Lehet, hogy a középső gyereknek a legjobb?

A kezdeményezőkészség és a tárgyalókészség szempontjából is ők járnak a legjobban, és még kompromisszumokat is könnyebben kötnek - állítják a szakértők.

A rettegett „középső gyerek szindróma” sok esetben valóban hatással van a másodiknak született gyerekek személyiségére, a Today szerint azonban számos előnye is van a dolognak. A reflektorfényből általában tényleg kevesebb jut ugyanis a középső gyerekeknek, akik emiatt hajlamosak a maguk útját járni.

1. Enyhül a szigor

Az első gyerekre általában még mániákus módon vigyázó, gyakran túlzottan is elővigyázatos és szigorú szülők általában jóval engedékenyebbek lesznek ilyenkor. Amit valószínűleg az első gyerekek is gyakran a középsők szemére vetnek majd.

2. Szuperképességek

Egy pszichológus, Dr. Catherine Salmon szerint a „magukra hagyott”, függetlenebb középső gyerekek nyitottabbak lesznek, és számos olyan készséget elsajátítanak az útkeresésük során, amely később hatékonyabbá és kezdeményezőbbé teszi őket, ha az üzleti életet, a politikát vagy a tudományt választják hivatásként. Emellett egy-egy teljesen új hobbiba, szabadidős tevékenységbe vagy munkába is könnyebben belevágnak.

3. Tudnak titkot tartani

A születési sorrend következményeit vizsgáló szakértők szerint a középső gyerekekre kevésbé odafigyelő szülőknek hála ők a legmegbízhatóbbak, ha titoktartásról van szó.

shutterstock 581286055
Shutterstock

4. Kompromisszumképesek

Mivel sokszor a saját útjukat járják, a középutat, a kompromisszumokat is könnyebben kezelik, és tárgyalóképesebbek is a legidősebb és a legkisebb gyereknél.

5. Barátok

A lazább szülői kontroll általában azt eredményezi, hogy a középső gyereke nagyobb mértékben támaszkodnak a barátaikra, hamarabb és jobb kapcsolatokat alakítanak tehát ki a társaikkal.

6. Ki mondta, hogy butábbak?!

Egy 2015-ös kutatás szerint, ha nagyon szőrszálhasogatók akarunk lenni, tulajdonképpen igazat kell, hogy adjunk a városi legendának: az elsőszülöttek valóban intelligensebbek a többieknél, a különbség azonban szinte elhanyagolható.

7. Tovább élnek

A halandóság tekintetében tulajdonképpen a legelső gyerek jár a legjobban, a legkisebbeknél azonban így is tovább élnek a középsők.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek