Ezt teheted gyermeked fejlődéséért az első 1000 napban

Mik a legjobb játékok, mit tegyünk, ha fájdalmas a szoptatás, milyen hatással van a kicsik agyára a bababeszéd – ilyen és ehhez hasonló kérdésekre is válaszokat kínál az UNICEF Magyarország által indított, kisgyerekes szülőknek szóló online mesterkurzus.

A születést követő 1000 nap olyan időszak a baba életében, amikor az egészség, a növekedés és az idegrendszeri fejlődés alapjai megteremtődnek. A mesterkurzus szakértők bevonásával ad gyermekgondozási tanácsokat ahhoz, hogy mit tehet a szülő, ha biztosítani szeretné, hogy babája a lehető legjobban kibontakoztassa képességeit. Lássunk belőle néhány ötletet.

Mindig akad valami otthon, amivel lehet játszani. Lepedő? Üres doboz? Tiszta műanyag tányér vagy edény? Rejtőzz el a lepedő mögé, majd fedd fel magad valamilyen mókás hang kíséretében. Rejts el egy kis műanyag poharat a lepedő alá, és engedd a gyereknek, hogy addig húzogassa, amíg elő nem kerül a pohár. Adj a kezébe valamit, ami nem veszélyes és amivel kedvére dörömbölhet, mondjuk, egy műanyag kanalat.

A közös játék, az önfeledt pillanatok szorosabbra fűzik a kapcsolatot gyerek és szülei között. Bátorítsd a gyereket, hogy használja a képzelőerejét, és figyelje meg a világot maga körül, vegye észre az apró részleteket is. Ezzel új összefüggéseket, szavakat, szókapcsolatokat ismer meg, és érzelmileg is fejlődik.

Sokan szoktak altatót énekelni, ha este vagy napközben lefektetik a kisbabájukat. Énekeljünk ilyenkor arról, hogy aznap miket csináltunk együtt, találjunk ki dalokat, amikben használjuk a gyerek nevét, illetve olyan szavakból áll, amiket már ismer, említs például olyan tárgyakat benne, amiket szeret. Az ismerős dolgokat, a rutint mindig nagyon szeretik a gyerekek: segít nekik megnyugodni, ami elalvás előtt azért különösen jó, mert alaposan ki tudják pihenni magukat. A ritmus, a dallam által a gyerek sokkal könnyebben és gyorsabban memorizálja az új szavakat akkor is, ha kiejteni esetleg még nem tudja őket.

Gügyögés

Ha kisbabád gügyög, beszélgess vele, még akkor is, ha nem mond értelmes szavakat. A bababeszéd is segít, hiszen a beszéd bármely fajtája támogatja gyerek szókincsének gazdagodását. Minél többet kommunikálsz vele, annál gyorsabban tanul meg beszélni. A figyelem az egészen pici gyerekek önbizalmát is növeli.

Étkezéskor hagyd, hogy a kisgyerek minden érzékszervét használja.

  • Ízlelés: Kérdezd meg tőle, milyen ízű az, amit eszik. Édes, sós, keserű vagy savanyú? Ismertesd meg vele ezeket az érzéseket.
  • Szaglás: Kérdezd meg tőle, milyen illata van az ételnek, emlékezteti-e valamire.
  • Látás: Kérdezd meg tőle, hogyan néz ki az étel, milyen színei, milyen formája van.
  • Tapintás: Kérdezd meg, milyen az állaga, milyen érzés megtapintani.
  • Hallás: Mondd el neki akár többször is az étel és a hozzávalók nevét, hogy rögzüljön a memóriájában.

Minél többet fedez fel a világból már az első ezer napon, minél többször használja tudatosan az érzékszerveit, annál gyorsabban fog tanulni a későbbiekben. Ez egyben arra is jó lehetőség, hogy megalapozd az egészséges táplálkozás iránti fogékonyságát.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek