mit is vegyél fel a szigorúan csak felnőttbulidba!

És te? Gyerekkel bulizol szilveszterkor?

A szavazás a jobb felső sarokban lévő Facebook-ikonra kattintva nyílik:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek