Programajánló a téli szünetre

Ha kipihentünk a karácsonyi rokonjárást, akkor jöhetnek a családi programok: korcsolyázás, cirkusz és csokoládémúzeum is várja a téli szünetben Budapestre látogatókat.

Ha esik a hó, akkor a téli szünetben a legjobb program a hócsata és a szánkózás. Az elmúlt években erre nem nagyon volt lehetőség, és az előrejelzést elnézve sajnos idén sem lesz. A vidéken élőknek ugyanakkor érdemes ilyenkor ellátogatni a fővárosba, mert bár az ünnepnek már vége, még minden karácsonyi fényben pompázik, és a BKK fényvillamosai is több vonalon közlekednek. A Vörösmarty téren és a Bazilikánál január elsejéig van nyitva az adventi vásár, és a város több pontján is működnek jégpályák. A Bálna mellett található például ingyenes, és fantasztikus a dunai panoráma, míg kicsit kijjebb, Csepelen a bécsihez hasonló jégfolyosó várja a csúszkálni vágyókat. 

Persze az is érthető, ha valaki a téli hidegben nem szabadtéri programra vágyik. A Fővárosi Nagycirkuszban december 31-ig van műsoron a Szikramanók, melyre még néhány szabad jegyet megcsíphetünk, ha gyorsak vagyunk. A Karácsonyi kaland a cirkuszban alcímű előadás egy olyan történetet mesél el, melyben a csintalan szikramanók eldugják az ajándékokat az emberek elől, hogy újra felfedezzék a karácsony igazi értékét. Az előadáson zsonglőrök, artisták és természetesen bohócok várják a nézőket, és minden korosztálynak bátran ajánlható.

A nagyobb adventi vásárok január elsejéig látogathatóak
A nagyobb adventi vásárok január elsejéig látogathatóakShutterstock

Cápaiskola

Ha már a cirkuszban járunk, akkor előtte vagy utána sort keríthetünk a Fővárosi Állatkert, pontosabban a Holnemvolt Vár nemrég megnyílt cápaneveldéjének meglátogatására is. A Cápasuli növendékei a világ több pontjáról érkeztek, és később az épülő Biodóm lakói lesznek. Bár elsőre talán hihetetlennek hangzik, de a cápákat és a rájákat ténylegesen tanítják: arra, hogy engedjék magukat megvizsgálni, és hogy ússzanak együtt a búvárokkal. Az órák közti szünetekben pedig labdákkal és más játékokkal teszik színesebbé a mindennapjaikat.

Színházi előadások

A szünetben számos, gyerekeknek (is) szóló színházi előadás lesz, melyekre korlátozott számban még elérhetőek jegyek. Az Erkel Színházban a Diótörőt adják elő, a Spirit Színházban Micimackó előadás lesz, míg a Budaörsi Latinovits Színházban Pán Péter, avagy a Sohasziget titka kerül színpadra.

Diótörő
DiótörőShutterstock

Töménytelen csoki és mézeskalács

Az ínyenceknek feltétlenül ajánlott ellátogatni a XVI. kerületi Csokoládé Múzeumba, ahol többféle program közül választhatunk. Érdemes úgy készülni, hogy mindegyik rengeteg kóstolóval jár, így talán utána egy darabig nem akarunk újra csokit enni. A csokiszökőkút és forrócsokizás mellett csokoládékészítés is szerepel a programban, itt tetszés szerint fűszerezhetjük az édességet például csilivel, kókusszal vagy színes cukorral. A túrákra előzetes bejelentkezés szükséges!

Ha már az édességeknél tartunk: a Bálnában idén is megnyílt a Mézeskalácsváros. Az idei város nagyjából 500 épületből áll, melyeket összesen körülbelül 2500-an építettek. A 9. alkalommal megrendezett, ingyenesen látogatható programnak tavaly hatalmas sikere volt, százezer érdeklődő nézte meg a süteményvárost. Ha ezt a programot választjuk, akkor semmi esetre se hagyjuk ki a már fent említett, szomszédos jégpályát!

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek