18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hány évesen érdemes kezdeni a szexet?

Rengeteget beszélünk, olvasunk a szexről, és a felnőttek szexualitása mellett egyre gyakrabban téma az is, milyen hatások érik kamaszainkat. Hogyan hat szexuális viselkedésükre a kortársak példája és a pornó? Eleget tudnak a szexről ahhoz, hogy belekezdjenek? Bajba kerülnek, ha túl korán ismerkednek meg az intimitással?

Nincs mindent eldöntő válasz, mint ahogy nincs az első szexuális élmények átéléséhez ideális időpont sem. Ha meg egészen őszinték akarunk lenni: gyakorlati eszközeink sincsenek, hogy érdemben hassunk arra, mikor lesz szexuálisan aktív a gyerekünk, ráadásul a mindenáron való tiltás inkább visszaüt, mintsem hatna.

Úgy néz ki, a legtöbb, amit tehetünk, hogy tisztába jövünk a korai szexben rejlő valódi kockázatokkal, és gyerekeinkkel is beszélgetünk erről. A Psychology Today hasábjain Romeo Vitelli szakpszichológus foglalja össze a tudnivalókat. 

Mi számít korainak?

Ahhoz, hogy jól lássunk a kérdésben, először is azt kellene meghatároznunk, mit tartunk túl korainak, „normálisnak” és későinek, ha az első szexuális élmény átéléséről van szó.

Egy 2012-es amerikai tanulmány szerint (amiben a szexuális élet megkezdésének átlagos időpontját kutatták) korainak nevezhetjük az első szexuális kapcsolatot, ha az 14 éves kor előtt következett be, „időben” történt, ha valahol 15 és 19 éves kor között esett meg, és „késői” volt, ha 19 éves kor után tapasztalják csak meg. Magyarországon 2010-ből van ide vágó adatunk, mely szerint az első szex átlagos életkora fiúknál 13,56 év, lányoknál 13,97 év, vagyis annak, hogy mikor kezdik meg szexuális életüket a fiatalok, jócskán van társadalmi meghatározottsága is. 

Mi látszik rögtön?

Függetlenül attól, hogy 15, 14 vagy 13 alatt korai, rengeteg vizsgálat szólt már arról, hogy a túl hamar megkezdett szexuális élet nagyobb kockázatvállalással és alkalmanként felelőtlen döntésekkel is együtt jár. Minél fiatalabb életkorban történik meg az első szexuális együttlét, annál valószínűbb, hogy a srácok megfeledkeznek például a nem kívánt terhesség vagy a szexuális úton terjedő betegségek elleni védekezésről.

És védekezni ki fog?
És védekezni ki fog?Shutterstock

Fiúkat és lányokat is érintenek a korán kezdett szexből eredő negatívumok, de az is látszik, hogy nem ugyanúgy és nem ugyanannyira. Míg a korán kezdő fiúkat nagyobb eséllyel jellemzi agresszivitás és antiszociális viselkedés, mint a később kezdőket, a lányok esetében a hamarabb érőt inkább depresszió és alacsonyabb önértékelés sújtja, és őket jellemzi jobban a szégyen és a bűntudat is.

A fentihez hasonló vizsgálatok, bár nagyon sokat elmondanak nekünk a tinik szexualitásával kapcsolatban, mégis megválaszolatlanul hagynak egy sor kérdést. Hosszú távon hogyan hat a túl korai szexuális élet? Felnőttkorban is sújtják a korán kezdőket a negatívumok? A droghasználat, agresszió, alacsony önértékelés oka, következménye a korai szexualitásnak, esetleg mindkettő csak tünete valamilyen mélyebben húzódó problémának? Lehetnek előnyei is annak, ha valaki korán kezdi?

Hosszú távú követés

Egy, a Developmental Psychologyban publikált kutatás azt a célt tűzte ki, hogy a fentiekben is ismertetett jelenségeket hosszabb távon vizsgálja, amivel közelebb kerülhetünk a korai szex hosszabb távú hatásainak ismeretéhez.

Rachel Lynn Golden és csapata 200 tizedikes (16-17 éves) diákot vont be abba a vizsgálatba, melynek keretén belül összesen hét hullámban (az egyes etapok között 1-1,5 év szünettel) kérdezték a kamaszokat szexuális szokásaikkal és tapasztalatukkal kapcsolatban. A vizsgálatban ugyanannyi lány, mint fiú vett részt, és a minta válogatásánál nagy figyelmet fordítottak arra, hogy az demográfiailag is a lehető legjobban tükrözze az amerikai társadalmat.

A résztvevőknek kérdőíveket kellett kitölteniük a droghasználattal, egészségi állapotukkal, önértékelésükkel, randizási tapasztalataikkal és szexuális életükkel való elégedettségükkel kapcsolatban. Azoknak a résztvevőknek, akik már az első hullámban is aktívak voltak szexuálisan, ezzel az élménnyel kapcsolatos kérdéseket is feltettek. Az önbevallást minden tini esetében egy, a kamasz által megjelölt közeli barát és az édesanyák beszámolóival is „ellenőrizték”.

Kapcsolat
KapcsolatShutterstock

A kutatások részben megerősítették mindazt, amit a régebbi pillanatfelvételek: a korán kezdett szexuális élet sok esetben együtt járt olyan negatív jelenségekkel, mint a depresszió, visszahúzódás, agresszió, szerhasználat és rossz önértékelés. Ugyanakkor bizonyos pozitív élmények is kapcsolódtak hozzá, igaz, csak a fiúk számára. Azok a srácok ugyanis, akik hamarabb kezdték a szexuális életüket, nagyobb randizási sikerről számoltak be, és jobbnak ítélték meg szexuális életüket is.

A kutatás legnagyobb hatású megállapítása az volt, hogy bár a fenti negatívumok egyértelműen megmutatkoztak a szexuális életüket fiatalon kezdők körében, fiatal felnőttkorra már nem maradt meg egyértelmű kapocs a szexuális élet kezdetének időpontja, és a tinikorban azt kísérő negatív jelenségek között. A huszonéveseknél mér nem volt szoros kapcsolat az önértékelés, a szerhasználat, az agresszió, illetve a korai szexualitás között. 

Vagyis

  • Nem feltétlenül biztos, hogy a korai szexualitás egyenes út a szerhasználathoz, vagy a felelőtlenebb szexuális viselkedéshez. Bár ezek a jelenségek sok esetben együtt járnak, a köztük lévő oksági viszony még nem egyértelmű.
  • Bárhogyan is járulnak a korai szexhez a negatív következmények, vagy egyes személyiségjegyekhez, szerhasználathoz a túl korai szexuális élmények, fiatal felnőttkorra elmosódik ez a kapcsolat.
  • A túl fiatalon elkezdett szexuális élet a lányokra negatívabb hatást gyakorol, mint a fiúkra, őket jobban sújtja az ehhez kapcsolódó bűntudat, szégyen és alacsony önértékelés.
  • Azok a fiatalok, akik várnak az első szexuális élménnyel, és egy olyan életszakaszban kezdenek bele, amikorra már érettebb a személyiségük, és jobban tisztában vannak a szexuális kapcsolatban rejlő kockázatokkal, nagyobb eséllyel kerülik el a nem kívánt terhességet és a szexuális úton terjedő betegségeket.

Ha a szexedukáció szinkronban tud lenni a vizsgálat tanulságaival, sokat tudunk segíteni a gyerekeinknek abban, hogy jól döntsenek, ha a szexről van szó. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra