Bár tudtam volna ezeket szülés előtt!

Hiába érzed magad felkészültnek, még így is érhetnek meglepetések a szülés után. Gyakorló kisgyerekes anyukák tanácsai gyermekvállalás előtt állóknak.

Nagyon sok nő tanfolyamokon készül fel a szülésre, de csak halvány sejtése van arról, hogy mi vár rá utána. Vannak, akik azt hiszik, hogy ugyanúgy élik tovább az életüket, mint előtte, csak egy gyerekkel kiegészülve. De általában ez nincs így, és minél jobban próbálsz ragaszkodni a régi életmódodhoz, annál nehezebb lesz a baba érkezése után. Viszont ha elfogadod, hogy ez már egy más világ, akkor könnyebb dolgod lesz.

Ágyhoz kötve

Azt például senki sem mondta, hogy előfordulhat, hogy a kisbaba állandóan rajtam akar lógni, és örülhetek, ha kétszer 20 percre ki tudok mászni mellőle az ágyból, mert amúgy azonnal felébred, ha befejezem a szoptatást. A terhesség alatt végig aktív voltam, ezért nagyon megviselt, hogy egész nap ágyhoz vagyok kötve. Aztán ahogy utánaolvastam a témának, és elfogadtam, hogy egy újszülöttnek ez természetes igénye, máris kevesebbet idegeskedtem ezen, és próbáltam kihasználni a pihenőidőt. 

Arra is fel kell készülni, hogy a gyerek meg fogja találni a gyenge pontjaidat. Ahogy Cziglán Karolina pszichológus nemrég elmondta, a gyereknevelés egy önismereti utazás, és ha jó szülők akarunk lenni, akkor először saját magunkkal kell tisztában lennünk. 

A kisgyerekes barátnőimmel van egy nagyon jó támogató közösségünk, és úgy döntöttem, megkérdezem tőlük, hogy milyen meglepetések érték őket, és milyen tanácsokat adnának azoknak, akik még a gyermekvállalás előtt állnak. 

Előjönnek a fel nem dolgozott traumák

“A baráti és a családi körömben is azt tapasztalom, hogy a legtöbb félelmet, problémát az okozza, hogy a kismamák csak a szülésre fókuszálnak. Hónapokig készülnek rá, ezer borzasztó, sokkoló videót néznek meg, horror történeteket olvasnak, vagy épp ellenkezőleg, csak a cukormázat. Aztán így vagy úgy megszületik a baba, ők meg ott állnak, és fogalmuk nincs, hányszor vagy hogyan kell mellre tenni, mit csináljanak, ha nem megy a szoptatás, mit jelent a cumizavar, kitől kérjenek segítséget, hogyan ápolják a császár- vagy gátsebüket” - mondta Gabi.

“Szerintem a legjobb tanács, amit egy kismama kaphat, hogy még a terhesség alatt nézzen utána, mi minden lesz fontos az életében a szülés után. Így, ha szembejön egy probléma, már nem lesz olyan ijesztő” - tette hozzá.

“Jó lett volna, ha valaki felhívja a figyelmem arra, hogy a gyerek érkezésével egy sor gyerekkori, fel nem dolgozott élmény jön fel a mélyből, amivel lesz dolgod, ha jó szülő akarsz lenni. Úgyhogy érdemes a saját gyerekkorod, a szüleiddel való viszonyod, a pároddal való kapcsolatod mélyére nézni, mielőtt megérkezik a gyerek. Sokszor ennek a melónak csak az anya áll neki, pedig az apákra is ráférne” - írta Judit.

A világ legtermészetesebb dolgának tűnhet, mégsem biztos, hogy elsőre megy majd a szoptatás
A világ legtermészetesebb dolgának tűnhet, mégsem biztos, hogy elsőre megy majd a szoptatásFotó: Shutterstock

A szülésznő számít

“Szólhattak volna arról, hogy nem csak gyógyszerekkel teletömve lehet szülni, és nem biztos, hogy minden úgy jó, ahogy az orvos mondja” - írta Kinga. “A babával való együtt alvás pedig nem bűn, ahogy a hosszan tartó szoptatás sem az.”

"Orvost nem olyan fontos fogadni, a szülésznő jobban számít" - javasolta Ildi.

"Jó lett volna, ha valaki szól, hogy attól még, hogy anyám 16 éves koromtól azt verte a fejembe, hogy vigyázzak, nehogy terhes legyek, kicsit sem olyan egyszerű teherbe esni. Lehet, hogy így nem 42 évesen várnám az első gyerekemet" - írta Eszter.

"A gyermekágyi időszak nagyon hosszú, és ilyenkor igenis pihenni kell, mert a túl korai terhelésnek később nagyon komoly következményei lehetnek. A fagyasztót pedig érdemes teletölteni, életet menthet" - mondta Szilvi.

Nincs holnap

“A gyerek előtt időmilliomos vagy. Ha nincs kire rábízni, akkor nem lesz könnyű dolgod, és ez a kapcsolatnak sem tesz túl jót” - mondta még Ildi. “Jó lett volna tudni a szétnyílt a hasizomról. Nem mintha meg lehetne előzni, de érdemes számolni vele. Az alakod pedig nem lesz azonnal a régi. Még hónapok múlva sem. De türelem!”

“Jó lett volna tudni, hogy a szoptatás mennyire lenullázza a libidót. De elmúlik!” - tette hozzá Szilvi. “Mindenre képes vagy, mindent megoldasz! Nincs majd, minden egyszer, minden most van.” - írta bátorítóan Eszter.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.