Téli moziajánló a karácsonyfa mellé

A téli hidegben és a korai sötétség mellett egy-egy álmos délutánon jólesik egy kicsit lehuppanni a tévé elé, és családilag megnézni egy mesefilmet. Összegyűjtöttünk néhányat, ami jó szórakozás lehet az egész család számára.

Egy nyüzsgő rokonsággal, vagy épp a hideg levegőn, szánkózással eltöltött délelőtt után rendszerint másra se vágyom, csak hogy a délután passzív semmittevéssel teljen. Gyerek mellett persze ez nem mindig ilyen egyszerű, de a téli szünetben a tévékben egymást érik majd a különböző gyerekfilmek, így könnyen találhatunk olyat, ami mindenkit leköt.

Táncoló talpak - Film+, dec. 25. 12:00

Ugyan nem karácsonyi mese, de bőséggel tartalmaz havat, és mellette még a sarkvidéki állatok életéről és a környezetvédelemről is tanulhatunk egy kicsit, ha a Táncoló talpakat választjuk. Nagyon szép, látványos film, mely kicsit ötvözi a valóságot a mesével. A történet egy császárpingvin-kolóniát mutat be, melyben az öregek kiközösítik a különc fiatal pingvint, Topit, mert őt teszik felelőssé a halhiányért. Főhősünk ezért elindul kideríteni, hogy hova tűntek a halak, és végül az ő különleges képességének köszönhetően menekül meg az egész kolónia.

A film zenéi nagyon jók, bár az átdolgozott dalok inkább a felnőtt közönség számára lehetnek ismerősek. Szomorú, hogy az eredeti szinkronhangok közül ketten azóta tragikus körülmények között elhunytak: Robin Williams, aki Ramónt szinkronizálta, és Brittany Murphy, aki pedig Glóriának kölcsönözte a hangját.

2011-ben egy második rész is készült, ezt december 26-án, 11.45-től adja a Film+.

Polar Expressz - DUNA TV, dec. 24. 21:05

Igazi karácsonyi animációs film, mely azonban már kicsit nagyobbaknak ajánlott, ugyanis a magyar gyerekeknek némi zavart okozhat, hogy akkor most a Télapó vagy a Jézuska, vagy valaki más hozza az ajándékot. A történet főhőse egy kisfiú, aki már egyre kevésbé hisz a Télapóban, ám karácsony előtti éjjel megáll a házuk előtt titokzatos vonat, ami az Északi-sarkra tart. A vonaton gyerekek százai ülnek, hogy találkozhassanak a Télapóval. Az utazás során főhősünk számos kalandba kerül, míg végül ráébred, hogy mi is a karácsony igazi lényege.

A film különlegessége, hogy 5 figurát is Tom Hanks alakít, ő a kalauz, a hajléktalan, a Mikulás, az apa és a mesélő, de még a kisfiú mozgását is ő kölcsönözte. (Persze ezek a magyar szinkron mellett nem érvényesülnek.)

Jégvarázs - RTL Klub, dec. 25. 18:45

Lányos szülők számára szerintem kikerülhetetlen. Hatalmas népszerűségnek örvend, és a 2013-as megjelenése óta kislányok ezrei (milliói?) szeretnének Elzák vagy Annák lenni farsangkor/halloweenkor vagy bármilyen beöltözős mulatságon. A történet főhősei Elza és Anna, a királyi testvérpár, akik szüleik halála miatt korán árván maradnak. Elza különleges képességek birtokában van, ám ezt még a húga elől is titkolja, és csak akkor derül rá fény, amikor elég idős lesz ahhoz, hogy megkoronázzák. Elza megszökik, Anna azonban a keresésére indul, de közben a háttérben ármánykodás is folyik, hogy valaki más kerüljön a trónra. Végül persze a jók győznek, és mindenki boldogan él tovább.

A történet folytatását elvileg 2019 novemberében mutatják be (és azt rebesgetik, hogy Elza lehet az első nyíltan leszbikus mesehős). Addig is, aki türelmetlen, megnézheti a korábban elkészült két kisfilmet: Olaf karácsonyi kalandját és az Elza szülinapját ünneplő Jégvarázs: Party Lázat.

Micimackó kalandjai - Paramount Channel, dec. 28. 10:45

Egyáltalán nem karácsonyi, viszont örök klasszikus, kedves mesék. Korhatár nélküli, így akár egy ovis első komolyabb meseélménye is lehet. Több rövidebb történetből áll, melyekből megtudjuk, hogy Micimackó szereti a mézet, és ezért még a méhekhez is elmegy, aztán pedig beszorul Nyuszi odújába. Aztán egy szeles napon kidől Bagoly fája, majd felbukkan a rakoncátlan Tigris, akit végül a kis társaság befogad.

shutterstock 568043464
Shutterstock

A Micimackó-történetek ihletői a szerző, Alan Alexander Milne kisfiának, Christopher Robinnak vagyis Róbert Gidának a plüssállatai voltak. Az elmúlt években több élőszereplős film is készült Christopher Robin életéről, például a Viszlát, Christopher Robin (HBO2, dec. 25. 13:50) és a Barátom, Róbert Gida, mely ősszel ment a mozikban, és nemrég jelent meg DVD-n.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek