A játszótér jó hely, használd ki te is!

A játszótér nemcsak a gyerek energiáinak levezetésére, hanem közös minőségi időtöltésre is kiváló – erre hívja fel a figyelmet a Hintalovon Alapítvány legújabb kampánya.

A zsúfolt játszótér nagyon nem az én világom, de szerencsére a férjem ügyességének köszönhetően a kertünk felér egy játszótérrel, így nincs is rá szükség, hogy napi szinten oda járjunk, főleg hogy a helyi játszók mind nagyon messze vannak tőlünk. Egy belvárosi vagy lakótelepen lakó anya ugyanakkor nem nagyon válogathat, valószínűleg naponta 1-2 órát is eltölt a játszótéren még az ovi után. Ebbe pedig könnyű belefásulni, ha az ember amúgy napi 8 órát dolgozik, és otthon még várja a főzés, mosás, takarítás.

Ebből próbálja meg kizökkenteni a szülőket a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány legújabb kampánya. Az alapítvány Játszótéri 1x1 néven tett közzé egy plakátot, amely 5 pontban foglalja össze, hogy mire érdemes figyelni, amikor játszótérre megyünk. A plakáttal elsőként a budapesti I. és XII. kerületi játszótereken lehet majd találkozni, de a kampányhoz bárki csatlakozhat, így az alapítvány munkatársai abban bíznak, hogy hamarosan minél több játszótéren látható lesz.

Játszótéri 1x1 felnőtteknek

„A plakát elsődleges szerepe, hogy beszélgetést indítson el a szülők között” – mondja dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány alapítója. „Itthon zéró tolerancia van a bántalmazással szemben, de ennek a gyakorlatban való hiányáról a játszótereken szembesülünk a leggyakrabban, mondjuk, amikor a szülő a gyerek fenekére csap vagy leüvölti a fejét, de az érzelmi elhanyagolás is gyakran megjelenik” – teszi hozzá.

A Hintalovon Alapítvány tanácsai a játszóterezéshez (kattintásra nagy lesz!)
A Hintalovon Alapítvány tanácsai a játszóterezéshez (kattintásra nagy lesz!)Hintalovon Alapítvány / Hintalovon Alapítvány

„Az nem célunk, hogy a szülők azonnal bíráskodni kezdjenek, hanem megpróbáltunk mindent pozitív oldalról megfogalmazni, hogy megerősítsük őket abban, ezek fontos dolgok.

Minden gyerek felneveléséhez egy egész falu kell, a bántalmazáshoz pedig egy egész falu félrenézése.

A játszótér jó hely arra, hogy odafigyeljünk egymásra, illetve segítsünk azoknak a szülőknek, akik frusztráltak, ezért kiabálnak a gyerekkel” – mondja a gyermekjogi szakértő.

Nem mindegy, hogy csak vele vagyok, vagy tényleg figyelek is rá

„A gyereknevelés és az elég jó szülőség egy bizonyos életkor után logisztikába megy át, de muszáj, hogy ezek mellett legyenek olyan idősávok, amelyek a minőségi időről szólnak. 2-5 éves kor között a játszótér optimális esetben ennek nagyon jó terepe tud lenni” – folytatja Gyurkó Szilvia. Fontos ugyanakkor, hogy az idő csak akkor lesz minőségi, ha azt jelenti, hogy közben a gyerekre figyelek, nem pedig a munkahelyi dolgokon töröm a fejem vagy épp telefonálgatok.

Persze ezt nem lehet mindig megtenni, de már az sokat számít, ha tudatosítjuk, hogy a közös főzés, pakolás, kajálás, játszóterezés mind-mind lehetőség arra, hogy minőségi tartalma legyen, ráadásul mindez egy fillérbe nem kerül.

Ne csak nézzük, hanem vegyünk részt mi is a játékban!
Ne csak nézzük, hanem vegyünk részt mi is a játékban!wundervisuals / Getty Images Hungary

„A gyerekem annak a minőségét éli meg, hogy én hogyan figyelek rá. Ma már tudjuk, hogy aki nem kap elég figyelmet, annak különböző deficitjei lesznek. Ez pedig társadalmi státusztól független, vagyis a gazdag gyerek is lehet érzelmileg elhanyagolt, ugyanúgy, mint az, akinek a szülei 3 műszakban dolgoznak” – hangsúlyozza Gyurkó Szilvia.

A plakát célja egyáltalán nem az, hogy frusztrálja a szülőket, hiszen gyakran így is épp elég dolog miatt van bűntudatuk. „Van, hogy tényleg pont azért visszük a gyereket a játszótérre, hogy kicsit lekapcsoljuk magunkról, mert szükségünk van arra, hogy kapjunk egy kis levegőt, és ez teljesen rendben van, mert ettől jobb szülő leszek. Van, amikor a gyerekről szól, és arról, hogy leviszem közösségbe, és van, amikor kettőnkről szól, hogy hogyan tudunk együtt a homokozóban süteményt csinálni. Mindegyik rendben van, a lényeg, hogy mindegyikből jusson” – emeli ki Gyurkó Szilvia.

A mozgás nemcsak egészséges, de fejleszt is

Egy gyereknek naponta többórányi szabad mozgásra van szüksége, aminek egy része teljesül az óvodában, de bőven van még energiájuk a játékra ovi után, amire szükség is van, ha este nyugodtan alvó gyereket szeretnénk. A játszótéri mászókázás, hintázás, ugrálás pedig kiválóan fejleszti a reflexeket, az egyensúlyérzéket, és általában erősíti a gyerekeket, jót tesz a fizikai kondíciójuknak. A játszótér a barátkozásra is jó hely, különösen ha kisebb, közösségbe még nem járó gyerekről van szó.

Ma már ráadásul rengetegféle tematikus játszótér is van országszerte, amik nemcsak egy hintából, csúszdából, mászókából és homokozóból állnak. Ezek kiváló lehetőséget biztosítanak arra, hogy kapcsolódjunk a gyerekkel és minőségi időt töltsünk el vele, kizökkentve ezzel magunkat is a mindennapos pörgésből. Némítsuk hát le a telefonunkat, ha bemegyünk a játszótérre, és inkább figyeljünk a gyerekre!

Oszd meg másokkal is!
Mustra